Dieta 5:2 Mosleya – zasady, efekty oraz wybrane przepisy
Aktualizacja: 30 stycznia, 2019
Głodówka – planowana czy nie – to stan towarzyszący człowiekowi od samego początku istnienia. Badacze przyglądają jej się bacznie próbując wyjaśnić, jaki jest jej wpływ na organizm i jakie mechanizmy jej towarzyszą. Choć jasne jest, że głodowanie przyczyniające się do utraty ponad 40% początkowej masy ciała niechybnie doprowadzi do śmierci – zainteresowanie głodówkami nie słabnie. Popularność zyskują diety opierające swoje założenia na okresowych rygorystycznych restrykcjach kalorycznych – m.in. koncepcja intermittent fasting, dieta 50:50, czy dieta Mosley’a.
Michael Mosley
Michael Mosley to brytyjski dziennikarz telewizyjny zafascynowany medycyną i biologią. W swojej karierze uczestniczył w produkcji i prowadził liczne programy edukacyjne dotyczące naukowych odkryć i pozwalające zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego organizmu. To właśnie on w programie emitowanym przez BBC – Eat, Fast and Live Longer spopularyzował dietę 5:2.
Dieta 5:2 – zasady
Dieta 5:2 to rodzaj koncepcji intermittent fasting, czyli okresowego poszczenia. Jak nietrudno się domyślić ten sposób żywienia polega na spożywaniu przez 5 dni w tygodniu posiłków nie podlegających zmianie oraz przez 2 dni podlegających restrykcji kalorycznej – dostarczana energia ulega ograniczeniu do jednej czwartej zapotrzebowania (dla kobiet będzie to około 500 kcal, dla mężczyzn około 600 kcal). Czy taka metoda ma prawo przynieść długofalowe efekty w postaci bezpowrotnej utraty tkanki tłuszczowej?
Dieta dr Mosleya – efekty
Niestety brak jak do tej pory badań pozwalających ocenić długofalowe efekty diety Mosleya, ale wyniki tych dotychczasowych są obiecujące. Okresowe głodowanie powoduje skuteczną utratę masy ciała (w tym beztłuszczowej masy ciała) oraz poprawia parametry gospodarki lipidowej, co wykazano w eksperymentach zarówno z udziałem gryzoni, jak i ludzi. Ponadto wyniki badań na szczurach wskazują na zmniejszone ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów, czego u ludzi jak do tej pory nie wykazano. Głównym mankamentem wciąż powszechnie stosowanej diety o obniżonej kaloryczności (gdzie każdego dnia osoba zobowiązana jest do utrzymania ścisłej kaloryczności diety) jest trudność w przestrzeganiu reżimu kalorycznego. W przypadku diety 5:2 w ciągu 2 dni postu jesteśmy w stanie doprowadzić do deficytu energetycznego. W tym momencie pojawia się pytanie, czy poszczenie nie doprowadzi do nadmiernego apetytu w kolejnych dniach celem zrównoważenia strat? W przeprowadzonych badaniach, pomimo wzrostu uczucia głodu, osoby biorące udział w eksperymencie nie konsumowały nadmiaru kalorii przez resztę tygodnia (pomimo braku restrykcji). Na ten moment nie można jednoznacznie stwierdzić przewagi IF nad tradycyjną dietą redukcyjną, jednak niewykluczone, że w przyszłości tego typu diety będą wiodły prym okazując się skuteczne i łatwiejsze do zaakceptowania.
Dieta 5:2 – przepisy
Przykładowy jadłospis o wartości energetycznej 500 kcal
Śniadanie (ok. 250 kcal)
Składniki:
- 2 kurze jaja
- 2 plasterki wędliny
Przygotowanie: wodę w garnku zagotować. W miseczce rozbełtać jaja z dodatkiem pieprzu, dorzucić posiekaną wędlinę. Mieszać nad parującą wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do jajecznicy można dodać także pomidora.
Obiad
Składniki:
- 100 g filetu z łososia
- 20 g jogurtu naturalnego
- Koperek
- Przyprawy
Przygotowanie: łososia i koperek zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut na małym ogniu. Sos sporządzić z jogurtu z dodatkiem czosnku, koperku, pieprzu, odrobiny soku z cytryny.
Literatura:
- A. Johnstone; Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend?; International Journal of Obesity (2015) 727 – 733
- https://thefastdiet.co.uk