Jesteś na:

Grzyby Maitake – właściwości i przepisy

16 18 20

Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.

Maitake

Grzyb Maitake, Grifola frondosa, to produkt jadalny szeroko stosowany zarówno w celach kulinarnych, jak i farmaceutycznych (jako składnik suplementów diety) głównie w Azji, choć jego popularność na całym świecie rośnie. Jego skład bogaty jest w składniki odżywcze o działaniu zdrowotnym, m.in. redukującym ciśnienie czy stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo zawarte w nim naturalne –β-D-glukany to dobrze znane modyfikatory odpowiedzi biologicznej. Grzyby te występują najczęściej w postaci ciężkiej masy kęp u podstawy pni i korzeni drzew takich jak dąb czy wiąz. Wywodzą się z Japonii, gdzie odnotowywane są najdogodniejsze warunki do ich hodowli. Znaleźć je można również w północnych lasach strefy umiarkowanej Azji, Europie oraz we wschodniej części Ameryki Północnej. W składzie Maitake wyróżnić można szereg składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy B, prowitaminę D, magnez, potas, wapń, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe i białko. Oczywiście jest to produkt bogaty w błonnik i ubogi w kalorie oraz tłuszcz. Właśnie z tego względu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Maitake – właściwości

Maitake wyróżnia się spośród pozostałych grzybów wysoką zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za jego możliwości terapeutyczne. Naukowcy odkryli, iż grzyb ten może być niezwykle skuteczny w leczeniu cukrzycy typu I. Okazuje się bowiem, że wpływa on na redukcję stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienia krwi. Nadaje się zatem również do terapii nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo pełni on istotne funkcje odpornościowe. Jego zadaniem jest nie tylko wspomaganie i wzmaganie działania makrofagów, ale również innych komórek związanych z tym układem, takich jak np. natural killers (naturalni zabójcy) czy cytotoksyczne komórki T, które mogą atakować komórki nowotworowe. Właśnie to pozwala na stwierdzenie jego aktywności przeciwnowotworowej. Co więcej, zapobiega on ontogenezie, a także przerzutom raka (zwłaszcza sutka, piersi czy okrężnicy).

Badacze odkryli również jego działanie usprawniające metabolizm lipidów oraz ochraniające hepatocyty – komórki wątroby. Poza tym wykazano jego skuteczność w niwelowaniu stresu, redukcji poziomu cholesterolu w osoczu, a nawet poprawie stanu we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Efektywny okazuje się również w zwalczaniu infekcji wirusowych, a także w walce z otyłością. Odkryto w nim bowiem związek o działaniu potencjalnie odchudzającym. Z drugiej strony udowodniono, iż indukuje ekspresję przeciwzapalnych cytokin, przez co zatrzymuje proces zapalny. Ponadto w określonych dawkach grzyb ten wywiera silny skutek przeciwdepresyjny. Ilości te nie zostały jednak jeszcze oszacowane dokładnie. Pokazuje to, że Maitake może stać się nową strategią w leczeniu zaburzeń nastroju. Wiele badań wskazuje również na jego korzystny wpływ na zapobieganie czy też leczenie schorzeń wątroby.

Maitake – przepisy

Maitake to grzyb bardzo aromatyczny, a jego przygotowanie jest niezmiernie proste. Poniżej znajduje się kilka przykładów jego wykorzystania.

Przepis na kotleciki z grzybów maitake

Składniki:

  • ok. 200 g grzybów,
  • 20 g kaszy manny,
  • cebula,
  • czerstwa bułka,
  • jajko,
  • garść natki pietruszki posiekanej,
  • garść koperku posiekanego.

Sposób przygotowania: grzyby umyj i ugotuj, a następnie zmiel z namoczoną bułką i posiekaną cebulką. Wymieszaj całość i dodaj jajko, natkę i koperek. Całość dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj. Formuj kotleciki i piecz na patelni grillowej lub beztłuszczowej.

rozwiń
Przepis na Fritatę z maitake, porem i rozmarynem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 50 g grzybów,
  • mały por,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu.

Sposób przygotowania: na oliwie podsmaż oczyszczone grzyby i pora pokrojonego w paseczki. Całość zalej masą jajeczną z dodatkiem rozmarynu, dopraw do smaku i smaż, aż jajka się zetną.

rozwiń

Podsumowując, Maitake to grzyby o niezwykłym aromacie i znaczących wartościach odżywczych. Jego lecznicze właściwości szczególnie doceniane są w profilaktyce, a także leczeniu nowotworów. Dodatkowo skuteczny jest on w ograniczaniu cukrzycy czy nadciśnienia. Może być też pomocny przy infekcjach, działa również ochronnie na wątrobę. Bez wątpienia jest to produkt warty uwagi.

Literatura:

  1. Alonso E.N., Orozco M. i in., Genes related to suppression of malignant phenotype induced by Maitake D-Fraction in breast cancer cells, J Med Food. 2013,
  2. Bao H., Ran P. i in., The Prefrontal Dectin-1/AMPA Receptor Signaling Pathway Mediates The Robust and Prolonged Antidepressant Effect of Proteo-β-Glucan from Maitake, Sci Rep. 2016,
  3. Mayell M., Maitake extracts and their therapeutic potential, Altern Med Rev. 2001.
  4. Preuss H.G., Echard B. i in., Fraction SX of maitake mushroom favorably influences blood glucose levels and blood pressure in streptozotocin-induced diabetic rats, J Med Food, 2012,
  5. Preuss H.G., Echard B. i in., Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats, Int J Med Sci. 2010,
  6. Roldan-Deamicis A., Alonso E. i in., Maitake Pro4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice, Cancer Med. 2016,
  7. Sato M., Tokuji Y. i in., Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice, J Oleo Sci. 2013,
  8. Tsao Y.W., Kuan Y.C. i in., Characterization of a novel maitake (Grifola frondosa) protein that activates natural killer and dendritic cells and enhances antitumor immunity in mice, J Agric Food Chem. 2013,
  9. Vetvicka V., Vetvickova J., Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts, Ann Transl Med. 2014,
  10. Wesa K.M., Cunningham-Rundles S. i in., Maitake mushroom extract in myelodysplastic syndromes (MDS): a phase II study, Cancer Immunol Immunother, 2015,
  11. Xiao C., Wu Q. i in., Hypoglycemic effects of Grifola frondosa (Maitake) polysaccharides F2 and F3 through improvement of insulin resistance in diabetic rats, Food Funct, 2015.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Grzyby Maitake – właściwości i przepisy - 5.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.