Jesteś na:

Miód mniszkowy - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

16 18 20

Każdy z nas, a nawet małe dziecko wie, kto jest odpowiedzialny za produkcję miodu, oczywiście są to pszczoły. Jednak czy sięgając po miód zastanawiamy się z czego został zrobiony? Rynek oferuje nam wiele rodzajów miodu m.in.: rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, koniczynowy, malinowy, wielokwiatowy. Istnieje ich naprawdę mnóstwo, każdy z nich jest inny. Co więc posiada w swoim składzie miód mniszkowy, czego nie mają inne?

Miód mniszkowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo wielkiej popularności kwiatów mniszka lekarskiego, miód jest bardzo trudno dostępny. Nazywany jest również miodem majowym, ponieważ wtedy mniszek obficie kwitnie. Jego kolor to odcienie koloru jasnożółtego oraz pomarańczowego. Smak ma bardzo słodki, lekko mdławy. Ma wiele właściwości leczniczych, posiada wiele witamin. Jego jedyną wadą jest cena, ze względu na to, że jest on tak rzadko wytwarzany, jest o wiele wyższa od ceny przeciętnego miodu. Za 900 ml miodu mniszkowego musimy zapłacić około 45 złotych.

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Miód mniszkowy, czyli miód z mniszka lekarskiego, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.

Kup miód mniszkowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Miód mniszkowy – działanie

Miód mniszkowy sprawia, że rany się szybciej goją, wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku.

Na co miód mniszkowy – zastosowanie

Miód mniszkowy posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Między innymi witaminę B1, C, potas, fosfor, mangan, żelazo. Zawiera również glukozę oraz fruktozę.

Miód mniszkowy znajduje zastosowanie głównie w przemyśle leczniczym. Jest lekarstwem na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.

Miód mniszkowy jest miodem trudno dostępnym i dość drogim, jednak zawarte w jego składzie witaminy i minerały są znakomitym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Jego używanie pomaga nam w walce z chorobami żołądka, wątroby woreczka żółciowego, nerek oraz zwyczajnych niestrawności. Posiada właściwości moczopędne, które pomagają nam wydalić z organizmu toksyny. Może więc warto zainwestować w miód, z którego możemy czerpać tak wiele korzyści zdrowotnych?

Kup miód mniszkowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Miód mniszkowy - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie - 6.5/10. Oddano 261 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?