Mleko migdałowe – właściwości, wartości odżywcze, przepis oraz porównanie z mlekiem krowim
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Mleko migdałowe największym zainteresowaniem cieszy się wśród wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy. Ma charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako baza do owsianek, dodatek do słodkich wypieków czy aromatycznej kawy. Bogactwo wartości odżywczych płynących z mleka migdałowego powinno jednak zostać docenione również przez innych, m.in. osoby z chorobami układu sercowo-krążeniowymi, cukrzyków i dbających o smukłą sylwetkę.
Mleko migdałowe – właściwości
Mleko migdałowe powstaje z pasty migdałowej, czyli półproduktu uzyskanego z bardziej cenionych pod względem wartości odżywczych gatunków orzechów – migdałów. Spożywanie mleka migdałowego dostarcza organizmowi licznych składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko migdałowe charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E, która uznawana jest za witaminę młodości, gdyż zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Alfa-tokoferol (wit. E) działa antyoksydacyjnie i korzystnie wspiera pracę układu odpornościowego. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawia, że mleko migdałowe obniża poziom ogólnego cholesterolu oraz frakcji LDL na rzecz wzrostu korzystnego HDL. Z tego powodu polecane jest dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia: miażdżycą, chorobą wieńcową. Ponadto naturalne mleko migdałowe zawiera niewiele cukru i kalorii, co pozwala na stwierdzenie, że produkt ten powinien znaleźć się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o smukłą sylwetkę. Białko roślinne zawarte w mleku jest łatwiej strawne, w porównaniu do białka mlecznego – kazeiny, dlatego produkt ten polecany jest dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego – zgagą, wrzodami, refluksem.
To nie wszystkie cenne właściwości zdrowotne mleka migdałowego. Migdałowe mleko stanowi bogactwo licznych składników mineralnych, do których zaliczyć można wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również witaminę B2 (ryboflawina). Ryboflawina odpowiada za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan błon śluzowych – należy do witamin niedoborowych w populacji polskiej. Mleko migdałowe nie jest zaliczane do pokarmów alergizujących, gdyż nie zawiera laktozy ani glutenu. Z powodzeniem może stanowić zamiennik mleka krowiego, w diecie bez laktozowej oraz wegetariańskiej.
Mleko migdałowe – wartości odżywcze
100 ml mleka migdałowego naturalnego, nie słodzonego dostarcza ok. 37 kcal w zależności od producenta. Z czego:
Białko | 1 g |
Tłuszcz
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,7 g
0,8 g |
Węglowodany | 1,9 g |
Sód | 0,1 g |
Wapń | 120 mg |
Mleko migdałowe – przepis
Mleko migdałowe posiada wiele cennych składników odżywczych, jednak jego cena w porównaniu z mlekiem krowim jest znacznie wyższa. Dobrą informacją jest fakt, iż z łatwością mleko migdałowe możemy przygotować samodzielnie w domu. Dla porównania:
- 1 litr mleka migdałowego kupionego w sklepie (np. firmy Eco mil) – 14.19 zł
- 1 litr mleka migdałowego przygotowanego w domu (cena 100 g migdałów firmy Bakalland) – 8,99 zł
Do przygotowania mleka migdałowego potrzeba:
- ok. 100 g migdałów
- ok. 1 litra przegotowanej wody
Ponadto przyda się blender, gaza lub lignina i dwa naczynia: mniejsza miska do namoczenia orzechów oraz większa do przelania gotowego mleka.
Sposób przygotowania:
Migdały wrzucamy do mniejszej miski i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy je i wylewamy wodę, w której się moczyły (nie będzie potrzebna). Namoczone orzechy przekładamy do blendera i zalewamy czterema szklankami wody przegotowanej. Całość blendujemy kilka minut, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub ligninę do dużej miski. To ważny moment produkcji mleka, gdyż decyduje o jego konsystencji i klarowności. Zbyt duże oczka w ściereczce sprawią, że do mleka dostaną się cząstki miazgi migdałowej. Polecam więc złożyć gazę, o najmniejszych oczkach ok. 4–5 razy i wyłożyć nią sitko, co ułatwi nam przecedzanie gęstego roztworu. Następnie odciskamy dokładnie płyn od miazgi i przelewamy do szklanego słoika. Tak przygotowane mleko przechowujemy w lodówce ok. 2 dni.
