Jesteś na:

Dieta VLCD – efekty, jadłospis, przepisy, opinie

16 18 20

Wciąż rosnąca otyłość wśród populacji ludzkiej zmusza do działań. W celu ograniczenia odsetka osób otyłych cały czas prowadzone są różne badania i obserwacje. Testowane są różne strategie żywieniowe, różne produkty spożywcze, a także różne związki chemiczne, które mają sprzyjać walce z nadmierną masą ciała i jej skutkami. Jednym ze znanych od lat sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta VLCD.

Dieta VLCD

Diety mające na celu redukcję masy ciała – diety niskokaloryczne – zazwyczaj zakładają deficyt kaloryczny wielkości 500–800 kcal. Diety bardzo niskokaloryczne natomiast zakładają całkowitą podaż kalorii w ciągu dnia w ilości 500–800 kcal. Jest to całkiem duża różnica. Dla osoby o zapotrzebowaniu energetycznym wynoszącym 2400 kcal dieta niskokaloryczna poskutkuje maksymalnie dziennym deficytem 800–1000 kcal, natomiast w przypadku VLCD będzie to nawet 1600–1900 kcal, czyli prawie dwukrotnie więcej.  

Dieta bardzo niskokaloryczna opiera się na posiłkach płynnych i półpłynnych. Ogromną popularność zdobyła dzięki reklamie jednej z najbogatszych i najbardziej rozpoznawalnej kobiety na świecie. Oprah Winfrey – bo o niej mowa – w jednym z programów ogłosiła, że zgubiła 67 funtów, czyli około 30 kg, stosując właśnie posiłki o rzadkiej konsystencji. Ceniła sobie taką postać dań, bo jak stwierdziła „nie czuła się jakby była na diecie”.

VLCD zakłada wysoką podaż białka – 0,8–1,5 g/kg m.c./dzień. Tłuszcze i węglowodany natomiast spożywane są w ilości odpowiednio około 15 i 80 g. Są to wartości skrajnie niskie, co czyni ten typ diety nie dla każdego bezpiecznym. Idea powstania tak niskokalorycznej diety o tak specyficznej konsystencji posłużyła również do sprzedaży suplementów diety i specjalnych produktów spożywczych dedykowanych tej diecie. Oszacowano, że w 2004 roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki ponad 200 tysięcy osób na VLCD stosowało tego typu produkty. Żywienie tak niskokaloryczną dietą wymusza suplementację witaminami i składnikami mineralnymi, zatem łatwo wyobrazić sobie, jak ogromny zysk wygenerowała tak uboga, a tak dobrze rozreklamowana dieta [1].

VLCD zyskała popularność w latach siedemdziesiątych XX wieku i stosowana jest również aktualnie [2]. Najczęściej wykorzystuje się ją w terapii otyłości, jednak są grupy osób, dla których jest przeciwwskazana. Z pewnością stosować jej nie powinny rozwijające się dzieci oraz osłabione osoby starsze, a także kobiety w ciąży i karmiące. Ponadto nie zaleca się ich przy występujących zaburzeniach rytmu serca, dużym „rozchwianiu” gospodarki glukozowo-insulinowej, a także w dysregulacji pracy tarczycy czy nadnerczy.

Dieta VLCD – efekty

Łatwo się domyśleć, że efektem znacznej redukcji spożywanych dziennie kalorii będzie utrata masy ciała. Zakładając deficyt kaloryczny wielkości 1800 kcal i stosując obliczenia całkowicie uproszczone do metabolizmu kwasów tłuszczowych pochodzących z adipocytów liczyć można na redukcję około 200 g tkanki tłuszczowej dziennie. Pamiętać jednak należy, że wyliczenia takie nigdy nie będą dokładne i mogą dawać fałszywy obraz spektakularnych efektów. Wyniki obserwacji jednak mogą ostudzić entuzjazm – VLCD okazuje się być lepsza od zwykłej diety niskokalorycznej jedynie krótkoterminowo [3]. W dłuższej perspektywie czasu oba rodzaje diety mające na celu redukcję masy ciała wykazują podobne efekty.

U osób z dużą nadwagą, które nie borykają się jeszcze z patofizjologicznami zmianami ustrojowymi powszechnie obserwuje się redukcję około 20–25 kg na przestrzeni 12–16 tygodni [4]. Jest to wynik niezły, jednak warto by się zastanowić, czy nie lepiej byłoby zrobić to w sposób, który zapewni organizmowi lepszy stan odżywienia bez przepłacania za przetworzone produkty dedykowane VLCD.

