ocet

Ocet ryżowy – właściwości. Jak go zrobić? Czym zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy wykorzystywany jest nie tylko do sushi, ale również do innych dań orientalnych, marynat czy warzyw. Celem dodania go do potraw jest nadanie potrawie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych oraz przedłużenie trwałości potraw. Czy ocet ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne?

Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Octu używa się w większości polskich domów. Wykorzystywany jest on do różnorodnych potraw, m.in. sałatek, galaret mięsnych czy ogórków konserwowych. Warto jednak wiedzieć, że otrzymujemy go w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego, E260, który wykazuje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni.

Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości, które wzmocnią nasze zdrowie, a także pomogą w prewencji wielu chorób. Można z niego przygotować domowe wino, ocet bądź sok i spożywać wedle uznania.