Jesteś na:

Dieta 5:2 Mosleya – zasady, efekty oraz wybrane przepisy

16 18 20

Głodówka – planowana czy nie – to stan towarzyszący człowiekowi od samego początku istnienia. Badacze przyglądają jej się bacznie próbując wyjaśnić, jaki jest jej wpływ na organizm i jakie mechanizmy jej towarzyszą. Choć jasne jest, że głodowanie przyczyniające się do utraty ponad 40% początkowej masy ciała niechybnie  doprowadzi do śmierci – zainteresowanie głodówkami nie słabnie. Popularność zyskują diety opierające swoje założenia na okresowych rygorystycznych restrykcjach kalorycznych – m.in. koncepcja intermittent fasting, dieta 50:50, czy dieta  Mosley’a.



Michael Mosley

Michael Mosley to brytyjski dziennikarz telewizyjny zafascynowany medycyną i biologią. W swojej karierze uczestniczył w produkcji i prowadził liczne programy edukacyjne dotyczące naukowych odkryć i pozwalające zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego organizmu. To właśnie on w programie emitowanym przez BBC –  Eat, Fast and Live Longer spopularyzował dietę 5:2.

Dieta 5:2 – zasady

Dieta 5:2 to rodzaj koncepcji intermittent fasting, czyli okresowego poszczenia. Jak nietrudno się domyślić ten sposób żywienia polega na spożywaniu przez 5 dni w tygodniu posiłków nie podlegających zmianie oraz przez 2 dni podlegających restrykcji kalorycznej – dostarczana energia ulega ograniczeniu do jednej czwartej zapotrzebowania (dla kobiet będzie to około 500 kcal, dla mężczyzn około 600 kcal). Czy taka metoda ma prawo przynieść długofalowe efekty w postaci bezpowrotnej utraty tkanki tłuszczowej?

Dieta dr Mosleya – efekty

Niestety brak jak do tej pory badań pozwalających ocenić długofalowe efekty diety Mosleya, ale wyniki tych dotychczasowych są obiecujące. Okresowe głodowanie powoduje skuteczną utratę masy ciała (w tym beztłuszczowej masy ciała) oraz poprawia parametry gospodarki lipidowej, co wykazano w eksperymentach zarówno z udziałem gryzoni, jak i ludzi. Ponadto wyniki badań na szczurach wskazują na zmniejszone ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów, czego u ludzi jak do tej pory nie wykazano. Głównym mankamentem wciąż powszechnie stosowanej diety o obniżonej kaloryczności (gdzie każdego dnia osoba zobowiązana jest do utrzymania ścisłej kaloryczności diety) jest trudność w przestrzeganiu reżimu kalorycznego. W przypadku diety 5:2 w ciągu 2 dni postu jesteśmy w stanie doprowadzić do deficytu energetycznego. W tym momencie pojawia się pytanie, czy poszczenie nie doprowadzi do nadmiernego apetytu w kolejnych dniach celem zrównoważenia strat? W przeprowadzonych badaniach, pomimo wzrostu uczucia głodu, osoby biorące udział w eksperymencie nie konsumowały nadmiaru kalorii przez resztę tygodnia (pomimo braku restrykcji). Na ten moment nie można jednoznacznie stwierdzić przewagi IF nad tradycyjną dietą redukcyjną, jednak niewykluczone, że w przyszłości tego typu diety będą wiodły prym okazując się skuteczne i łatwiejsze do zaakceptowania.

Dieta 5:2 – przepisy

Przykładowy jadłospis o wartości energetycznej 500 kcal

Śniadanie (ok. 250 kcal)

Przepis na jajecznicę na parze z dwóch kurzych jaj z szynką i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 kurze jaja
  • 2 plasterki wędliny

Przygotowanie: wodę w garnku zagotować. W miseczce rozbełtać jaja z dodatkiem pieprzu, dorzucić posiekaną wędlinę. Mieszać nad parującą wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do jajecznicy można dodać także pomidora.

rozwiń

Obiad

Przepis na gotowanego łososia w sosie koperkowym

Składniki:

  • 100 g filetu z łososia
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • Koperek
  • Przyprawy

Przygotowanie: łososia i koperek zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut na małym ogniu. Sos sporządzić z jogurtu z dodatkiem czosnku, koperku, pieprzu, odrobiny soku z cytryny.

rozwiń

Literatura:

  • A. Johnstone; Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend?; International Journal of Obesity (2015) 727 – 733
  • https://thefastdiet.co.uk

Oceń
Dieta 5:2 Mosleya – zasady, efekty oraz wybrane przepisy - 9.0/10. Oddano 5 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?