Jesteś na:

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz ich wpływ na zdrowie

16 18 20

W produktach spożywczych możemy spotkać takie dodatki do żywności jak przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Czym one tak naprawdę są i jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

Przeciwutleniacze to związki, które powodują, że żywność zawierająca tłuszcz zachowuje na dłużej swoją świeżość i nie jełczeje zbyt szybko. Pozyskiwane są z naturalnych źródeł bądź na drodze produkcji chemicznej.

Regulatory kwasowości są to substancje dodawane do żywności w celu zmiany lub ustabilizowania jej kwasowości oraz współczynnika pH, który zapewnia bezpieczeństwo produktów poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Wpływa również na enzymy zawarte w żywności, zachowując na dłużej  jej świeżość.

WażnePrzykładami regulatorów kwasowości są: kwas octowy (E 260), octan wapnia (E 263), kwas mlekowy (E 270), kwas jabłkowy (E 296), kwas fumarowy (E 297), kwas cytrynowy (E 330), kwas winowy (E 334).

Przeciwutleniacze a zdrowie

Naturalne przeciwutleniacze dodawane do żywności to witaminy C, E czy β-karoten. Znajdują się w margarynach, olejach i słodyczach. Są one bezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego nie musimy rezygnować z zakupu, jeśli w składzie produktu zobaczymy symbole: E300–E304, E306, E307 czy E308.

Możemy także spotkać w żywności syntetyczne przeciwutleniacze takie jak BHA, BHT czy winiany i galusany, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. W większych ilościach mogą one wywoływać bóle brzucha, alergie lub zmniejszać wchłanianie żelaza.

Regulatory kwasowości a zdrowie

Większość regulatorów kwasowości występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu i uważanych za nieszkodliwe. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre niezależnie od ilości mogą wywoływać reakcje alergiczne. Producenci są prawnie zobowiązani do umieszczania na etykietach produktów informacji o zawartych w nich regulatorach kwasowości, barwnikach i substancjach słodzących.

Należy zwracać uwagę na to co jemy, jednak nie wszystkie dodatki do żywności oznaczone symbolem E są dla nas szkodliwe. Niektóre z nich są nawet konieczne dla zachowania świeżości produktu i wzbogacenia jego składu, co w sumie wychodzi nam na dobre.

 

Oceń
Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz ich wpływ na zdrowie - 7.1/10. Oddano 39 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?