Jesteś na:

Mleko krowie budzi wiele kontrowersji. Poznajmy jego właściwości i skład chemiczny

16 18 20

Mleko krowie jest tematem dość kontrowersyjnym, podobnie jak masło czy margaryna. Ma ono zarówno swoich zwolenników i przeciwników. Zatem przyjrzyjmy się uważniej jego składowi i właściwościom.

Mleko krowie

Na temat picia mleka krowiego są różne zdania. Zwolennicy mleka mówią o bardzo dobrym składzie, szczególnie o ilości zawartego w nim białka czy wapnia. Natomiast przeciwnicy przytaczają takie argumenty jak alergia czy nietolerancja pokarmowa.

Obecnie picie mleka jest zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia. Na ten temat prowadzone były różne kampanie społeczne zachęcające do spożywania mleka przede wszystkim przez dzieci. Każdy z nas chyba pamięta akcję „Pij mleko, będziesz wielki”.

Mleko krowie – właściwości

Mleko krowie jest dość częstym powodem alergii, zwłaszcza u małych dzieci. Wywołuje ono zaburzenia ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, a także zmiany skórne, świąd czy pokrzywkę. Jednak dziecko najczęściej wyrasta z takiej alergii.

Drugim powodem, dla którego ludzie nie mogą spożywać mleka jest nietolerancja laktozy – cukru zawartego w mleku. Organizm nie wytwarza enzymu laktazy, który trawi właśnie ten cukier. Dochodzi wtedy do wzdęć, bólów brzucha oraz biegunek. Niestety osoby z nietolerancją laktozy nie mogą spożywać dużych ilości mleka, dlatego składniki odżywcze w nim zawarte muszą pobierać z innych źródeł. Najlepszym wyborem są produkty mleczne, takie jak, np. kefir, jogurt czy ser, ponieważ w nich laktoza została już rozłożona.

WażneJak wiemy produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co również przemawia na niekorzyść mleka.

Jednak nie można zaprzeczyć, że jest ważnym źródłem wapnia. Aby był on dobrze przyswajalny przez nasz organizm, muszą mu towarzyszyć takie związki jak laktoza, niektóre aminokwasy i oligosacharydy. Istotna jest także obecność fosforu i magnezu. W mleku te wszystkie składniki są w odpowiednich proporcjach. Warunkiem, który musimy spełnić, aby mleko stało się naszym źródłem wapnia jest dostarczenie witaminy D. To ona zapewnia odpowiednią przyswajalność tego pierwiastka przez organizm.

WażneMleko zawiera również białko o wysokiej wartości biologicznej, które obowiązkowo musi znaleźć się w naszej diecie dla odpowiedniego funkcjonowania i budowy naszego ciała.

Mleko krowie – skład

Mleko krowie 2% zawiera w jednej szklance:

  • wartość energetyczna ok.130 kcal
  • tłuszcz 5g
  • białko ok. 8,5 g
  • węglowodany 12g
  • wapń 330mg

Szacunkowo pokrywa to zapotrzebowanie osoby dorosłej na:

  • wartość energetyczną w ok. 7%
  • tłuszcz ok. 3-7%
  • białko w 14%
  • węglowodany w 1%
  • wapń w 33%

Jak widać, aby spożyć odpowiednią ilość wapnia trzeba codziennie spożywać po 3 szklanki mleka. Większość z nas tego nie robi, ale na szczęście dostarczamy sobie także wapnia z innych źródeł, warzyw, roślin strączkowych czy pieczywa.

Najlepiej jest pić mleko 2%, ponieważ nie powinniśmy spożywać zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, nasyconych, a co za tym idzie również cholesterolu. Mleko 0% również nie jest najlepszym wyborem, bowiem zawarte w nim witaminy A,E,K potrzebują tłuszczu, aby rozłożyć się w naszym organizmie.

Mleko krowie pomimo wielu sprzeciwów, zawiera wiele cennych dla człowieka witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem wapnia i białka, tak ważnych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Jeśli tylko nie ma żadnych przeciwwskazań warto uzupełnić swoją dietę o codzienna szklankę mleka krowiego.

Oceń
Mleko krowie budzi wiele kontrowersji. Poznajmy jego właściwości i skład chemiczny - 6.9/10. Oddano 26 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Marta 18.02.2015, 4:18

    To przykre, że w dzisiejszych czasach nadal wierzy się w to, że spożywany cholesterol ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi., podobnie jak to, że kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzenia naturalnego są dla nas szkodliwe. Wypadałoby podreperować swoją wiedzę odrobinę 😉

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 25.02.2015, 10:43

      Polecamy zapoznać się z wynikami konferencji z kwietnia 2014 roku zorganizowanej przy Szkole Zdrowia Publicznego na Harvardzie. Stanowią oficjalny raport z dotychczasowych badań i stanu wiedzy na temat negatywnego wpływu nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia naturalnego na organizm człowieka. Znajduje się tam również wzmianka o wpływie spożywanego cholesterolu na poziom cholesterolu we krwi. Choć wpływ ten jest mały, nie można go całkowicie wykluczyć. W przypadku osób szczególnie wrażliwych na poziom cholesterolu może wywołać duże i negatywne dla zdrowia skutki. Biorą pod uwagę wszystkie okoliczności, informacje zawarte w naszym artykule nie odbiegają od prawdy.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?