Jesteś na:

Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem

16 18 20

Znana przez wielu jako aromatyczna przyprawa do potraw, jest rośliną wykorzystywaną od lat w naturalnej medycynie wschodu. Posiada wiele leczniczych właściwości.

Imbir można spożywać na surowo jako dodatek do wielu potraw. Przyrządzona herbata oraz napar z imbiru wykazuje wiele cennych właściwości, a nalewka nie tylko świetnie smakuje, ale dobrze rozgrzewa i usprawnia trawienie.

Imbir – właściwości

Pikantny, dość ostry w smaku imbir jest domowym sposobem na wiele przypadłości. Pomaga leczyć stany zapalne stawów i łagodzić ich bóle oraz zmniejszać obrzęki. Jest polecany w profilaktyce chorób serca, gdyż zmniejsza i hamuje powstawanie zakrzepów krwi, uniemożliwiając agregację płytek krwi. Rozgrzewa i poprawia krążenie, co również ma znaczenie w prewencji choroby niedokrwiennej serca.

Posiada właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi, zmniejszając jego wchłanianie w organizmie, ułatwia jego wydalanie. Potrafi także łagodzić i uśmierzać bóle miesiączkowe.

Olejki zawarte w imbirze pobudzają trawienie, zwiększają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co poprawia motorykę przewodu pokarmowego. Imbir jest również świetnym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia. O swoją odporność warto jednak zadbać już wcześniej dzięki specjalnej miksturze z miodu lub ziół.

Imbir na przeziębienie

Działa rozgrzewająco, zwiększa wydzielanie potu, działa przeciwzapalnie i odkażająco. Koi bóle gardła, które niejednokrotnie towarzyszą przeziębieniu, łagodzi kaszel oraz poprzez intensywny smak i zapach, pomaga uporać się z uporczywym katarem. Polecany jest również w dusznościach, zmniejszając skurcz dróg oddechowych. Stosowany w formie rozgrzewającej herbatki, naparu czy też domowej nalewki, łagodzi objawy choroby, na którą zapadamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Napar z imbiru na przeziębienie

Napar z imbiru przygotowany z korzenia jest napojem idealnym na przeziębienia. Bardzo dobrze rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Idealnie nadaje się jako rozgrzewający napój w mroźne dni, gdy wpadamy do domu zmarznięci i czujemy się niewyraźnie.

Przepis na napar z imbiru
Imbir obieramy, kroimy na małe plasterki i zalewamy gorącą wodą. Czekamy około 10 minut, by napój się zaparzył, zostawiając go pod przykryciem. Po tym czasie nasz napar możemy wzbogacić o łyżeczkę miodu i kilka kropli soku z cytryny. Jest to prosty i skuteczny sposób na przeziębienie.
rozwiń

Nalewka z imbiru na przeziębienie

Podwójne działanie rozgrzewające – alkohol i imbir, działając synergistycznie, świetnie pobudzają krążenie, rozgrzewając zmarznięte ciało. Nalewka wzmacnia i dodaje energii. Pobudza układ immunologiczny, który walczy z wszelkimi infekcjami, które atakują organizm.

Przepis na imbirówkę
„Imbirówkę” możemy przyrządzić z imbiru pokrojonego w plasterki i obranego ze skórki. Tak przygotowany korzeń wrzucamy do słoiczka, dodając cukier i zalewając spirytusem. Taką miksturę odstawiamy na dłuższy czas do ciemnego, ciepłego zakątka kuchni. Czekamy parę miesięcy, by nalewka nabrała mocy. Do nalewki możemy dodawać różnych przypraw czy skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzbogacić jej smak.
rozwiń

Herbata z imbirem na przeziębienie

Łatwa w przygotowaniu herbatka z imbirem to alternatywa dla tych, którzy cenią naturalne sposoby leczenia przeziębień. Dobrze smakuje, a do tego pomaga w walce z kaszlem, bólem gardła oraz gorączką. Rozgrzewa i poprawia samopoczucie.

Przepis na herbatę z imbirem
Imbir pokrojony na mniejsze kawałeczki wrzucamy do gotującej się wody. Następnie wrzucamy do wody łyżkę ulubionej herbaty liściastej i całość gotujemy przez chwilę. Do herbaty możemy dodać łyżeczkę miodu oraz sok z cytryny.
rozwiń

Imbir jest naturalnym, domowym orężem w walce z przeziębieniem. Korzeń popularny w Azji, zawitał także do nas. Coraz częściej wykorzystujemy jego zdrowotne właściwości. Nie tylko świetnie smakuje, nadając potrawom charakterystyczny smak, ale także łagodzi bóle, rozgrzewa i przyspiesza powrót do zdrowia.

Kup herbatę z imbirem z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem - 6.8/10. Oddano 323 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?