Dieta VLCD – jadłospis

Przykładowy jadłospis na zasadach VLCD pokrywa w pewnym stopniu zapotrzebowanie na białko, sód, potas, magnez i fosfor, ale niestety niewiele więcej. Poniższy jadłospis diety o bardzo niskiej wartości energetycznej stanowi tylko przykład nie jest idealnym odwzorowaniem VLCD oraz nie jest zalecany bez konsultacji z dietetykiem:

Śniadanie – zmodyfikowana „kawa kuloodporna”, czyli zmiksowana zaparzona kawa z olejem kokosowym, masłem

  • 10g Kawa
  • 10g Olej kokosowy
  • 10g Masło
  • 15g Izolat białka serwatki

Drugie śniadanie – 120g Jabłko

Obiad – dowolna zupa warzywna na bulionie warzywnym i piersi z kurczaka, do tego dodatkowa porcja marchewki.

  • 250g Zupa warzywna
  • 200g Mięso z piersi kurczaka
  • 100g Marchew

Podwieczorek – 150g Brokuły – ugotowane

Kolacja – jogurt naturalny zmiksowany z wiśniami i olejem lnianym

  • 150g Jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • 10g Olej lniany
  • 150g Wiśnie

Dieta VLCD – przepisy

Trudno w przypadku tak ubogiej diety mówić o przepisach. Zastosowanie większej, niż 3–4 ilości produktów w jednym daniu powoduje, że łatwo przekroczyć zakładaną podaż kalorii w ciągu dnia. Zalecane są wszelkie potrawy, które mają płynną i półpłynną konsystencję, zatem w pierwszej kolejności będą to zupy, kremy i koktajle.

Przepis na zupę krem z batatów i papryki

Składniki:

  • 2 obrane i pokrojone w drobną kostkę bataty;
  • 2 pokrojone w większą kostkę czerwone papryki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz, chilli do smaku.

Sposób przygotowania: bataty i paprykę należy skropić oliwą z oliwek i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Następnie należy je ostudzić, dodać do bulionu warzywnego, przyprawić i zblendować na gładką masę.

rozwiń
Przepis na koktajl z jarmużu, ogórka i jabłka

Składniki:

  • 50 g jarmużu;
  • 1 duże jabłko;
  • 100g obranego ogórka;
  • łyżka oleju lnianego;
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki należy rozdrobnić, a następnie zblendować. W celu rozcieńczenia koktajlu i spadku jego gęstości energetycznej w trakcje blendowania dodawać można wodę.

rozwiń

Dieta VLCD – opinie

VLCD może zasługiwać na różne opinie – w zależności od potrzeb klienta lub pacjenta. W niektórych przypadkach wprowadzenie bardzo niskokalorycznej diety może przynieść bardzo dobre efekty w postaci poprawy stosunku masy tkanki tłuszczowej do reszty masy ciała i w celu poprawy nawyków żywieniowych na rzecz żywienia mniej kalorycznego.

Osoby, które są wrażliwe na drastyczne obniżenie podaży węglowodanów w diecie z pewnością dobrze nie wspominają okresów na VLCD. Celowo użyto słowa „okresów”, ponieważ nie jest to sposób żywienia, który można stosować w dłuższej perspektywie czasu. Czasami organizm nie jest w stanie płynnie zaadaptować się do warunków bliskich głodówce i skutki uboczne są bardzo uciążliwe, a nawet niebezpieczne.

VLCD jest bardzo restrykcyjną dietą, której towarzyszyć może szereg nieprzyjemnych skutków ubocznych. Skutki te mogą obejmować zarówno złe samopoczucie w danej chwili stosowania, ale również negatywne efekty niedoborów w dłuższej perspektywie czasu. Należy pamiętać, że VLCD to duży stres dla organizmu i zawsze powinien być stosowany w konsultacji z dietetykiem i lekarzem.

 

Literatura:

[1] SCOOP-VLCD Working Group, Scientific Co-operation on Questions Relating to Food:, Collection of data on products intended for use in very-low-calorie-diets. Directorate-General Health and Consumer Protection, European Union, 2002.
[2] Vilchez López F.J., Campos Martín C., i wsp.: [Very low calorie diets in clinical management of morbid obesity]. Nutr Hosp. 2013 Mar-Apr;28(2):275-85.

[3] Tsai A.G., Wadden T.A.: The evolution of very-low-calorie diets: an update and meta-analysis. Obesity (Silver Spring). 2006 Aug;14(8):1283-93.

[4] Rössner S., Torgerson J.S.: [VLCD a safe and simple treatment of obesity]. Lakartidningen. 2000 Sep 6;97(36):3876-9.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone