Jesteś na:

Glutamina – działanie, skutki uboczne, dawkowanie, opinie

16 18 20

Glutamina jest dość kontrowersyjnym suplementem diety. Na temat tego preparatu możemy znaleźć zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie. Suplementacja glutaminą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród sportowców i osób aktywnie fizycznych głównie ze względu na swój potencjał antykataboliczny jak i anaboliczny. W celu weryfikacji wspomnianych doniesień warto przeanalizować wyniki dostępnych badań naukowych. Niestety okazuje się, że wiele walorów przypisywanych temu aminokwasowi w codziennych realiach często bywa przeceniane.

Glutamina

Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów. Glutamina jest najbardziej obficie występującym aminokwasem w organizmie ludzkim, bowiem stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Uczestniczy w procesie syntezy białek mięśniowych, wzmaga usuwanie amoniaku z organizmu, a także utrzymuje homeostazę wewnątrzustrojową, która ma wpływ na temperaturę ciała, pH i ciśnienie krwi, stężenie tlenu, dwutlenku węgla i jonów we krwi oraz objętość płynów ustrojowych. Oprócz tego glutamina wspiera funkcje odpornościowe organizmu oraz poprawia czynność układu pokarmowego. Ponadto aminokwas ten jest niezbędny w procesie syntezy glutationu, który jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.

Działanie glutaminy

Antykatabolizm

Suplementacja glutaminą jest przedstawiana w samych superlatywach. Przypisuje się jej szereg walorów, w tym również właściwości antykataboliczne. W ostatnim czasie przeprowadzono jednak szereg interesujących badań dotyczących antykatabolicznego działania glutaminy z udziałem zdrowych i wytrenowanych sportowców, które podważają ten wniosek. Jeden z eksperymentów przeprowadzanych przez kanadyjskich badaczy udowodnił, że poziom 3-metylohistydyna w moczu (wskaźnik katabolizmu białek) był podobny w grupie suplementującej glutamine i grupy placebo, bowiem preparaty takie jak glutamina nie wspomagają ochrony tkanki mięśniowej.

Anabolizm

Glutamina przyjmowana drogą pokarmową jako suplement nie ma istotnego wpływu na syntezę białek mięśniowych lub wzrost siły. Zdecydowana większość badań naukowych, w których oceniano przydatność stosowania tego aminokwasu w kontekście rozwoju masy mięśniowej wskazuje na brak satysfakcjonujących efektów suplementacji. Ciekawych wniosków dostarczyły wyniki badania przeprowadzonego z udziałem 31 osób w wieku 1824 lat. W ramach eksperymentu uczestnikom przez okres sześciu tygodni podawano 0.9 g maltodekstryny na kg suchej masy ciała lub glutaminę 0.9 g na kg suchej masy ciała. W eksperymencie przeprowadzono testy siły mięśni. Niestety badacze nie odnotowali praktycznie żadnych różnic w przyroście masy mięśniowej pomiędzy grupami placebo i glutaminą. Okazuje się, że przydatność glutaminy w sporcie nie niesie za sobą żadnych korzyści. Warto nadmienić, iż wyniki powyższego badania nie są odosobnione.

Wspomaga układ immunologiczny

Nie ulega wątpliwość fakt, że odpowiedni poziom glutaminy w osoczu jest niezwykle istotny dla funkcjonowania układu odpornościowego. Okazuje się jednak, że podaż tego aminokwasu w formie suplementu nie wspomaga odporności. Według dostępnych badań naukowych wynika, że suplementacja glutaminą może jedynie podnieść poziom tego aminokwasu we krwi, ale to nie odzwierciedla poziomu glutaminy wewnątrz komórek. Wobec tego stosowanie glutaminy nie wpływa na procesy odpornościowe.

Skutki uboczne glutaminy

Z badania przeprowadzonego w Czechach wynika, że długotrwałe i nadmierne stosowanie glutaminy (40 g/d) może nieść za sobą szereg niekorzystnych następstw zdrowotnych m.in:

  • suplementacja glutaminy drogą pokarmową może zaburzać produkcję własnej glutaminy w ustroju (endogennej), a tym samym zwiększyć syntezę glutaminianu i amoniaku;
  • duże dawki glutaminy mogą upośledzić prawidłowy transport aminokwasów do tkanek, a także zaburzyć absorpcję nerek;
  • może doprowadzić do zaburzenia kwasowo-zasadowej równowagi organizmu, czyli zwiększyć w osoczu poziom glutaminianiu, glutaminy, cytruliny, ornityny, argininy oraz histydyny, a tym samym obniżyć stężenie waliny, leucyny, izoleucyny, glicyny, treoniny, seryny oraz proliny;
  • nadmiar tego aminokwasu we krwi może zaburzyć prawidłowe metabolizowanie amoniaku;
  • zaprzestanie stosowania glutaminy może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych wynikających z niedoboru tego aminokwasu.

