Winogrona
Winogrona to owoce winorośli właściwej. Prawdopodobnie pochodzą one z rejonu Morza Kaspijskiego, skąd rozprzestrzeniły się niemal na cały świat. Winogrona uprawiane były już 5 tysięcy lat p.n.e. Wykorzystywano je przede wszystkim do produkcji wina. Doceniano jednocześnie ich walory zdrowotne. Winnice szczególnie licznie występują w rejonie Morza Śródziemnego, Australii, Republiki Południowej Afryki, a także Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. To z tych regionów pochodzą najbardziej popularne odmiany wina.
Właściwości odżywcze winogrona – witaminy i minerały
Winogrona jako jedne z niewielu owoców w swoim składzie zawierają jod, dzięki czemu wspomagają pracę tarczycy. Są to owoce zasadotwórcze, działające odkwaszająco na organizm. Winogrona zawierają sporą dawkę potasu, który wpływa na prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Jego prawidłowa zawartość jest ważna ze względu na wyrównanie ciśnienia krwi i wspomaganie pracy serca.
Owoce winogron, jak również soki i wina z nich otrzymywane, wyróżniają się wysoką zawartością składników bioaktywnych, głównie związków fenolowych.
Należące do tej grupy związków polifenole znajdują się przede wszystkim w ciemnych winogronach. Są to kwercetyna i kaempferol. Flawonoidy zawarte w winogronach to związki o działaniu antyrakowym. To antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia się.
Winogrona są bogatym źródłem witamin z grupy B. Dzięki temu wpływają one na prawidłowe działanie układu nerwowego. Po te owoce sięgać powinny osoby w trakcie intensywnej nauki, kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na składniki wspomagające koncentrację i zdolność przyswajania wiedzy. Dzięki witaminie B, winogrona pomagają uwolnić się od uczucia ciągłego przemęczenia.
Winogrona zawierają resweratrol – antyoksydant, który wspomaga redukcję masy ciała. Ma on wpływ na proces rozpadu tkanki tłuszczowej.
Kalorie – ile kalorii mają winogrona?
Porcja 100 g tych owoców zawiera aż 69 kalorii. Jednocześnie winogrona charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, na poziomie 45. Mimo tego nie powinni często sięgać po nie cukrzycy, ponieważ zawierają dużą ilość węglowodanów (ok. 18,1 g).
Zastosowanie winogrona
Najpopularniejszym produktem uzyskiwanym z winogron jest wino. Niewielka ilość tego alkoholu ma pozytywny wpływ na organizm. Ale winogrona warto jeść przede wszystkim w formie świeżej. Pozytywne właściwości wykazują wszystkie odmiany tej rośliny, niezależnie od koloru skórki. Jednak najwięcej flawonoidów i żelaza mają odmiany ciemnofioletowe. Zawierają one wiele pektyn, dobrze nadają się do produkcji domowej galaretki i innych przetworów. Z owoców tych często wytwarza się także sok. Dobrym pomysłem jest dodawanie winogron do dań mięsnych. Pasują także do deserów, sałatek owocowych i ciast. Liście winogron wykorzystuje się w kuchni greckiej do przygotowywania specyficznej odmiany gołąbków. Z pestek winogron tłoczy się olej. Przetworem z owoców winogron są rodzynki, często stosowany dodatek deserowy.
Medycyna alternatywna wykształciła konkretną gałąź ampeloterapię, która specjalizuje się w leczeniu z wykorzystaniem winogron i produktów z nich otrzymywanych. Świadczy to o wysokiej świadomości dobroczynnych właściwości winogron.