Jesteś na:

Olejek rycynowy na twarz i pod oczy. Co daje stosowanie olejku rycynowego?

16 18 20

Olejek rycynowy stosowany jest od czasów starożytnych na podrażnioną skórę oraz jako środek pielęgnacyjny do twarzy. W Indiach ceniony jest za właściwości przyspieszające gojenie się ran i wzmacniające układ odpornościowy.

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy pochodzi z nasion rośliny rącznika pospolitego o gęstej konsystencji i bursztynowej barwie. Wiele jego właściwości wynika ze składu chemicznego. Jest klasyfikowany jako rodzaj trójglicerydowego kwasu tłuszczowego, a prawie 90% zawartych w nim kwasów tłuszczowych jest specyficznym i rzadkim związkiem zwanym kwasem rycynolowym, który występuje w niewielu innych substancjach.

Raport opublikowany w „International Journal of Toxicology” wykazał, iż olej rycynowy stosowany jest w ponad 700 produktach kosmetycznych. Oprócz podstawowego składnika, kwasu rycynolowego, zawiera on także korzystne sole i estry, które działają głównie jako środki wspierające kondycję skóry. Podawany wewnętrznie olej rycynowy jest hydrolizowany w jelicie cienkim przez enzymy trzustkowe, co prowadzi do uwalniania glicerolu i kwasu rycynolowego wraz z innymi korzystnymi metabolitami.

Olejek rycynowy na twarz

Olejek rycynowy polecany jest szczególnie osobom dotkniętym trądzikiem. Za pomocą czystego wacika należy nałożyć go na powstałe zaczerwienienia. Działa on jak naturalny przeciwbakteryjny środek, dzięki czemu obrzęk trądziku wraz z bliznami powinien się zmniejszyć. Na noc natomiast należy umyć twarz ciepłą wodą, aby otworzyć pory, a następnie wmasować trochę olejku w twarz i zostawić go na noc, spłukując dopiero rano. Wykazano, że produkt ten zwalcza bakterie Staphylococcus aureus, które są często odpowiedzialne za powstanie trądziku. Ponadto olejek rycynowy stosuje się na suchą lub podrażnioną skórę, gdyż dzięki naturalnym składnikom utrzymuje on jej nawilżenie, pomaga w gojeniu się ran i niweluje wypryski. Może być również wykorzystywany jako naturalny tonik do twarzy. Zmywa resztki makijażu i zmniejsza widoczność przebarwień.

Olejek rycynowy pod oczy

Grubość skóry pod oczami jest niewielka, dodatkowo nie występuje tam tkanka tłuszczowa, a włókna, które tworzą skórę, są słabe, dlatego też zmarszczki wokół oczu zaczynają pojawiać się szybko (około 25 roku życia). Stosowanie olejku rycynowego na skórę pod oczami zapobiega powstawaniu tzw. kurzych łapek, tym samym nie podrażniając delikatnej i cienkiej skóry tej części twarzy.

Olej rycynowy może być stosowany zarówno miejscowo, jak i wewnętrznie. Znany jest m.in. z właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomaga w zwalczaniu trądziku, poprawia kondycję skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek i przyspiesza gojenie się ran.

Literatura:

  1. Vinay R. Patel, Gerard G. Dumancas, Lakshmi C. Kasi ViswanathRandall Maples, Bryan John J. Subong. Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights. 2016; 9: 1–12,
  2. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate, Int J Toxicol. 2007;26 Suppl 3:31-77,
  3. Sorin TunaruTill F. Althoff, Rolf M. NüsingMartin Diener, Stefan Offermanns. Castor oil induces laxation and uterus contraction via ricinoleic acid activating prostaglandin EP3 receptors. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Jun 5; 109(23): 9179–9184,
  4. Parvin HassanzadehM. Bahmani, Davood Mehrabani, BACTERIAL RESISTANCE TO ANTIBIOTICS IN ACNE VULGARIS: AN IN VITRO STUDY, Indian J Dermatol. 2008; 53(3): 122–124,
  5. M. Abdulla Al-MamunZerin Akter, Md Josim UddinK. M.K.B. FerdausK.M.F. HoqueZ. FerdousiM. Abu Reza, Characterization and evaluation of antibacterial and antiproliferative activities of crude protein extracts isolated from the seed of Ricinus communis in Bangladesh, BMC Complement Altern Med.

2016; 16: 211.

Sprawdź ile kalorii dziennie spalasz

Oblicz

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone