Jesteś na:

Co jeść w czasie ciąży?

16 18 20

Wydaje się, że wszystkie kobiety ciężarne powinny wiedzieć, że ich sposób odżywiania się ma ogromny wpływ na stan zdrowia dziecka. Niestety wciąż zdarzają się sytuacje, gdy kobieta będąc w ciąży „dba o linię”, „je za dwoje” albo zupełnie niczego nie zmienia w swoim dotychczasowym sposobie żywienia, pozwalając sobie na wszystko.

Jeśli sposób żywienia kobiety przed zajściem w ciążę znacznie odbiegał od zasad prawidłowego żywienia, należy wprowadzić zdrowe nawyki od pierwszych chwil trwania ciąży. Produkty zbożowe są najważniejszym źródłem energii, a także witamin z gr. B, Mg, Zn i błonnika pokarmowego.

Błonnik w ciąży

Należy wybierać głównie produkty z pełnego przemiału, tj. razowe pieczywo, płatki owsiane i jęczmienne, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony. Zawierają one ok. 2-3 razy więcej składników niż produkty z mąki oczyszczonej, typu jasne pieczywo, biały ryż i drobne kasze. Większość produktów pełnoziarnistych ma niski indeks glikemiczny, przez co zapobiegają gwałtownym wahaniom stężenia cukru we krwi, które wiążą się z huśtawką nastroju, złym samopoczuciem i uczuciem zmęczenia. Jednym z najczęstszych powikłań położniczych jest rozwój cukrzycy ciążowej, która poważnie zaburza przebieg ciąży, dlatego spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy może kobiety przed tym uchronić! Powinny spożywać nawet 8 porcji tych produktów dziennie.

Pij mleko w ciąży!

Mleko i jego przetwory, takie jak jogurty naturalne, kefiry, maślanki, sery twarogowe i sery żółte to doskonałe źródła białka, wapnia, fosforu i wit. B2 i B12. W czasie ciąży kobieta powinna spożywać ok. 3-4 porcje produktów nabiałowych dziennie i starać się, aby były to produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Sery żółte z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, powinny być jedzone z umiarem, a serki kanapkowe i topione, jako produkty przetworzone, najlepiej z diety wyeliminować.

Odpowiednia podaż wapnia z pożywieniem umożliwia właściwy rozwój kości płodu, zabezpiecza przed rozwojem nadciśnienia ciążowego, zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. Bardzo ważne jest także zbudowanie dużych rezerw wapniowych, aby w czasie ciąży i później w czasie laktacji, nie dochodziło do nadmiernej utraty wapnia z kości kobiety, bo znacznie zwiększa to ryzyko rozwoju u niej osteoporozy w przyszłości.

Co jeść w czasie ciąży?

Mięso, drób, ryby i jaja to najlepsze źródła białka i żelaza, a ponadto wit. B2, niacyny i Zn. Zapotrzebowanie na Fe wzrasta w ciąży o połowę i należy je pokrywać, aby nie doprowadzić do rozwoju anemii, zmniejszać ryzyko infekcji, przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka o niskiej masy urodzeniowej.

Kobiety w ciąży powinny jednak wybierać chude mięso, aby nie spożywać zbyt wiele cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso, drób i wędliny powinny pojawiać się w diecie w ilości 200-250 g/dobę, a dwa razy w tygodniu należy je zastąpić rybami. W jadłospisie powinny znaleźć się szczególnie tłuste ryby morskie, zważywszy na zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka płodu. Z uwagi na częste zanieczyszczenia ryb kobieta musi uważać na źródło ich pochodzenia. Również bezwzględnie powinna wyeliminować z diety surowe ryby oraz surowe i niedopieczone mięso. Pokrycie zwiększonego zapotrzebowania na kwasy omega-3 przez spożycie ryb nie jest możliwe, dlatego w ciąży zaleca się każdej kobiecie suplementację tymi kwasami w ilości co najmniej 500 mg kwasu DHA na dobę już w pierwszym miesiącu trwania ciąży.

Pregnant woman eating salad

Kobieta w ciąży jedząca zdrową sałatkę.

Owoce i warzywa niemal do woli!

W czasie ciąży często pojawia się wzmożony apetyt i zachcianki na różne produkty spożywcze. O ile tylko kobieta ma ochotę na warzywa lub owoce, może jeść je bez wahania i tym samym zmniejszać uczucie głodu. W II i III trymestrze ciąży powinna jeść ok. 400 g owoców i aż 500 g warzyw, a więc powinny pojawić się w każdym posiłku i pomiędzy nimi. Spożywane na surowo są bogactwem witamin, szczególnie wit. C, K, beta-karotenu oraz likopenu, folianów, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż kwasu foliowego przed ciążą i w jej trakcie jest konieczna do zapobiegania poważnym chorobom układu nerwowego u dziecka. Należy jednak jeść z umiarem produkty o działaniu wzdymającym, takie jak kapusta, fasola, groch, kalafior, brukselka czy gruszki i śliwki, aby minimalizować nieprzyjemne dolegliwości w ciąży.

 Tłuszcze tłuszczom nierówne

W pożywieniu znajdują się różnego rodzaju tłuszcze. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3, ale poza tym spożycie innych tłuszczy powinno być zgodne z zasadami racjonalnego żywienia.

W diecie kobiet ciężarnych powinny pojawić się tłuszcze roślinne, spożywane głównie na surowo, tj. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek oraz nasiona i orzechy. Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy omega-3 kobiety muszą pokrywać poprzez suplementację i spożycie dobrej jakości tłustych ryb morskich, takich jak makrela, tuńczyk, łosoś i halibut.

Kobiety nie zawsze we właściwym miejscu szukają informacji dotyczących odżywiania się w okresie ciąży, a swoją wiedzę często opierają na utartych, niestety nie zawsze prawidłowych schematach. Na szczęście okazuje się, że niewiele trzeba, aby te schematy zmienić!

Zobacz także czego powinna unikać kobieta w ciąży!

Oceń
Co jeść w czasie ciąży? - 6.7/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?