Jesteś na:

Dieta po porodzie. Co jeść po porodzie?

16 18 20

W okresie ciąży i porodu zwiększa się zapotrzebowanie kobiety na energię oraz składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Odpowiednie odżywianie w tym czasie wpływa korzystnie również na zdrowie przyszłej matki. Zarówno ciąża, jak i poród są dla kobiety dużym wysiłkiem, dlatego warto zadbać o prawidłową dietę także po porodzie. Dzięki temu organizm będzie mógł się szybciej zregenerować i wrócić do formy sprzed ciąży.

Dieta po porodzie

Podkreśla się, że na prawidłowy przebieg połogu wpływa wiele współgrających ze sobą elementów. Jednym z nich jest odpowiedni sposób odżywiania się kobiety [1]. Jego zadaniem powinno być uzupełnienie niedoborów składników pokarmowych oraz witamin, a w przypadku, gdy kobieta karmi piersią, również wsparcie produkcji odpowiednich ilości pełnowartościowego pokarmu.

Zapotrzebowanie kobiet karmiących piersią na energię zwiększa się o ok. 500 kcal dziennie przez pierwszych 6 miesięcy i 400 kcal w następnych miesiącach [2]. Dlatego w okresie laktacji ważne jest zadbanie o odpowiednią podaż energii. Warto podkreślić, że karmienie piersią sprzyja powrotowi do sylwetki sprzed ciąży. Jeśli kobieta nie karmi piersią, nie powinna zwiększać ilości spożywanych kalorii.

Dieta po porodzie powinna spełniać zasady zdrowej diety i być odpowiednio zbilansowana tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Należy z jadłospisu wykluczyć produkty mocno przetworzone, słodycze w dużej ilości, żywność typu fast food. Jeśli kobieta karmi piersią powinna zrezygnować również z alkoholu, nadmiaru mocnej kawy, a leki i suplementy diety stosować może po konsultacji z lekarzem.   

Dość często występującym problemem u kobiet po porodzie jest anemia. Dotyczy ona zwłaszcza pań, które już podczas ciąży cierpiały na niedokrwistość [3]. Z przeprowadzonych badań wynika, że anemia sprzyja gorszemu gojeniu się ran po porodzie, częstszej konieczności wprowadzenia antybiotykoterapii czy zaburzeniom laktacji [4]. Z tego powodu w diecie powinny znaleźć się produkty będące bogatym źródłem żelaza, takie jak jaja, fasola, czerwone mięso, mak czy kasza gryczana.

Warto pamiętać, że w przypadku karmienia piersią rośnie zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale również inne niezbędne składniki pokarmowe. Podkreśla się, że szczególnie ważna jest wówczas odpowiednia podaż:

Co jeść po porodzie?

W diecie kobiety po porodzie powinny znaleźć się produkty dostarczające wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Do polecanych w tym szczególnym okresie produktów zaliczymy:

  • węglowodany złożone (kasze, pieczywo pełnoziarniste, makarony, ryż, a także warzywa skrobiowe);
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej sojowy, kukurydziany, lniany i słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie);
  • produkty białkowe (mięso i jego przetwory, ryby, jaja, produkty mleczne jak również rośliny strączkowe);
  • warzywa i owoce będące źródłem witamin i składników mineralnych;
  • wodę niegazowaną [5].

Przestrzeganie zasad zdrowej diety po porodzie może pomóc kobiecie uzupełnić niedobory składników pokarmowych oraz witamin. U mam karmiących piersią prawidłowe odżywianie wspiera dodatkowo laktację. W tym szczególnym okresie ważna jest nie tylko jakość, ale także ilość dostarczanego pokarmu, bowiem w przypadku karmienia piersią zapotrzebowanie na energię wzrasta.  

Literatura:

  1. Wiedza położnic na temat okresu połogu w opinii położnych, Barbara Mazurkiewicz, Lidia Marat, Ewa Dmoch-Gajzlerska, Zdrowie i dobrostan 1/2014, [dostęp on-line http://www.neurocentrum.pl/dcten/wp-content/uploads/mazurkiewicz_b1-p.pdf]
  2. Zalecenia żywieniowe w okresie laktacji, Warszawski Uniwersytet Medyczny, [dostęp on-line http://www.uczkin.pl/storage/files/%C5%BBywienie%20w%20okresie%20laktacji.pdf]
  3. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie profilaktyki niedoboru żelaza oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza niską dawką żelaza hemowego u kobiet  – stan wiedzy na 2013 rok
  4. Niedokrwistość ciężarnych – wpływ na przebieg ciąży i wyniki porodu, M. Grochal, S. Sobantka, K. Pogoda, M. Krekora, G. Krasomski, Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia, tom 7, zeszyt 1, 37-41, 2014, [dostęp on-line http://www.ptmp.com.pl/png/png7z1_2014/PNG71-05-Grochal.pdf]
  5. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, [dostęp on-line http://kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf]

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta po porodzie. Co jeść po porodzie? - 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Pankowska
, Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor form body&mind.

Opinie

  • Karinka 18.08.2018, 9:31

    Powrót do formy sprzed ciąży jest bardzo trudnym i długotrwałym procesem. Grunt to mieć dobrą motywację i dużo siły do działania. Swoje treningi rozpoczęłam pod okiem profesjonalnego trenera, którym jest mój mąż. Ponadto zmniejszyłam kaloryczność diety, wyrzuciłam z niej cukier i przetworzone produkty. Dodatkowo także stosowałam iqacai, żeby podkręcić swój metabolizm, dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin oraz zahamować apetyt. Dzięki takim działaniom moja tkanka tłuszczowa była regularnie i dość szybko spalana.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone