Jesteś na:

Olej lniany w kosmetyce, dobry na włosy, skórę twarzy i nie tylko

16 18 20

Olej lniany uzyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion lnu (Linum usitatissimum). Nasiona te uprawiane były już przed naszą erą w krajach Bliskiego Wschodu. Hipokrates olejem lnianym leczył schorzenia błon śluzowych, bóle  brzucha czy też biegunkę. Zalecany jest do stosowania nie tylko na zewnątrz organizmu (skórę czy włosy), ale również wewnątrz – do picia, jednak jego cierpki, goryczkowaty posmak nie zachęca do jego spożywania.

Poznając pozytywne aspekty stosowania oleju lnianego takie jak wspomaganie leczenia w chorobie wrzodowej żołądka czy dwunastnicy, przy zapaleniach gardła, przełyku, w leczeniu miażdżycy, choroby wieńcowej, a także wielu innych problemach zdrowotnych, duża liczba osób przekonuje się do włączenia go do swojej diety. Używa się go również zewnętrznie, w celu poprawy kondycji włosów, skóry czy paznokci. Wszystkie właściwości zawdzięczamy grupie cennych składników. Olej lniany zawiera witaminę E, należącą do przeciwutleniaczy, kwasy nasycone, a przede wszystkim NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, będące jednymi z dominujących składników na liście ważnych dla organizmu człowieka. Zaliczyć można do nich omega-3, omega-6 oraz omega-9. Olej lniany jest wrażliwy na działanie podwyższonych temperatur, dlatego też należy przechowywać go w lodówce.

Kup olej lniany z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)



Olej lniany w kosmetyce

Oleje roślinne są produktami naturalnymi, najlepiej sprawdzającymi się „upiększaczami” ciała człowieka. Mogą być stosowane jako filtry słoneczne, pomocne na zmiany potrądzikowe i wykorzystywane w przywracaniu odpowiedniego nawilżenia skóry. Przykładem może być oliwa z oliwek, która ma ogromne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również kosmetyce.

Kolejnym z wyśmienitych olejów, szeroko wykorzystywanym w kosmetyce, jest olej lniany. Występujące w jego składzie NNKT biorą udział w produkcji fosfolipidów, a co z tym idzie w pomagają utrzymać równowagę wodno-tłuszczową skóry oraz odpowiednie jej nawilżenie. Obecny w oleju lnianym przeciwutleniacz – witamina E, zmniejsza procesy utleniania, wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do przyspieszania procesów starzenia skóry. Tokoferol (Wit. E) posiada również czynności przeciwzapalne – działa ochronnie na lipidy skóry, wspomaga gojenie ran. Olej lniany ze względu na swoje działanie regenerujące często stosowany jest jako dodatek do olejków do ciała. Wykorzystuje się go również przy produkcji maseczek, kremów czy też mydeł do cery tłustej.

Olej lniany na włosy

Wiele kobiet, by przywrócić kondycję swoich włosów, sięga po drogie kosmetyki z najwyższej półki. Często nawet one nie dają zadowalających rezultatów. Warto w tej sytuacji zainwestować w naturalny specyfik, który znaleźć można w każdym sklepie zielarskim, a nawet w aptece – jest nim olej lniany. Jak już zostało wyżej napisane, zawiera on w swoim składzie znaczącą ilość kwasów omega-3 (ponad 50%), których brak uwidacznia się właśnie we włosach. Ich niedobór powoduje osłabienie struktury włosa oraz rozdwajanie się końcówek. Podczas stosowania oleju lnianego – picia, olejowania, dodawania do maseczek przed myciem, szybko można dostrzec poprawę stanu włosów. Zwiększa on ich blask, wygładza, nawilża oraz zapobiega łamaniu.

Olej lniany na twarz

Warto wzbogacać kremy stosowane na twarz o olej lniany, gównie te na noc. Stosować go można nawet zamiast kremów czy też jako produkt do zmywania makijażu. Obecne w oleju kwasy, a zwłaszcza omega-6 odgrywają znaczącą rolę w fizjologii skóry. Ich niedobór powoduje pogrubienie naskórka, a co za tym idzie zwiększenie dyfundowania z niego wody. Najbardziej narażona na to zjawisko jest warstwa rogowa. Tracąc wodę zmniejsza swoją ilości w głębszych warstwach, a jak wiadomo, długotrwały brak wody wpływa na powstawanie przedwczesnych zmarszczek, zmniejszenie elastyczności skóry, powstawanie podrażnień, jak również stanów zapalnych. Stosowanie oleju lnianego zmniejsza te dolegliwości. Zawarte w oleju lnianym kwasy nienasycone uelastyczniają skórę, zmniejszają jej suchość i łuszczenie. Ze względu na ich działanie normalizujące i  przeciwzapalne, korzystnie wpływa na cerę mieszaną, tłustą czy też trądzikową, przywracając równowagę wodno-tłuszczową. Witamina E łagodzi podrażnienia, opóźnia procesy starzenia się skóry, a także odpowiada za odżywienie komórek (zaopatruje je w tlen).

Organizm człowieka posiada niezwykłą siłę regeneracji, jednak niekiedy jest mu potrzebna niewielka pomoc, a najlepsza jest ta naturalna, niezawierająca chemicznych „ulepszaczy”. Oleje bardzo dobrze wpływają na skórę. Warto zwrócić uwagę na skład oleju lnianego, w którym przeważającą ilość stanowią NNKT, kwasy które odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu organizmu. Włączając ten specyfik do codziennej pielęgnacji skóry, włosów, czy paznokci, poprawia się ich kondycję i ogólny wygląd.

Kup olej lniany z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Olej lniany w kosmetyce, dobry na włosy, skórę twarzy i nie tylko - 6.7/10. Oddano 207 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • gość 16.05.2016, 12:02

    Ja i moja rodzina dokonaliśmy już wyboru -dla nas najlepszy jest olej lniany tłoczony na zimno! Dzięki niemu jesteśmy zdrowi, doceniamy go także w kosmetyce.

    Odpowiedz
  • Hala 16.06.2016, 4:10

    Jest cudowny szkoda pieniędzy na kosmetyki

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 20.06.2016, 4:59

      Rzeczywiście, olej lniany może zastąpić wiele kosmetyków. Niejednokrotnie naturalne kosmetyki,także te domowe są o wiele lepsze od drogeryjnych.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?