Uzyskaną miazgę migdałową możemy wykorzystać jako baza do wypieku smacznych ciasteczek lub dodatek do ciasta, co pozwoli w pełni wykorzystać orzechy.
Mleko migdałowe a mleko krowie
Wartości na 100 ml mleka | Mleko migdałowe: Eco Mil | Mleko krowie 2%: Łowicz |
Energia (kilokalorie) | 37 kcal | 49 kcal |
Białko (g) | 1 – roślinne, łatwo strawne, niepełnowartościowe, niealergizujące | 3 g – kazeina, ciężko strawne, pełnowartościowe, alergizujące |
Węglowodany (g) | 1.9 | 4.7 – laktoza |
Tłuszcz (g) | 2.7 | 2 |
Kwasy tłuszczowe nienasycone (g) | 1.9 | 0.7 |
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.8 | 1,3 |
Sód (g) | 0.1 | 0.1 |
Wapń (mg) | 120 | 120 |
Cena za 1 litr (zł) | 14.19 | 2.99 |
Mleko migdałowe posiada niższą kaloryczność w stosunku do mleka krowiego. W porównaniu do mleka krowiego zawiera mniej białka, jednak jest to białko łatwiej strawne. Cechuje się również niższą zawartością węglowodanów. Mleko migdałowe zawiera więcej lipidów, a co warto zauważyć ok. 2/3 stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone, a jedynie 1/3 to kwasy tłuszczowe nasycone. Mleko migdałowe w porównaniu do krowiego nie zawiera cholesterolu, gdyż ten składnik charakterystyczny jest dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie i migdałowe cechuje się podobną zawartością wapnia i sodu.
Mleko migdałowe stanowi bogate źródło zarówno składników mineralnych jak i składników odżywczych, dlatego powinno znaleźć się w diecie nie tylko bez laktozowej i wegetariańskiej. Spożywanie mleka migdałowego wpływa na wzmocnienie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Ponadto ten rodzaj mleka roślinnego ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, braku cholesterolu i niską zawartość węglowodanów polecany jest osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia oraz diabetykom. W porównaniu do mleka krowiego, roślinny odpowiednik wypada korzystniej pod względem wartości odżywczych, jednak jego cena jest wyższa. Z tego względu polecam przygotowanie mleka roślinnego w domu, a z miazgi migdałowej, która pozostanie można przygotować smaczne ciasteczka, co pozwoli w pełni wykorzystać wartościowy surowiec, jakim są migdały.
Literatura:
„Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego” K. Świetlikwska, R. Kaziemierczak, G. Wasiak-Zysk. Wydawnictwo SGGW. – fr. dot. „Migdał zwyczajny”
„Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” wyd. PWN – fr. dot. „Witamina B2 – ryboflawina” i „witamina E”
Wartość odżywcza na podstawie „MLEKO MIGDAŁOWE niesłodzone z wapniem BIO 1L EcoMil” oraz „mleko łowickie 2%”
Przepis na mleko migdałowe pochodzi ze strony: http://weganie.blogspot.com/2011/09/domowe-mleko-migdaowe.html
Czy w artykule zostało opisane mleko ecomil wzbogacone w wapń czy bez dodatku? Pozdrawiam
Przestawilem sie na mleko migdalowe,pilem 4-5 litrow tygodniowo mleka krowiego.Mieszam teraz mleko migdalowe z krowim 1 do 1 ,ale czy to ma sens tego nie wiem.Prosze o odpowiedz !
Witam, czy to mleko mogą pić chorzy na Crona i Leśniewskiego?
mnie by zachęciło cale mnóstwo korzyści i przewag nad mlekiem krowim. Zresztą smakowo z mlek roślinnych jest najsmaczniejsze 🙂 A cena w PL to 8-10 zł a nie 14 😉
W UK litr mleka migdałowego kosztuje tyle samo co mleka krowiego. Około 1 funt, czyli niecałej 5zł. Skąd taka cena w Polsce?
Dokladnie, tez to zauwazylam… 😉 z pewnoscia takie porownanie zacheci konsumentow w Polsce do zmiany na mleko migdalowe?