bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pizza – historia, rodzaje, przygotowanie oraz polskie odmiany

Pizza – historia, rodzaje, przygotowanie oraz polskie odmiany

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

We Włoszech  popularna jest pizza al taglio (czyli: na kawałki). Pieczona jest w prostokątnych blachach na dość grubym na ogół cieście i sprzedawana w kawałkach. To rodzaj typowo włoskiego fast foodu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pizza – historia
  • Pizza – rodzaje
  • Pizza – polskie odmiany
  • Pizza – przygotowanie

Pizza – historia

Ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy, sera mozzarella oraz bazylii,  wypiekane w mocno rozgrzanym piecu znane jest już od około  XVII wieku. Wtedy to, na cześć włoskiej królowej została przygotowana potrawa odpowiadająca barwom narodowym Włoch, uważanych dziś za miejsce pochodzenia pizzy. Jednak uboższych odmian ciasta z dodatkiem oliwy, przeznaczonego dla większości społeczeństwa możemy doszukiwać się już w starożytnej Grecji oraz Egipcie.

To właśnie z Grecji Rzymianie przenieśli ten popularny posiłek, by po rozpowszechnieniu się pomidorów w XVII wieku dodawać ich w formie przecieru jako podstawowy składnik. Jeszcze tylko odrobina sera (pierwotnie wyłącznie mozzarelli, lecz dziś nie jest już to tak oczywiste), szczypta ziół (obowiązkowo bazylii) i gotowe: tak oto otrzymujemy dobrze znaną wszystkim podstawową formę pizzy – Margheritę.

Pizza – rodzaje

Dziś możemy rozróżnić około 50 odmian pizzy dostępnych w lokalach całego świata. Jednak podstawowe odmiany są niezmienne:

  • Poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz, choć oczywiście można w nich spotkać także inne smaki. I tak na przykład w Rzymie specyficzną pizzą jest Quatro stagioni, czyli podzielona na cztery kawałki, z których każdy ma inne dodatki. Na Sycylii popularna jest pizza z czarnymi oliwkami, natomiast na  Sardynii – z karczochami. W Trydencie natomiast największą popularnością cieszy się zwykła pizza z grzybami, a w Apulii udekorowana wykwintnie owocami morza.
  • Pizza neapolitańska – oryginalnie jest wytwarzana z lokalnych pomidorów z  San Marzano i mozzarelli di bufala campana, która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach. Mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszana). Pizza neapolitańska ma status „gwarancji tradycyjnego specjału” zagwarantowany przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
  • Pizza marinara z dodatkiem pomidorów, czosnku i oregano oraz oliwy z pierwszego tłoczenia i bazylii,
  • Pizza Margherita zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
  • Pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
  • Pizza typu Lazio – dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2 cm (grubsza) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (cieńszy placek).
  • Pizza sycylijska – pizza z grubym ciastem o prostokątnym kształcie, podawana z sosem pomidorowym, serem i wybranymi dodatkami.
  • Pizza biała (pizza bianca) – nie zawiera sosu pomidorowego, lecz sos biały, najczęściej na bazie mleka lub pesto. W Rzymie określenie pizza bianca odnosi się do zapieczonego chleba z dodatkiem oliwy, soli i sporadycznie z liśćmi rozmarynu.

Pizza – polskie odmiany

Naszym rodakom ta potrawa bardzo przypadła do gustu, a wraz z zainteresowaniem możemy obserwować różnorodność dostępnych odmian. I tak najczęściej dostępne rodzaje pizzy to:

  • Hawajska – najpopularniejszym dodatkiem jest tutaj ananas,
  • Pepperoni – wzbogacona szynką lub kiełbasą o tej samej nazwie,
  • Pizza kebab – z dodatkiem mięsa kebab,
  • Góralska – poza podstawowymi serami posiada ser góralski (oscypek)
  • Farmerska – dodatek kukurydzy, kiełbasy.

Pizza – przygotowanie

Aby uzyskać najlepszą jakość pizzy, zastosowana mąka powinna być bardziej chlebowa niż tortowa. Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto narośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60–90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym.  Po rozciągnięciu ciasta, dobrze jest spryskać je mieszanką wody i oliwy, uzyskując wspaniałą, chrupką powłokę. Wypieczona jest chrupiąca, krucha i aromatyczna.

Pamiętajmy jednak, że nie jest to danie przewidziane w dietetycznym jadłospisie. Obecność białego pieczywa, dużej ilości tłustego sera oraz mięsa, polanego obficie sosem, a do tego spożyte w późnych godzinach wieczornych może niekorzystnie wpłynąć na wygląd naszej talii, szczególnie jeśli mamy do tego predyspozycje oraz uprawiamy mało sportu. Zwróćmy uwagę na jakość składników, warto używać wysokiej jakości oliwy extra virgin, dobrej jakości sera oraz świeżych przypraw, jednak, aby w pełni poczuć doskonałość prawdziwej włoskiej pizzy, musimy wybrać się do jej rodzinnych Włoch.

Dowiedz się co zrobić aby pizza była bardziej zdrowa!

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kuchnia francuska. Charakterystyka, tradycje i…

Obok kuchni włoskiej jedna z najbardziej rozsławionych kuchni na świecie. Urzeka swym wyrafinowanym smakiem i niecodzienną kompozycją składników. Regiony odznaczające się różnorodnością produktów i kompozycji smakowych, wyznaczają tradycje kulinarne ściśle… Czytaj dalej...

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje…

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach.… Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...
motywacja

Mapa świata jako inspiracja kulinarna

Zacznij eksperymentować z przyprawami i produktami, których do tej pory unikałeś w sklepie. Zainspiruj się kuchniami świata i wprowadź do swoich dań odrobinę wschodnich przypraw i mięsnych dań północy. Podróżuj… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    kuchnie świata
    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Comfort food – dania do których chętnie wracamy

    Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

    Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

    2

    Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

    10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.