Jesteś na:

Refluks – objawy, zioła. Jadłospis przy refluksie

16 18 20

Czy często doświadczasz uczucia pieczenia w nadbrzuszu lub kwaśnego odbijania po spożytym posiłku? Te objawy mogą świadczyć o chorobie refleksowej przełyku. Koniecznie sprawdź czy problem ten nie dotyczy też Ciebie!

Refluks, postrzegany jest najczęściej jako schorzenie przejściowe. Brak interwencji może prowadzić do poważnych (nawet śmiertelnych!) powikłań. Odpowiednie leczenie i zachowanie właściwej higieny życia stanowią pierwszy krok do polepszenia zdrowia i zapobiegnięcia dalszemu postępowi choroby. Sprawdź czym właściwie jest refluks i czy problem ten nie dotyczy też Ciebie.

Refluks

Choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease- GERD) nazywana też refluksem, stanowi schorzenie polegające na wstecznym zarzucaniu treści żołądka do przełyku. Dzieje się tak na skutek nieprawidłowego funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku (lower esophageal sphincter – LES). Fizjologicznie LES rozluźnia się w celu wprowadzenia przyjętego pokarmu do żołądka, po czym kurczy się, zamykając światło przełyku. Toniczny skurcz chroni delikatne ściany przełyku przed niepożądanym działaniem kwaśnej treści żołądka. U osób z chorobą refleksową przełyku dochodzi do zaburzenia pracy LES, co skutkuje cofaniem się zawartości żołądka. Kwaśne środowisko niszczy powierzchnię ściany przełyku, co może prowadzić do poważnych powikłań.

Objawy refluksu

Grupę objawów choroby refluksowej przełyku możemy podzielić na zespoły przełykowe, zespoły z uszkodzeniem przełyku oraz zespoły pozaprzełykowe. Do najbardziej typowych objawów zaliczamy przede wszystkim zgagę oraz ból w klatce piersiowej. W wyniku oddziaływania kwaśnej treści żołądka może dojść do powstania zapalenia i zwężenia przełyku, a także przełyku Barretta, charakteryzującego się obecnością komórek nabłonka typowych dla żołądka. Co ciekawe, do objawów refluksu zaliczyć możemy także kaszel, przewlekłe zapalenie krtani, a nawet powstające ubytki zębowe.

Postawienie diagnozy na odpowiednio wczesnym etapie choroby oraz wprowadzenie zmian z stylu życia chorego, skutecznie zapobiega postępowi refluksu.

Zioła na refluks

Właściwości lecznicze ziół wykorzystywane były w medycynie już tysiące lat temu, a ich zbawienne działanie coraz częściej wykorzystujemy także dzisiaj. Jak się okazuje, zioła mogą być też pomocne w walce z nieprzyjemnymi objawami choroby refluksowej przełyku. Zastosowanie znajdują tutaj zioła zmniejszające stan zapalny przełyku, do których zaliczyć możemy korzeń lukrecji, rumianek, korzeń prawoślazu, kwiat nagietka oraz liść babki lancetowatej. Rośliny te najczęściej możemy znaleźć na etykietach preparatów przeznaczonych dla osób z chorobą refleksową przełyku.

Jadłospis przy refluksie

W pierwszych stadiach choroby refluksowej przełyku stosuje się leczenie zachowawcze, opierające się przede wszystkim na modyfikacji stylu życia i eliminacji z jadłospisu produktów wywołujących objawy.

U osób chorych zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta ta wyklucza z jadłospisu owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy oraz wszelkie kwaśne potrawy. Jak w większości zaleceń zakazane są też papierosy oraz alkohol. Dodatkowo nie zaleca się spożywania czekolady oraz wyrobów czekoladowych, słodyczy, tłustych potraw, a także proszku do pieczenia, kostek bulionowych, czy gotowych mieszanek przypraw, które mogą zawierać glutaminian sodu.

To co jest dozwolone w diecie to gotowane warzywa, gotowane, chude mięsa i ryby, chleb pszenny, twarogi, śmietany, jaja, słabe herbaty oraz warzywa w postaci kompotów i galaret.

Ważnym elementem jest też sposób spożywania posiłków. Potrawy nie powinny być zbyt zimne lub też zbyt gorące. Posiłki powinny mieć mniejszą objętość i być spożywane w ilości 56 razy dziennie, zaś ostatni posiłek 34 godziny przed snem.

Przykładowy jadłospis w chorobie refleksowej przełyku:

Śniadanie: Kanapki z chleba pszennego posmarowanego margaryną, z sałatą i białym serem. Słaba herbata.

II Śniadanie: Galaretka owocowa z pieczonym jabłkiem.

Obiad: Gotowana pierś kurczaka z kaszą jaglaną i duszonymi buraczkami. Kompot owocowy.

Podwieczorek: Kanapki z jajkiem sadzonym, przygotowanym na parze, sałatą i chudą szynką. Herbata owocowa.

Kolacja: Zupa krem z marchewki.

Choroba refluksowa może objawiać się na wiele sposobów, w tym nietypowych pod postacią kaszlu czy ubytków w uzębieniu, jednak do najbardziej typowych objawów zaliczamy zgagę i ból w klatce piersiowej. W przypadku postawienia diagnozy, koniecznością jest zmiana nawyków żywieniowych, dzięki czemu unikniemy nieprzyjemnych objawów choroby oraz powikłań z nią związanych.

 

Literatura:

  1. Schneider HR. Gastro-oesophageal reflux disease: The Montreal definition and classification. „SA Fam Pract”. 49 (1), s. 19–26, 2007.
  2. Ożarowski A., Ziołolecznictwo, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1982.
  3. Andrzej Szczeklik: Choroby wewnętrzne. T. I. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2012.
  4. Peckenpaugh N, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.
  5. Thor P. Podstawy patofizjologii człowieka, Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne VESALIUS, Kraków 2009.
  6. Gawęcki J (red). Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

Oceń
Refluks – objawy, zioła. Jadłospis przy refluksie - 6.5/10. Oddano 2 głosy.
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?