Jesteś na:

Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej z kocanki, cena

16 18 20

W dzisiejszych czasach kocanka kojarzy się ze zbieraniem ziół i kwiatów do bukietu na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Mało kto wie, że roślina ta korzystnie wpływa na zdrowie, a olej z niej pozyskany nadaje się do pielęgnacji skóry. Co dokładnie skrywają w sobie kwiaty kocanki?

Kocanka to niepozorna roślina o żółtych kwiatach, którą zbiera się zwykle do przyozdabiania suszonych bukietów. Rośnie przeważnie na dzikich łąkach. Kto by przypuszczał, że jej kwiaty posiadają tyle cennych właściwości…

Kocanka

Kocanka (łac. Helichrysum, helios – słońce, chrysos -złoto) to roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, która występuje powszechnie w Europie Środkowej i zachodniej Syberii. W Polsce można ją spotkać przeważnie na glebie piaszczystej, w zaroślach, przydrożach, nieużytkach i ugorach. Z kłącza wyrastają pojedyncze pędy dorastające do 30 cm, zakończone żółtymi, drobnymi, okrągłymi i lekko owłosionymi kwiatami ułożonymi w baldachokształtną wiechę. Okres kwitnienia kocanki trwa od lipca do października. W celach leczniczych powinna być zbierana na początku kwitnienia. Obecnie wykorzystuje się ją przeważnie do robienia suchych bukietów. Należy jednak pamiętać, że kocanka rosnąca na naturalnych stanowiskach jest pod ochroną i zbierać można jedynie kwiaty z upraw polowych.

Właściwości kocanki

Kwiatostan kocanki zawiera flawonoidy, żółte barwniki, ftalidy, olejki eteryczne, kumaryny, karotenoidy, triterpeny, woski. Dzięki bogatemu składowi roślina ta posiada wiele zalet. Wśród właściwości kocanki najczęściej wymienia się:

  • działanie żółciotwórcze,
  • regeneracja wątroby,
  • oczyszczanie i odtruwanie organizmu,
  • zmniejszanie napięcia mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych,
  • nieznaczne pobudzanie wydzielania soków trawiennych,
  • zwiększenie przyswajania składników pokarmowych,
  • zmniejszenie stanu zapalnego błony śluzowej żołądka,
  • przeciwdziałanie powstawania stresu oksydacyjnego,
  • lekkie działanie moczopędne i bakteriobójcze.

Zastosowanie kocanki

Kocankę wykorzystuje się przede wszystkim przy niewydolności wątroby, stanach zapalnych dróg żółciowych, zaburzeniach trawiennych wynikających z zastoju żółci, a także pomocniczo w kamicy żółciowej i po przebytych operacjach dróg żółciowych. Substancje czynne tej rośliny (flawonoidy, kwasy fenolowe, terpeny, kempferol, kwercytyna, olejki eteryczne, itp.) działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, rozkurczowo, żółciopędnie i ochronnie na miąższ wątroby. Wyciągi z jej kwiatów posiadają również właściwości moczopędne, odtruwające, przeciwartretyczne i są używane w leczeniu zatruć, obrzęków i dny moczanowej, a także stymulują sekrecyjne funkcje trzustki. Kocanka sprawdza się również w kuracji chorób układu oddechowego, np. stanach zapalnych, kaszlu, bólu gardła. Przygotowuje się z niej napary, odwary, nalewki i ekstrakty. Wyciągi olejowe ze świeżych lub suchych kwiatów na oliwie z oliwek lub olejach (stosunek 1:1 lub 1:2) są stosowane do pielęgnacji skóry oraz jako środek żółciotwórczy i oczyszczający organizm. Zaleca się przyjmowanie ich na czczo przez tydzień w ilości jednej łyżki stołowej. Zapewni to poprawę stanu skóry i wątroby.

Olej z kocanki

Olej z kocanki również wykazuje wiele korzystnych właściwości. Stosuje się go przede wszystkim do pielęgnacji skóry, gdyż bardzo szybko się wchłania. Znalazł zastosowanie w kosmetykach do cery wrażliwej, naczynkowej, trądzikowej oraz w produktach opóźniających starzenie, oczyszczających i łagodzących. Dzięki swoim atrybutom powinien być częścią codziennej pielęgnacji:

  • obkurcza opuchnięcia,
  • przyspiesza zanik siniaków, zaczerwień i krwiaków powstałych po stłuczeniach,
  • minimalizuje ryzyko tworzenia się blizn i przyspiesza redukcję istniejących,
  • uśmierza ból, hamuje krwawienie przy zranieniach,
  • stymuluje regenerację naskórka,
  • pomaga w walce z trądzikiem różowatym,
  • zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • działa nawilżająco i wygładzająco,
  • wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową.

Cena kocanki

Cena kocanki jest uzależniona od masy netto opakowania i waha się w przedziale od 2,40 zł do 3,40 zł za 25 g. Można nabyć ją w sklepach ziołowo-medycznych, aptekach, sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością.

Podsumowując, kocanka to roślina o niesamowitych właściwościach. Również olej z niej pozyskany może poszczycić się świetnymi własnościami. Warto włączyć obydwa produkty do swojej diety i pielęgnacji ciała.

Oceń
Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej z kocanki, cena - 8.1/10. Oddano 17 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?