Dawkowanie glutaminy

Z licznych badań naukowych wiemy, że nawet dawki 0,30,9 g na kg beztłuszczowej masy ciała nie mają korzystnego wpływu dla naszych mięśni. Zalecane dawkowanie glutaminy przez producentów wynosi około 515 g/dobę. Czy wobec tego warto włączyć glutaminę do stałej suplementacji?

Glutamina opinie

Przypisywane często glutaminie właściwości antykataboliczne, anaboliczne czy regeneracyjnie niestety nie mają odzwierciedlenia w praktyce. Chciałbym szczególnie nadmienić, że badania zawarte w tym artykule przeczą przydatności stosowania glutaminy w sporcie u osób zdrowych nie w medycynie. Podawanie glutaminy jak najbardziej może okazać się pomocne w leczeniu chorób wyniszczeniowych oraz podczas rozległych poparzeń ciała. Warto przypomnieć, że glutamina należy do grupy aminokwasów endogennych, a jej prekursorami mogą być: leucyna, valina, izoleucyna, cysteina, metionina, lizyna, fenyloalanina oraz tyrozyna. Oczywiście istnieje spora część osób, którym glutamina służy, innymi słowy odczuwają jej pozytywne działanie, co może być powiązanie zarówno z autosugestią, jak i również innymi pobocznymi czynnikami. Niemniej jednak wnioski wyciągnięte na podstawie własnego doświadczenia nie zawsze mogą okazać się wystarczające.

Literatura:

  1. Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young adults. Candow DG1, Chilibeck PD, Burke DG, Davison KS, Smith-Palmer T. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11822473
  2. The effects of high-dose glutamine ingestion on weightlifting performance. Antonio J1, Sanders MS, Kalman D, Woodgate D, Street C.[dostęp online]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11834123
  3. The effects of 8 weeks of creatine monohydrate and glutamine supplementation on body composition and performance measures. Lehmkuhl M1, Malone M, Justice B, Trone G, Pistilli E, Vinci D, Haff EE, Kilgore JL, Haff GG. .[dostęp online]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12930166
  4. Effects of effervescent creatine, ribose, and glutamine supplementation on muscular strength, muscular endurance, and body composition. Falk DJ1, Heelan KA, Thyfault JP, Koch AJ. [dostęp online]   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14636104
  5. The effects of high-dose glutamine ingestion on weightlifting performance. Antonio J1, Sanders MS, Kalman D, Woodgate D, Street C.[dostęp-online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11834123
  6. https://www.t-nation.com/supplements/glutamine-destroying-the-dogma-2
  7. Side Effects of Long-Term Glutamine Supplementation. M Holecek [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/22990615/
  8. Exercise-induced immunodepression– plasma glutamine is not the link. Natalie Hiscock, Bente Klarlund Pedersen [dostęp online] http://jap.physiology.org/content/93/3/813.full
  9. Addition of glutamine to essential amino acids and carbohydrate does not enhance anabolism in young human males following exercise. Wilkinson SB1, Kim PL, Armstrong D, Phillips SM.  [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17111006
  10. Glutamine Alimentation in Catabolic State Petra G. Boelens, Robert J. Nijveldt2, Alexander P. J. Houdijk2, Sybren Meijer, and Paul A. M. van Leeuwen3 [dostęp online] http://jn.nutrition.org/content/131/9/2569S.short
  11. Alanine and glutamine synthesis and release from skeletal muscle. II. The precursor role of amino acids in alanine and glutamine synthesis.Garber AJ, Karl IE, Kipnis DM. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1249059
  12. Branched-chain amino acid supplementation and the immune response of long-distance athletes. Bassit RA1, Sawada LA, Bacurau RF, Navarro F, Martins E Jr, Santos RV, Caperuto EC, Rogeri P, Costa Rosa LF. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11985939
  13. The effect of glutamine on protein balance and amino acid flux across arm and leg tissues in healthy volunteers. Svanberg E1, Möller-Loswick AC, Matthews DE, Körner U, Lundholm K. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11442580

Oceń
Glutamina – działanie, skutki uboczne, dawkowanie, opinie - 5.8/10. Oddano 21 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • damian 07.11.2017, 10:35

    a nadmiar marchewki bio nie będzie miał „efektów ubocznych”?

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?