Opinie

  1. Polecam poczytać o l-argininie i tlenku azotu. Jest książka Dr Louisa Ignarro pt: nigdy więcej choroby serca. Dr Ignarro poleca do swojej diety suplementację l-argininą w przypadku cukrzycy i chorób układu krążenia, gdyż wtedy organizm wytwarza jak to on opisuje cudowny lek – tlenek azotu. Bardzo dobra pozycja dla osób, które borykają się z problemem cukrzycy i chorób krążenia. Wpiszcie sobie w google: nigdy więcej chorób serca pdf.

  2. Napar:
    1 płaską łyżkę na filiżankę zalewamy wrzącą wodą. Nastepnie trzymamy pod przykryciem do 10 min.
    Odwar:
    Około 10 g (3 łyżki stołowe) ziela Cistus zalewa się 300-320 ml wody i gotuje 5 minut, odstawia na 20 minut i przecedza. Tak uzyskany odwar stosuje się zewnętrznie (okłady, płukanki, przemywanie) oraz wewnętrznie, 80 – 100 ml (literatka) 3-4 razy dziennie.

  3. A gdzie znaleźć taką tabelę ???

    1. Kawa wypłukuje magnez a nie go dostarcza.

    2. W mojej opinii jako autora tekstów tutaj zamieszczanych, organizmu nie da się przedstawić wg. tabeli czy wykresów, to skomplikowana maszyna, która trzeba opanować samodzielnie i indywidualnie:) Polecam spojrzeć w tabele, ale indeksu glikemicznego produktów. Na logikę, wszystkie przetworzone produkty – biała mąka, płatki błyskawiczne, kasza jaglana, kuskus, cukier, słodycze, słodkie przekąski itp – będą miały wysoki indeks i szybko podniosą poziom cukru. Stabilność zapewniają węglowodany złożone, czyli produkty zbożowe jak najmniej przetworzone i oczyszczone – kasze gruboziarniste(gryczana niepalona), pieczywo i zboża pełnoziarniste z dużą ilością błonnika, otręby, owoce takie jak banany czy grejpfruty itp.

      Jedzmy intuicyjnie a na wiekszą ilość cukrów pozwalajmy sobie głównie po aktywności i treningach czy przy intensywnym wysiłku psychicznym.

      Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu ze mna w razie czego, chętnie pomogę.
      Zofia Mikoś

  4. OSOBY, KTÓRE BĘDĄ SIĘ OPIERAŁY WYŁĄCZNIE NA PRZELICZANIU WW:
    Tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na jakość tychże ww, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to szalejące cukry będą u Nich zawsze i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami.

    NALEŻY UREGULOWAĆ POZIOM CUKRU PO SPOŻYCIU, DO POZIOMU NISKIEGO:
    Czyli zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje ww do tabel z tzw. NISKIMI WĘGLOWODANAMI TJ. DO 26% WZROSTU, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, a więc zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia.

    DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE POZWALA W 2-3 DNI USTABILIZOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI (MAX. 30 DNI):
    I nie jest to trudne. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz zjadane węglowodany.

    1. Dziękujemy za wyczerpujący komentarz i oczywiście zgadzamy się z Pani zdaniem. Tylko świadoma zmiana nawyków żywieniowych pomoże na stałe ustabilizować poziom glukozy we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań choroby.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *