Jesteś na:

Hipoglikemia – objawy, przyczyny, leczenie, dieta

16 18 20

W dzisiejszym artykule nakreślimy m.in. co bywa najczęstszą przyczyną hipoglikemii, czym manifestuje się ten stan oraz czy istnieje skuteczny sposób walki z niedocukrzeniem. Zapraszamy do lektury!

Hipoglikemia

Organizm zdrowego człowieka utrzymuje poziom cukru we krwi na względnie stałym poziomie. Zakres ten wynosi średnio 70–99 mg/dl na czczo oraz maksymalnie 140 mg/dl po spożytym posiłku. Taki właśnie zakres zapewnia niezbędną ilość glukozy potrzebną komórkom do wytworzenia energii, bez której prawidłowe funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. W przypadku, gdy stężenie cukru we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl dochodzi do tzw. stanu hipoglikemii, któremu to mogą (choć nie muszą) towarzyszyć objawy kliniczne zagrażające życiu.

Hipoglikemia – objawy

Charakter objawów bywa ściśle powiązany ze stopniem spadku stężenia glukozy we krwi. Glikemia bliska wartości 72 mg/dl (tzw. lekka hipoglikemia) manifestuje się: osłabieniem, uczuciem głodu bólem głowy. Dalszy spadek sięgający 54 mg/dl (umiarkowana hipoglikemia) sprzyja takim objawom jak: ból brzucha, nudności, lęk czy niepokój. Glikemia o wartości poniżej 36 mg/dl (tzw. hipoglikemia ciężka) manifestuje się najczęściej dreszczami, drżeniem, zimnymi potami, a nawet kołataniem serca, co może stanowić bezpośrednie zagrożenie życia.

Hipoglikemia – przyczyny

Przyczyn hipoglikemii możemy dopatrywać się w:

  • niewłaściwie niedostosowanej dawce insuliny lub leku obniżającego glikemię do aktualnego poziomu cukru we krwi (niewłaściwa dawka insuliny, przedawkowanie leków doustnych, błędy pomiarowe przy użyciu glukometru),
  • błędy w odżywianiu (nieregularnie przyjmowane posiłki, zbyt niska gęstość energetyczna posiłku),
  • ubogowęglowodanowy posiłek poprzedzający intensywną aktywność fizyczną,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • nagła redukcja masy ciała,
  • niedostateczna edukacja pacjenta.

Hipoglikemia – leczenie

Leczenie zachowawcze chorych na cukrzycę polega na doborze odpowiedniej farmakoterapii.

Pacjenci leczeni insuliną NPH (insulina o średnim czasie działania), u których odnotowano stany nawracających hipoglikemii powinni rozważyć zmianę rodzaju stosowanej insuliny na analogi długo działające (np. detemir). Badania porównujące zastosowanie tych dwóch rodzajów insulin wykazały zmniejszenie ryzyka nocnych oraz ciężkich hipoglikemii.

W stanach lekkiego niedocukrzenia należy ograniczyć się do podaży 10–20 g czystej glukozy lub węglowodanów szybko przyswajalnych co umożliwi wyrównanie poziomu cukru. By nie doprowadzić do nawrotu hipoglikemii, pacjentowi zaleca się następnie posiłek, w którego skład wchodzą także węglowodany złożone.

Hipoglikemia – dieta

Dieta stosowana w profilaktyce hipoglikemii powinna mieć charakter indywidualny, możliwie zbliżony do diety tradycyjnej. Komponując plan żywieniowy należy uwzględnić m.in. stan chorego, preferencje smakowe czy dodatkową aktywność fizyczną mogącą pogłębiać stany niedocukrzenia.

W celu zapobiegania poposiłkowym spadkom glikemii oraz dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych zaleca się by posiłki były spożywane regularnie, uwzględniały wszystkie makro i mikroelementy, oparte były na świeżych produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG). Chory powinien stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, bogate w błonnik: chleb na bazie mąk z grubego przemiału, otręby, makaron z mąki mieszanej, ryż niełuskany, gruboziarniste kasze. Produkty na bazie skrobi należy gotować możliwie krótko, a indeks glikemiczny gotowej potrawy można obniżyć przez dodatek otrąb, nasion, orzechów czy niewielkiej ilości oleju roślinnego. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo (niższy indeks glikemiczny oraz straty witamin). Owoce należy traktować jako dodatek do diety codziennej, najlepiej w postaci deseru do głównego posiłku. Taki zabieg skutecznie ogranicza wahania poziomu cukru we krwi. Bazę przekąsek między posiłkami powinny stanowić orzechy, nasiona lub owoce o niskim IG w miejsce owoców suszonych, kandyzowanych czy z puszki.

Wyjątek stanowią nagłe sytuacje, kiedy z przyczyn losowych stężenie cukru we krwi chorego spadnie poniżej 70 mg/dL a spadkowi towarzyszą opisane wcześniej symptomy. Niezwłocznie należy wówczas skonsumować przekąskę składającą się z łatwo przyswajalnych węglowodanów. Za przykład mogą posłużyć cukierki, krówki, słodka bułka, owoce (np. banan) czy słodkie napoje (np. coca-cola). Kwadrans po konsumpcji przekąski należy ponownie dokonać pomiaru, aby upewnić się, że poziom cukru wrócił do normy.

 

Literatura:

  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017.
  2. http://www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie.
  3. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017.
  4. Otto-Buczkowska E, Jarosz-Chobot P, Polańska J: Epidemiologia cukrzycy typu 1 w populacji rozwojowej na świecie i w Polsce; https://old.viamedica.pl/gazety/gazeta9/abstrakt.phtml?id=7&indeks_art=61&VSID=4331ab0d77e6419eba361fcc28c681a7 (data dostępu: 4.11.2017)
  5. Kania L.: Hipoglikemia w cukrzycy typu I. Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2017.
  6. W.P. Neil, T.M. Hemmen.: Neurologic Manifestations of Hypoglycemia. University of California, 2011.
  7. Moczulski D. (red.) Diabetologia, Wielka Interna. Medical Tribune Polska, Warszawa 2010.
  8. Riddle M., Umpierrez G., DiGenio A, i wsp.: The Treat-to-Target Trial. Randomized addition of glargine or human NPH insulin to oral therapy of type 2 diabetic patients. Diabetes Care 2003; 26: 3080–3086.

Kup dietę za 20zł

Wysyłana na e-mail w kilka minut
Oceń
Hipoglikemia – objawy, przyczyny, leczenie, dieta - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński
ponad miesiąc temu Dietetyk ze specjalizacją z dietetyki klinicznej i sportowej. Absolwent wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W pracy z klientem stawia przede wszystkim na otwartość, profesjonalizm i podejście holistyczne.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?