Jesteś na:

Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez

16 18 20

Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości, które wzmocnią nasze zdrowie, a także pomogą w prewencji wielu chorób. Można z niego przygotować domowe wino, ocet bądź sok i spożywać wedle uznania.

Czarny bez – na zdrowie!

Zarówno owoce, liście, kora, jak i korzenie czarnego bzu mają działanie silnie moczopędne i oczyszczające z resztek przemiany materii. Ponadto posiada witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, a także flawonoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed oznakami starzenia się.

Z tej niezwykłej rośliny możemy przygotować:

  • ocet z kwiatów czarnego bzu, który świetnie sprawdzi się w czasie przeziębienia. Posiada właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, łagodzące ból, rozrzedzające katar, a także wzmacniające odporność. Ponadto ocet z kwiatów czarnego bzu świetnie wpływa na wzrok;  
  • sok z czarnego bzu może stać się podstawą skutecznej kuracji oczyszczającej. Polecany jest w stanach chorobowych układu moczowego, a także w przypadku zaparć. Tak samo jak ocet powinien znaleźć się w domowej apteczce, szczególnie w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie i grypę;
  • wino z czarnego bzu reguluje trawienie i poprawia apetyt. Chroni naczynia krwionośne i wzmacnia je, dlatego szczególnie polecany jest w prewencji pajączków na nogach. Ponadto wpływa na wygląd naszej skóry, a zawarte w nim liczne antyoksydanty chronią ją przed oznakami starzenia się.

Jak widzimy czarny bez ma wiele właściwości leczniczych, które na różne sposoby możemy wykorzystać. Zarówno ocet, sok, jak i wino możemy samodzielnie przygotować w domu.

Oceń
Domowe wino, ocet i sok, czyli jak wykorzystać czarny bez - 8.0/10. Oddano 9 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?