Jesteś na:

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty zalecane i zakazane

16 18 20

Uchyłki jelita grubego to jedna z chorób cywilizacyjnych bezpośrednio związana z popełnianymi przez społeczeństwa krajów wysokorozwiniętych błędami żywieniowymi. Bardzo często, w porę zmieniając swoją dietę, możemy ustrzec się przed wieloma schorzeniami.

Uchyłki jelita grubego

Uchyłki jelita grubego to patologiczny stan, w którym obecne są wypuklenia ścian jelita na zewnątrz światła. Można podzielić je na uchyłki rzekome i prawdziwe. W pierwszym przypadku wypukleniu ulega wyłącznie śluzówka, natomiast w przebiegu uchyłków prawdziwych – wszystkie warstwy jelita. Z badań wynika, że choroba jest związana z nieprawidłowym żywieniem będącym wynikiem zachodnioeuropejskiego sposobu żywienia, gdzie na stołach królują posiłki smaczne lecz pozbawione właściwości odżywczych. Wielokrotnie wykazano korelację pomiędzy niską podażą błonnika, a zwiększeniem zapadalności na uchyłki jelita grubego. Świadczy o tym najlepiej bardzo rzadkie, w porównaniu do Stanów Zjednoczonych, występowanie tej przypadłości w nieuprzemysłowionych regionach Afryki i Azji. Błonnik odgrywa tutaj kluczową rolę ze względu na funkcje, jakie pełni w procesie formowania się stolca. Kiedy jego konsumpcja jest  niewystarczająca, kał staje się odwodniony i twardy, wzmagają się ruchy perystaltyczne, wzrasta ciśnienie. Podwyższone ciśnienie jest bezpośrednią przyczyną odkształcania się ścian jelita. Oprócz niedoboru włókna pokarmowego, jako kolejny czynnik ryzyka choroby, podaje się wysoką zawartość w diecie czerwonego mięsa. Te dwie potencjalne przyczyny należy brać pod uwagę jako najważniejsze elementy, na których skupić należy uwagę opracowując działania prewencyjne. Uchyłki jelitowe to doskonałe miejsce do zalegania kamieni kałowych i resztek niestrawionego pokarmu. To podnosi ryzyko występowania stanów zapalnych w obrębie jelita grubego. W zależności od powikłań lub ich braku zaleca się odmienny sposób żywienia.

Dieta w chorobie uchyłkowej jelit

W przypadku postaci bezobjawowej choroby uchyłkowej jelit nie wdraża się postępowania leczniczego, a zalecenia żywieniowe ograniczają się do zwiększenia podaży błonnika frakcji nierozpuszczalnej oraz podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Sugeruje się spożywanie nieprzetworzonych produktów zbożowych, świeżych warzyw i owoców, otrąb, fermentowanych produktów mlecznych i szeroko rozumianej zdrowej żywności. Aby dieta wysokobłonnikowa miała sens, powinno się jednocześnie dbać o odpowiednie nawodnienie (około 2 l dziennie). Co istotne – nigdy nie należy powstrzymywać odruchu defekacyjnego, lecz wypróżniać się za każdym razem, kiedy pojawia się taka potrzeba (zapobiega to odkładaniu się treści jelitowej w zagłębieniach i namnażaniu bakterii odpowiedzialnych za pojawienie się procesu zapalnego). Jeśli jednak wystąpią  objawy świadczące o powikłaniach zapalnych postępowanie obejmuje czasowe wyeliminowanie frakcji nierozpuszczalnej błonnika i wprowadzenie diety łatwostrawnej. W zależności od ciężkości przebiegu może być konieczne zastosowanie czasowej głodówki lub diety płynnej bądź półpłynnej. Najistotniejsze jest w takich przypadkach ograniczenie pracy jelit, a co za tym idzie produktów wzdymających, pobudzających perystaltykę i wysiłku fizycznego. Takie zalecenia powinny być stosowane przez okres co najmniej kilku tygodni, jednak, jak w każdym przypadku, decydujący jest indywidualnie oceniany stan pacjenta. W miarę poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego dieta powinna ulec stopniowemu rozszerzeniu. Po eliminacji produktów zbożowych z pełnego przemiału, surowych owoców i warzyw, roślin strączkowych przychodzi czas na ostrożne ponowne wprowadzanie ich do codziennego jadłospisu. Aby ułatwić zaplanowanie diety osobom dotkniętym tym schorzeniem, poniżej dostępny jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w dietach bogatoresztkowej i łatwostrawnej.

Uchyłki jelita grubego – produkty zakazane i zalecane

Dieta bogato resztkowa (w przypadku niepowikłanej, bezobjawowej uchyłkowatości jelita grubego):

Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane
Jogurty, kefiry, maślanki Kakao, czekolada, słodycze
Kawa zbożowa i naturalna Alkohol
Soki warzywne Tłuste mięso i wędliny
Surowe warzywa i owoce Białe pieczywo, biały ryż, kasza manna
Pieczywo z pełnego ziarna, grahamki Pieczywo cukiernicze
Miód
Grube kasza – gryczana, pęczak, ryż brązowy
Chude mięso, ryby
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Ważne

Warto pamiętać o:

  • stopniowym zwiększaniu zawartości błonnika w diecie (aby uniknąć wzdęć);
  • odpowiednim nawodnieniu (min. 2 l wody);
  • zwiększeniu podaży wapnia, żelaza i magnezu – otręby zawierają kwas fitynowy upośledzający wchłanianie tych pierwiastków;
  • regularności spożywania posiłków.

Dieta łatwostrawna

Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane
Jogurty, kefiry, maślanki Kakao, czekolada, słodycze
Chleb pszenny, bułki Pieczywo z mąki z pełnego przemiału, grube kasze
Masło, chudy twaróg, chude wędliny, chude mięso Tłuste mięso i wędliny, konserwy, sery podpuszczkowe
Ryby – pstrąg, sola, morszczuk, sandacz, flądra, okoń, mintaj Warzywa kapustne, strączkowe, grzyby
Warzywa i owoce – gotowane, bez skórki, bez pestek, przetarte Owoce pestkowe, śliwki, gruszki, czereśnie, daktyle, owoce marynowane
Biały ryż, oczyszczone kasze, np. manna Orzechy, ostre przyprawy
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek Smalec, słonina, boczek
Ważne

Warto pamiętać o:

  • odpowiednim doborze metod obróbki kulinarnej – gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania;
  • unikaniu smażenia;
  • obieraniu warzyw i owoców;
  • unikaniu cukrów prostych, które mogą nasilać fermentację w jelitach prowadząc do wzdęć i dyskomfortu.

Dieta w chorobie uchyłkowej jelit – efekty

W przypadku niepowikłanej uchyłkowatości jelit dieta bogatoresztkowa ma działanie zapobiegające odkładaniu się resztek pokarmowych w przestrzeni jelit i tym samym zmniejszające ryzyko zmian zapalnych. Z kolei funkcją diety łatwostrawnej jest zapewnienie jelitom wytchnienia i wspomożenie regeneracji w przypadku wystąpienia powikłań.

Dieta to istotny element leczenia, ale przede wszystkim prewencji uchyłków jelita grubego. Nawet jeżeli już borykasz się z problemem uchyłkowatości jelita grubego, wciąż nie jest za późno, aby odnieść korzyści ze zmiany stylu życia.

 

Literatura:

Ewa Tylec-Osóbka i in.; Postępowanie z pacjentem z uchyłkami jelita grubego w zależności od postaci klinicznej choroby; Pediatr Med Rodzi 2013, 9 (3)

Ciborowska, Rudnicka; Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka; PZWL 2012

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty zalecane i zakazane - 3.4/5. Oddano 212 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.

Opinie

  • Gdy 31.07.2017, 2:21

    Bardzo dobrze opisana sprawa uchyłku oraz stosowania diety przy tym schorzeniu.

    Odpowiedz
  • Miroslaw 15.08.2017, 2:57

    kazdy pisze co innego w jednym wolno w drugim nie mozna zwariowac.

    Odpowiedz
  • Marzena 27.09.2017, 4:35

    dokladnie, ja tez usłyszałam dziś od lekaża że absolutnie nabiału, a tu jest napisane, że przede wszystkim nabiał … echh

    Odpowiedz
    • Ela 10.12.2017, 7:31

      też nie jem nabialu od pół roku.ani jajek.

      Odpowiedz
      • pacjent 25.10.2018, 8:33

        Białko jaj nie jest wskazane , ale żółtko jak najbardziej zwłaszcza płynne ( jajka na miękko

        Odpowiedz
  • Katarzyna 30.09.2017, 12:53

    Dobry artykuł. Potwierdzam, choruję od roku na chorobę uchyłkową. Tak, to prawda że są w necie sprzeczne informacje, ten artykuł jest PROFESJONALNY, przed chwilą czytałam inny i znalazłam w nim masę błędów, tu nie znajduję.

