Jesteś na:

Nadkwasota żołądka. Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta

16 18 20

Nadkwaśność żołądka wiąże się z poważnym dyskomfortem, warto więc wiedzieć, jak jej zapobiegać, a jeśli już się pojawi, jak z nią skutecznie walczyć. Najważniejszą rolę w leczeniu dolegliwości ze strony żołądka, pełni właściwa dieta.



Nadkwasota żołądka

W żołądku każdego człowieka wydzielane są sole trawienne, które mają za zadanie rozkładać przyjmowany pokarm na mniejsze składniki. Żołądek pokryty jest grubą warstwą śluzu, który chroni  przed działaniem kwasu. Jeżeli jednak bariera ta jest w jakiś sposób uszkodzona, to przy nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych wystąpić może nadkwasota.

Nadkwaśność żołądka, zwana często nadkwasotą, występuje w sytuacji, gdy zawartość kwasu solnego w soku żołądkowym, przekracza 20 mmol HCl wydzielanego w ciągu 1 godz.

Nadkwasota żołądka leży również u podstaw takich schorzeń jak refluks żołądka oraz choroba wrzodowa, towarzyszy również nerwicy żołądka i jego zapaleniu.

Nadkwasota żołądka – objawy

Osoby cierpiące na nadkwaśność najczęściej uskarżają się na:

  • zgagę – odczucie pieczenia za mostkiem może promieniować aż do krtani i gardła
  • wymioty
  • nudności
  • ból brzucha

Nadkwasota żołądka – przyczyny

Istnieją różnorodne czynniki prowadzące do nadkwasoty. Do najczęstszych zalicza się niewłaściwą dietę. Nadużywanie alkoholu (przede wszystkim piwo i wino) powoduje zwiększające się wydzielenie kwasu żołądkowego, podobnie jak nikotyna. Zbyt częste picie mocnej kawy i herbaty znacząco wpływa na powstawanie nadkwasoty. Również niewłaściwe połączenia produktów spożywczych (np. owoce cytrusowe i produkty zbożowe)  czy zbyt obfite posiłki powodują występowanie tego typu schorzenia.

Nadkwaśność żołądka może powodować długotrwałe przyjmowanie niektórych leków – steroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz produkty uzupełniające niedobór potasu czy magnezu. Również osoby przyjmujące kortykosterydy (hormony kory nadnerczy) często skarżą się na dolegliwości ze strony żołądka.
Ogromne znaczenie mają także emocje przede wszystkim stres oraz sygnały wysyłane przez ośrodkowy układ nerwowy. Każdy z tych czynników ma bardzo duży wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych.

Nadkwasota żołądka – leczenie

Leczenie nadkwaśności żołądka należy rozpocząć przede wszystkim od odpowiedniej diety. Często niezbędne jest również włączenie farmakologii z zastosowaniem środków alkalizujących i preparatów zmniejszających wydzielanie soków żołądkowych.

W leczeniu nadkwaśności żołądka stosuje się najczęściej inhibitory pompy protonowej – IPP (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, lanzoprazol). Powodują one szybkie ustąpienie dolegliwości poprzez spadek produkcji kwasu solnego przez komórki okładzinowe w błonie śluzowej żołądka. Leki te są bezpieczne i zwykle dobrze tolerowane. Należy je przyjmować rano, na czczo, gdyż przy długotrwałym głodzeniu ilość enzymu, który ma być przez nie zablokowany, jest największa.

Innymi środkami farmakologicznymi stosowanymi w zwalczaniu nadkwasoty są H₂-blokery, które blokują wydzielanie kwasu solnego.

Ponadto można stosować również środki prokinetyczne (metoklopramid, cisapryd), leki zobojętniające kwas solny i osłaniające błonę śłuzową (związki glinu i magnezu, sukralfat).

Dieta przy nadkwasocie żołądka

Przy nadkwasocie żołądka zalecana jest dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających czynność wydzielniczą żołądka.

  • Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w pełnowartościowe białko, do których zalicza się chude mięso (np. drób), ryby, nabiał, jajka, a także takich produktów jak makarony, ryż, ziemniaki, pszenne pieczywo i sucharki. Zaleca się także picie dużej ilości wody, zwłaszcza niegazowanej, soków oraz herbat ziołowych.
  • Herbata z prawoślazu lekarskiego ma właściwości leczące podrażnienia błony śluzowej żołądka.
  • Alkalizacja organizmu. Obniżenie pH soku żołądkowego zmniejszy dolegliwości związane z nadkwaśnością. Do produktów odkwaszających należy m.in. większość warzyw i owoców, mleko, produkty mleczne.
  • Unikanie błonnika – posiłki wysokobłonnikowe podrażniają śluzówkę żołądka, zalegają w nim i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Z tego względu osoby, u których występują dolegliwości spowodowane nadkwasotą, powinny wyłączyć ze swojego jadłospisu takie produkty, jak fasola, groch, maliny, agrest, pełnoziarniste i razowe pieczywo oraz kasze.
  • Należy unikać pokarmów wywołujących zgagę (kawa, czekolada, napoje gazowane, także pomidory).
  • Absolutnie nie należy rezygnować ze spożycia olejów roślinnych. Tłuszcz jest bowiem niezbędny do przyswajania witamin A, D, E, K i beta-karotenu.
  • Pamiętać należy o właściwym łączeniu produktów, czyli unikanie jedzenia słodyczy z tłuszczami zwierzęcymi oraz cytrusów z nabiałem.
  • Zabronione jest przejadanie się. Posiłki o dużej objętości powoduje rozciąganie się ścian żołądka, co skutkuje pobudzaniem produkcji kwasu solnego.
  • Sposób przygotowania posiłków – przed spożyciem warto rozdrobnić jedzenie, dzięki czemu nie będzie ono zalegać w żołądku i zostanie szybciej strawione. Należy unikać smażenia na rzecz gotowania na parze, duszenia lub pieczenia.
Oceń
Nadkwasota żołądka. Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta - 6.9/10. Oddano 873 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Danuta Chmielewska-Kostrzewska 09.01.2016, 1:00

    Nie wiem co mi jest chodzę do gastroenterologa robiono mi kolonoskopię i gastroskopię 2 razy w 1 m-cu mam uchyłki jelita grubego miałam helikobakter leczony ale nadal krwawię z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Wiem,ze zabiją mnie kwasy ból i pieczenie w klatce [piersiowej az do przełyku i puchną mi nogi mam czerwone i żyły na wierzchu bolą mnie mięśnie wszystkie skóra na krtani puchnie . Jak mam za duzo kwasów dochodzi do wstrząsu czyli ból głowy osłabienie mięśni ból kości i drżenie ciała. Dochodzi do drętwienia palców ręki i przechodzi w ból az do pachy!Mówię to lekarzowi i dal mi leki , które zawierają kwasy-myślałam , ze umrę…Jem tylko mięso wieprzowe duszone bez przypraw i mięso pieczone na kanapki, nie mogę jeść chleba jem chleb kukurydziany. Miewam napady kwasu w organizmie straszne uczucie jakbym miała zemdleć W głowie straszne zawroty .Od roku nie spożywam żadnych warzyw i owoców bo nasilają się objawy . lekarze stwierdzili bez badan – (mam Skierowanie do szpitala na oddział alergologiczn) , ze jestem uczulona na salicylany i leki ale trzeba to zbadać .I t5ak sie meczę każdego dnia. Nie mogę spożywać ani grama tłuszczu bo zaczyna mnie boleć biodro i zle sie czuje -czy mam chore jelito cienkie ? juz nie wiem…

    Odpowiedz
    • Paulina Michalak 15.01.2016, 10:28

      Witam serdecznie,
      Myślę, że lekarz słusznie stwierdził, że objawy wstrząsu, które Pani opisała mogą mieć związek z nadwrażliwością na substancje zawarte w lekarstwach. Może być to alergia na leki lub po prostu niedostosowana dawka dla Pani organizmu. Jednakże ilość kwasu również może się do tego przyczyniać.

      Nawiązując do krwawienia z dolnego odcina przewodu pokarmowego – najczęstszą przyczyną tego stanu są uchyłki jelita grubego (najprawdopodobniej stąd u Pani krwawienia) lub różnego rodzaju zmiany naczyniowe, nieswoiste choroby zapalne jelit, infekcje jelitowe, niedokrwienne zapalenia jelit, uchyłek Meckela, żylaki, czy wreszcie stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. W tym przypadku proszę regularnie kontrolować morfologię i poziom żelaza w organizmie w celu wykluczenia niedokrwistości.

      Zgaga, refluks przełyku również mogą mieć różnorodne źródła powstania m. in. związanymi z przewlekłym zapaleniem żołądka, spowodowanym np. bakterią Helicobacter pylori czy nadużywaniem niektórych leków. Po wprowadzeniu leczenia, w zależności od typu zapalenia objawy ustąpią. Aby zniwelować ból i pieczenie w górnej części przewodu pokarmowego domowymi sposobami można spróbować zastosować napar z lukrecji, siemienia lnianego, olejku oregano czy soku z aloesu. Działają one przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

      Przy chorobach jelita cienkiego objawy są dość niespecyficzne. Mogą występować bóle brzucha, wzdęć, okresowe wymioty i zaparcia, brak stolca, biegunki dlatego tylko na podstawie szczegółowych badań można stwierdzić czy mamy do czynienia z chorobą tego odcinka przewodu pokarmowego.
      Oczywiście odpowiednia dieta jest niezbędna aby doprowadzić organizm do równowagi. Proszę starać się aby spożywane porcje były niewielkie aby nie obciążać pracy żołądka. By nie rezygnować całkowicie z owoców i warzyw proszę spróbować jeść je formie zmiksowanej i gotowanej, a soki warto rozcieńczyć mlekiem.

      Polecam również zwrócić uwagę na podaż i zawartość w organizmie wapnia i magnezu , które jako biopierwiastki odpowiedzialne są za wydolności systemów: nerwowego, kostnego, trawiennego, krążenia

      Proszę być pozytywnej myśli, stosować się do zaleceń lekarza i dokładnie obserwować reakcję organizmu na przyjmowany pokarmy i leki.

      Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • DanutaCh-K 23.06.2016, 8:31

        Serdecznie dziękuję za obszerne wiadomości.Niestety byłam w klinice we Wrocławiu na Borowskiej i po 7 dniach wyszłam jeszcze gorzej chora i nadal nie zdiagnozowana! Jakaś paranoja. Przygotowywałam sie do kolonoskopii i gastroskopii pod narkozą niestety miala wysokie ciśnienie i nie doszło do badania a symptomy nadciśnienia były od początku mimo, iz biorę systematycznie leki , ale lekarze tak olewają pacjentów , ze nawet było im na rękę ze nie dokonali badania. Na pewno mam alergię na salicylany bo tak stwierdził alergolog i skierował do kliniki – oczekiwanie rok ! masakra. Kwasy mam w całym organizmie a w jamie ustnej i krtani szczypie masakrycznie i puchnę cale ciało mi puchnie po spożyciu posiłków.Z leków hamujących wydzielanie kwasu nie mogę przyjmować ze względu na uczulenie ,więc męczę się juz czwarty rok.Przepisano mi na uchyłki xifaxan ale wiem , ze mam jakieś drożdżaki w jelitach bo po spożyciu ziemniaków w ciągu 10 min w brzuchu jakbym miała węza :-) tak stawiają się jelita i oczywiście gazy-ale tylko po ziemniakach zauważyłam.Natomiast dalej nic nie mogę jeść bo zaraz kwasy mnie zatruwają.Nie mam juz sił walczyć .

        Odpowiedz
        • rychu74 30.11.2016, 7:10

          Czy zdiagnozowano problem.Mam podobne objawy.

          Odpowiedz
  • Mirosława Pawełek 07.06.2016, 10:46

    witam , proponuję picie wody alkalicznej, strukturalnej o ph co najmniej 8, woda ta odkwasza organizm, nawadnia doskonale nawet najmniejsze komórki.
    Pozdrawiam i zyczę jak najszybszego powrotu do zdrowia .

    Odpowiedz
  • df 27.06.2016, 2:44

    soda najlepsza

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?