Jesteś na:

Ogórki kiszone. Właściwości, witaminy i sekret dobrego przepisu

16 18 20

Ogórki kiszone to produkt, który bardzo dobrze jest nam znany. Służą jako baza surówek, zupy ogórkowej czy jako zdrowa przekąska. Ogórki gruntowe poddane procesowi kiszenia nabierają nowych właściwości, co wzbogaca warzywo o cenne składniki odżywcze. W zależności od czasu kiszenia możemy uzyskać lekko kwaszony produkt (ogórki małosolne) lub popularne przetwory na zimę (ogórki kiszone).

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to nic innego jak poddane kiszeniu świeże, zielone ogórki gruntowe. Zalane osoloną wodą z różnymi dodatkami, podlegają procesowi kiszenia. Proces ten opiera się na fermentacji mlekowej, która prowadzona jest przez bakterie mlekowe, nie tylko konserwując żywność, ale także nadając ogórkom ciekawego, charakterystycznego, kwaśnego smaku oraz dodatkowych walorów odżywczych. Wynikiem procesu kiszenia jest rozkładanie cukrów prostych, które znajdują się w komórkach roślinnych na kwas mlekowy.

Ogórki kiszone – właściwości

Ogórki są polecanym warzywem w dietach odchudzających.  Kiszenie sprawia, że stają się lekkostrawne i pełne wartości odżywczych, nie tylko wspomagając proces odchudzania, ale także korzystnie wpływając na organizm, wzmacniając go. Świetnie nadają się także do oczyszczania organizmu z toksyn. Wypróbuj niezawodne i domowe sposoby na oczyszczenie organizmu. Posiadają właściwości minimalizujące obrzęki i usuwające nagromadzoną w ciele wodę. Poprawiają trawienie i przyspieszają perystaltykę jelit, wzmagając produkcję soków żołądkowych.

WażneKiszonki, a także ogórki poddane procesowi kiszenia, dzięki zawartości witaminy C, poprawiają kondycję całego organizmu, zapobiegając infekcjom i wzmacniając działanie układu odpornościowego.

Kiszenie jest procesem, który konserwuje żywność, co za tym idzie pozwala na dłuższe jej przechowywanie bez start składników odżywczych. Co interesujące, ogórki kiszone nie zawierają enzymu – askorbinazy, która niekorzystnie wpływa na zawartość witaminy C.

Obecność bakterii probiotycznych reguluje skład prawidłowej mikroflory bakteryjnej, która sprzyja procesowi trawienia i wzmacnia odporność. Ponadto kiszonki zwierają antyoksydanty (izotiocyjaniany), zmiatające wolne rodniki, a wielu naukowców wskazuje na antydepresyjne i poprawiające samopoczucie działanie substancji w nich zawartych.

Ogórki kiszone – witaminy

Ogórki kiszone nie tylko dobrze smakują i stanowią świetną przystawkę do wielu dań, ale także wzbogacone są o cenne składniki odżywcze w stosunku do ogórków świeżych, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12). Poza tym kiszonki zawierają witaminę E – źródło młodości oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi.

Ogórki kiszone – przepis

Przepis na ogórki kiszone (małosolne)

Skałdniki:

  • 1 kg świeżych, małych, gruntowych ogórków
  • 2 główki z niedużą łodygą kopru zielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • piętka chleba razowego
  • dwa listki krzewu czarnej porzeczki
  • osolona, przegotowana, chłodna woda

Przygotowanie: ogórki dokładnie umyć i ułożyć ciasno w przygotowanym słoiku. Dodać wszystkie pozostałe składniki, a na samym wierzchu ułożyć piętkę chleba. Następnie zalać ogórki przygotowaną wodą. Odstawić pod przykryciem na około 3 dni. Przed wyciągnięciem ogórków, należy wyrzucić namoczoną piętkę chleba.

Tak samo postąpić w przypadku przygotowywania przetworów na zimę, ale nie dodawać piętki chleba, a słoiki szczelnie zakręcić i odstawić do ciemnego, chłodnego miejsca.

rozwiń

Ogórki kiszone to bardzo dobra alternatywa dla świeżych warzyw, które spożywać można cały rok. Posiadają dużą dawkę witaminy C, która ważna jest szczególnie w okresie zimowym. Podczas procesu kiszenia znacznie zwiększa się wartość odżywcza ogórków, a dodatkowa porcja cennych witamin, przydaje się w okresie jesienno-zimowym.

Kup ogórki kiszone z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Ogórki kiszone. Właściwości, witaminy i sekret dobrego przepisu - 6.6/10. Oddano 296 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • tedy 20.02.2016, 9:12

    jest super

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 22.02.2016, 12:13

      Dziękujemy :)

      Odpowiedz
  • sdf 05.03.2016, 10:21

    ogórki kiszone i kapusta kiszona to przede wszystkim dawka bakterii jelitowych. To w zasadzie jedyne projelitowe naturalne bakterie występujące w pokarmie. Jogurt kupny to śmieć.
    Jogurt domowy odpowiednio przyrządzony też coś bakterii mlekowych zawiera.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 07.03.2016, 12:10

      Tak kiszonki to bogate źródło cennych dla zdrowia probiotyków. Polecamy lekturę artykułu na ten temat. Dziś na rynku dostępne jest wiele rodzajów jogurtów, warto przed zakupem zapoznać się z naszym rankingiem, aby wybrać ten najbardziej wartościowy.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?