    Odpowiedz
  • Ela 10.12.2017, 7:26

    Miewam okropne bóle brzucha, jakos dotarlam na sor tam zrobiono usg,crpp i inne Lekarz powiedzial ze to moga byc uchylki ale nic konkretnego nie wyszlo.Mam diete tylko marchew,ziemniak, kasza jaglana, kurczak.Troche chleba bezglutenowego. i tyle.Boje sie ze jak dostane atak znowu to tylko sor,Bo lekarstwa wtedy od razu wymiotuje.Nikt konkretnie nie wie co mi jest.

    Odpowiedz
    • daniel 21.01.2018, 3:30

      Polecam gastroskopie i kolonoskopie,i bedzie wiadomo…

      Odpowiedz
    • Kliber 23.03.2018, 1:46

      Proszę zrobić kolonoskopię.Ja miałem i mam podobne objawy.Tępy ból po lewej stronie brzucha począwszy od kości biodrowej po srodek podbrzusza, Wyszło że mam liczne uchyłki i to one są przyczyną boleści. Kazano mi stosować diete bogatoresztkową.Ale z tego co się dowiedziałem z netu to w czasie boleści trzeba jeść bardzo lekko strawnie.

      Odpowiedz
  • amekla 02.05.2018, 7:59

    moj maz jest po operacji uchylkow z wylonieniem stomi i powiem tak kazdy organizm reaguje inaczej wiec nie sugerujcie sie opiniami tylko trzeba testowac na sobie pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Małgorzata 02.07.2018, 4:37

      Zgadzam się z p.Amekla. Choruję od kilku lat i jestem po kilku pobytach w szpitalu i twierdzę że każdy organizm reaguje inaczej. Trzeba sprawdzać na sobie i obserwować co szkodzi a co nie.

      Odpowiedz
    • KRYSTYNA 24.10.2018, 3:31

      proszę napisać,czy stomia jest już zamknięta.ja przeszłam tez to wszystko i dopiero po czterech latach nauczyłam się z tym żyć.pozdrawiam.

      Odpowiedz
  • amekla 03.07.2018, 1:10

    man 63 lata jestem po operacji usunieto mi 40 cn jelita grubego i mialem stomie po 9 miesiaca zamknieto stomie i prosze mi naoisac co mage jesc pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Anders Bloch 19.08.2018, 6:13

    Kochani! Zrobcie prosze konkretny porządek z tymi tabelkami i zróbcie dwie oddzielne : co zaleca się jeść A co nie wolno! Bo tu raz piszecie ze biały ryż nie a w drugiej, ze zaleca się go jeść – prawdopodobnie w formie papki rozgotowane, ale to trzeba wyoslić. Sam artykuł jest super za który bardzo dziękuje !

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 30.08.2018, 9:47

      Wszystko zależy od rodzaju schorzenia i diety, którą podejmuje się w celu jej leczenia – stąd dwa rodzaje tabelek.

      Odpowiedz
  • jerzy123 22.09.2018, 1:30

    Dzieki hasłu w krzyżówce dowiedziałem sie co mi dolega- wredny zakrętas przy końcu jelita grubego, źródło skrętu kiszek i innych strasznych rzeczy. Sam sie leczę. Zadnych produktów mmlecznych. Codziennie dwa lekko zmażone jajka na masle oczywiscie, nie na tej świertelnej margarynie, którą wszyscy tak uwielbiają, że piekarze muszśzą jej dodawać do wszystki9ch wypieków. Skandal. Dalej dlieta . A wi.ec dwa jajeczka swieżytkie na maśle w postaci jajecznicy lekkiej , tzn miękkiej w jedzeniu . Do tego herbata granulowana (mniej jak pół płaskiej łyżeczki do hernbaty, oczywiście osłodzonej do smaku Dużo herbaty, zawsze między posiłkami, lub w zastępstwie niegazowanewej wody . Nie wierzcie idiotom, którzy przestali jeść pieczywo z dodatkiem soli i napychają sie pieczywem pozbawionym soli. Współczuje tym ludziom. To da sie tylko porównać z innym szkodliwym dziwactwem, bardzo ostatnio modnym tzn. Jedzeniem mięsa bez soli . Lepiej sie od razu połozyc do trumny niz teorturowac sie takim jedzeniem. Dalej co do diety. W przerwach między głownymi posiłkami mozna , jak sie ma ochote zjeśzawsze kanapke z byłki wrocławskiej ( koniecznie dowiedzieć sie czy piekarz nie dodał margaryny, bo jemu się wtedy lepiej ciasto wyrabia. A to,ze nam się moerakol zrobići i nadciśnienie po zjedzeniu tego świństwa , to piekarza nic nie obchodzi. W Ameryce margaryna od trzech lat jest wycofana ze sprzedaży jako przyczyna milionów zgonów. U nas durnie czekaja z ustawodawsstwem az półowa ludności kraju dostanie jakiejś formy raka i przed czasem wykorkuje. Za ten brak sumienia wszyscy tacy ludzie jeszcze kiedys odpopwiedzą.l Najlepszę karą byłoby gdyby nabawili sie tej dolegliwoci przez wyprodukowane przez siebie pieczywo z margaryną . Teraz obiad: Bierzemy udko kurczaka (nie pałkę, ale całe udko i podudzie razem. Gotujemy trzy godziny( ( po dokłasdnym, oczyszczeniu z tłuszczu) razem z marchewką . Więćej warzyw lekkich i smacznych nie znam, oprócz ziemnieaka, który też dodaejemy do naszego rosołu, ale w ostatniej trzeciej godzxinie gotowania Na dwa litry wody pełna łyzeczka soli. Mozna dodasć troszke ugotowanej fasoli białej dla smaku, ale niewiele bo będą gazy, Sama marcdhewka daje miły smak dla rosołu, a mozna go urozmai9ćić kilkoma gałązkami koperku z pęćzka (ćwierć pęćzka do jedne3go udk, troszkę pietruszki korzennej , odrobinę selera (któryu w zasadzie jest szkodliwy) i to wszystko na obiad plus bułka poznańska lekko osmarowana masełkiem extra. Po trzech godzinach wyjmujemy kurczaka na osobny talerz , zaś zupę i marchew z ziemniakami jemy w głębokim talerzu Mięso jest miekkie jak masło wiec można je żuć dziąsłami, ca ja niestety muszę robić, ale przuychodzi mi to z dziecinna łatwościa po ugotowaniou kurzczaka w 3 godziny, a nie z dwadziweścia minut jak zaecają jajogłowi amerykańscy dietetycy> . Wieczorem jemy kanapnę z bułki wrocławskiej/poznańskiej z masełkiem plus szynkę – bez fosforanó. Inna nazwa szynka naturalna. Chyba od niedawna w sprzedaży, ale pyszna i9 bez tych prtzeklętyuch fosforanów, które dobre są do wyroby mydła i proszków, ale trzeba być sadystą aby dodawać je ludzion do pokarmów. Inny produkt bez fosforanów to Kurczak go0towanu (okragły baton w żółtym plasyku). Innego produktu do kanapki z masłem nie znam, chyba że zobaczycie Państwo sami na metce słowa (Bez Fosforanów. Wtedy można kupić w zastępstwie szynki i kurczaka gotpowanego bez fosforanów. Ja jem jeszcz jedno jajko czyli jajeczniczke na wieczór i nie zauważyłem żeby mi to szkodziło, W kazdym razie morfologia tego njie wykazuje. Owoców surowych ZĄadnych. , zwłaszcza kwaśnych, żadnych pomidorów, żadnych jogurtów i kefirów. Ciasto drożdzowe, jak Pańśtwo sie nauczą, jak to robic, to wtedy mogąPańśtwo sobie upec co kilka dni z uzyciem masełka i rodzynek, bez tgarej cytryny w której ksórce jest cała współczesna chemia w kapsułce. Jak to wszystko jem ustają gazy, ustaja zaparcia stplec jest ławo usuwaalny, czyli człoweiek dobrze siee czuje. Wystarczy jednak że zjem śliwke, albio ciastko, albo inne kwaśne swiństwo , a jjuz na trzy dni mam dolegliowosci. Więc powoli sie ucze ze tego nie wolno robić

    Odpowiedz
  • Stanzof 22.09.2018, 10:18

    Dzis miałem silne bòle lewego podbrzusza w szpitalu po badaniach stwierdzono chorobę uchyłkową Zalecono mi dietę i lekarstwa przez 6 mcy 7 dni w miesiącu .Zaczołem miksować posiłki.zobaczymy skuteczność.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone