Jesteś na:

Olej kokosowy dla dzieci – czy można go podawać dzieciom?

16 18 20

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 3035% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne ograniczanie kwasów tłuszczowych w diecie może przyczyniać się do opóźnienia tempa wzrostu oraz rozwoju pociechy.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu oraz składników alergennych. To jedyny tłuszcz roślinny, który w temperaturze poniżej 25 stopni C charakteryzuje się stałą konsystencją, w odróżnieniu od pozostałych olejów płynnych. Odpowiada za to skład kwasów tłuszczowych, z których aż 90% stanowią te o nasyconych wiązaniach, niestety niesprzyjające naszemu zdrowiu. Tłuszcze w oleju kokosowym to średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, z których ok. 50% stanowi kwas laurynowy. Kwas laqurynowy mimo zaliczenia do kwasów średniołańcuchowych, ze względu na obecność 12 atomów węgla w łańcuchu jest trawiony na drodze mechanizmu trawienia kwasów tłuszczowych długołońcuchowych. Energia uzyskiwana jest nie w sposób szybki jak w przypadku tłuszczów MCT, ale jak w przypadku większości tłuszcz nie omijając wątroby, czyli wolniej. Dużym minusem oleju kokosowego jest niestety wysoka zawartość kwasu laurynowego, który obecnie uznawany za jeden z trzech składników (obok tłuszczów trans i kwasu palmowego) sprzyjający rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. miażdżycy.

Olej kokosowy zawiera komplet witamin z grupy B oraz wysoką zawartość związków przeciwutleniających w postaci witamin C i E, które neutralizują wytworzone w procesach metabolicznych wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny w organizmie. Znajdują się w nim również w niewielkich ilościach cenne dla zdrowia składniki mineralne, z których warto wyróżnić wapń, cynk oraz potas.

Olej kokosowy dla dzieci

W diecie dzieci w wieku 1–3 lat powinno znajdować się ok. 30–35% energii pochodzącej z kwasów tłuszczowych. Po ukończeniu trzeciego roku życia udział energii z tłuszczu powinien się obniżyć do dolnego poziomu ok. 30%. Bez względu na wiek dziecka, maksymalnie 10% energii powinny dostarczać kwasy tłuszczowe nasycone, ok. 710% powinno pochodzić z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (WNKT), a bilans dopełniają kwasy jednonienasycone (JNKT). Ważnym składnikiem w diecie dziecka na etapie żywienia początkowego pełni również cholesterol.

Tłuszcze umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E oraz K. Tłuszcz mleczny, jaja są dobrym źródłem cholesterolu, który wpływa korzystnie na rozwój układu nerwowego małego dziecka. Produkty nabiałowe pełnotłuste są ponadto źródłem witaminy D. Oleje roślinne o płynnej konsystencji (np. rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, oliwa z oliwek) stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym w wieku późniejszym. Ryby oraz oleje rybie (tran) to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, które wspierają prawidłowy rozwój mózgu, jego pracę oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w smalcu, oleju kokosowym, tłustym mięsie, wędlinach oraz podrobach powinny stanowić niewielki udział w codziennym zapotrzebowaniu energetycznym. Liczne badania naukowe potwierdzają niekorzystny wpływ nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie człowieka, gdyż zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób cywilizacyjnych oraz sprzyjają nadwadze i otyłości. Zatem olej kokosowy, który składa się w aż 90% z niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych nie powinien znajdować się w diecie dziecka, ale może jednak sporadycznie i w niewielkich porcjach (łyżeczka raz na dwa tygodnie). Warto dodać, że tłuszcz kokosowy w 50% składa się ze średnio łańcuchowego kwasu laurynowego, który uważany jest za czynnik zwiększający ryzyko choroby wieńcowej.

Olej kokosowy ceniony jest ponadto w kosmetyce jako substancja o silnych właściwościach nawilżających skórę oraz włosy. Stanowi doskonałą alternatywę dla mleczka, balsamu oraz masła do pielęgnacji ciała. Warto zwrócić uwagę na to, czy olej kokosowy jest naturalny i czy został poddany procesowi rafinacji. Jeśli nie, wówczas jest bardziej zasobny w składniki mineralne oraz witaminy i lepiej sprawdzi się stosowany do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka oraz jego mamy.

Olej dla dziecka

Jak już wyżej wspomniałam, olej kokosowy nie jest polecanym produktem w żywieniu najmłodszych. Zatem, na jakie oleje warto zwrócić uwagę podczas zakupów oraz następnie wprowadzić do diety dziecka? Dobrymi tłuszczami w diecie dziecka będą olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Oba oleje stanowią dobre źródło jednonienasyconych i w mniejszym stopniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Olej rzepakowy dostarcza najwięcej spośród wymienionych tłuszczów cennych dla zdrowia fitosteroli roślinnych, które zapobiegają rozwojowi hipercholesterolemii w wieku późniejszym. Cennym źródłem witaminy E jest olej  słonecznikowy, który ponadto dostarcza w mniejszym stopniu niż oliwa z oliwek i olej rzepakowy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych na rzecz wielonienasyconych.

Nie trzeba szukać daleko, aby znaleźć pełnowartościowe produkty, które warto wprowadzić do żywienia dziecka. Olej kokosowy zamiast do potraw polecam wykorzystać do pielęgnacji ciała, aby zapobiec rogowaceniu się naskórka, szorstkości oraz dogłębnie nawilżyć delikatną skórę maluszka i starszego dziecka.

Kup olej kokosowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Literatura:

Instytut Matki i Dziecka: „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. Do 3. roku życia”

Socha J. Socha P., Weker H., Neuhoff-Murawska J.: Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienia Dziecka 2010, 12, 1, 34-37

Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kiełt I., Grześkiweicz S., Obiedziński M.: Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Rośliny oleiste, tom XIX, 1998

Oceń
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?