Jesteś na:

Serki topione podczas diety – zrobione samodzielnie nie zaszkodzą naszej figurze!

16 18 20

Serki topione często goszczą w naszej kuchni, zwykle na kanapkach. Gdy jesteśmy na diecie często z nich rezygnujemy ze względu na dużą wartość kaloryczną, jednak możemy je zastąpić domowym serkiem topionym, który na pewno nie zaszkodzi naszej diecie.

Serek topiony a dieta       

Niestety serki topione zawierają dużo kilokalorii. W 100 g mają od 250 do 300 kcal. To dosyć dużo jak na produkt, który nie jest niezbędny w naszej diecie. Dlatego zwykle osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów raczej ich unikają.

Dobrym pomysłem jest samodzielne zrobienie takiego serka, na pewno zmniejszy jego kaloryczność i dzięki temu nie będzie on zawierał sztucznych dodatków do żywności, które nam szkodzą. Jeśli chodzi o wartość kaloryczną domowego serka topionego to zawiera on około 80–100 kcal.

Ewa , 23 lata
Podczas 3 miesięcznego odchudzania z Trizerem udało mi się schudnąć 15 kg. Straciłam 5 cm w udach, 13 w biodrach, 11 w talii oraz 2 w bicepsie. Przyjmowałam Trizer 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami...
Marta , 19 lat
Mam lat 19. Zaczęłam dietę od 103 kilogramów. Schudłam 10 kilogramów.Zamierzam zgubić jeszcze 20 – oczywiście z Trizerem. Zaczęłam odchudzanie , bo źle się czułam ze swoją wagą i chciałam zmienić swoje życie na lepsze...
Marta , 19 lat
Mam lat 19. Zaczęłam dietę od 103 kilogramów. Schudłam 10 kilogramów.Zamierzam zgubić jeszcze 20 – oczywiście z Trizerem. Zaczęłam odchudzanie , bo źle się czułam ze swoją wagą i chciałam zmienić swoje życie na lepsze...

Jak zrobić domowy ser topiony?

Zaletą domowych serków topionych jest także to, że można do nich dodawać różne przyprawy, jak kminek, paprykę, tymianek czy bazylię i stworzyć swój ulubiony smak serka.

Przepis na ser topiony domowy

Składniki:

  1. 500 g sera chudego twarogowego
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  4. ½ łyżeczki soli
  5. 2–3 łyżki 0,5% mleka
  6. dowolne przyprawy

Przygotowanie: twaróg razem z mlekiem należy zmielić na gładką masę, najlepiej jest do tego użyć blendera. Dodać sól i sodę, odstawić na godzinę. Po tym czasie gotować do momentu, aż zgęstnieje, dodać ulubione przyprawy, wlać do słoików i przechowywać w lodówce.

rozwiń

Zdecydowanie skład takiego serka różni się od kupionego w sklepie. Produkty wytwarzane przemysłowo zawierają najczęściej utwardzone tłuszcze roślinne, fosforany i inne dodatki do żywności.

Suche, nie posmarowane niczym kanapki nie są najlepsze w smaku. Nawet osoby na diecie nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych smarowideł. Topiony serek domowy to najlepszy wybór, z powodzeniem zastąpi masło i gotowe, kaloryczne serki.

 

Oceń
Serki topione podczas diety – zrobione samodzielnie nie zaszkodzą naszej figurze! - 4.9/10. Oddano 15 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?