Jesteś na:

Plastikowe opakowania rujnują zdrowie

16 18 20

Składniki plastikowych opakowań na żywność mogą przynieść katastrofalne skutki dla zdrowia. Kolejne zakazy nie dają trwałych rezultatów. Jak pokazują badania, ftalany nie zostały wyeliminowane z produkcji opakowań na żywność, tym samym powodują coraz więcej zagrożeń dla zdrowia.

Ftalany a zdrowie

Przemysł spożywczy tworzy coraz to bardziej innowacyjne opakowania na żywność, które mają pomóc konsumentowi w wyborze i przechowywaniu żywności. Niestety wykorzystywany do ich produkcji materiał jest często wzbogacany przez ftalany – czyli związki zwiększające elastyczność tworzyw sztucznych. Przeprowadzone badania potwierdziły wpływ DEHP (ftalan dwu-2-etyloheksylu) na bezpłodność, co doprowadziło w 2004 roku do całkowitego zakazu stosowania tego związku w Europie.

Wprowadzone na jego miejsce zamienniki DINP oraz DIDP również nie pozostają obojętne na zdrowie człowieka. Grupa naukowców z NYU School of Medicine przeprowadziła badania, w których wykazała ich związek z nadciśnieniem. Obserwuje się również wpływ ftalanów na podwyższone ryzyko zachorowań na insulinoodporność.

Plastikowe opakowania są dziś niezwykle powszechne i całkowite ich wyeliminowanie z życia może okazać się problematyczne. Wcześniej pisaliśmy także o wpływie plastikowych butelek na zdrowie. Chcąc uniknąć przykrych konsekwencji stosowania plastiku warto zwracać uwagę na symbole zamieszczane na opakowaniach i wybierać te najmniej szkodliwe. Należy również unikać podgrzewania żywności zamkniętej w plastikowym opakowaniu w mikrofalach, a także nie wkładać ich do zmywarki.

Oceń
Plastikowe opakowania rujnują zdrowie - 7.5/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?