Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie
Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?
Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria
Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?
Koenzym Q10 – właściwości, zapotrzebowanie, niedobory oraz źródła w żywności
Koenzym Q10 zwany również ubichinonem to organiczny związek chemiczny wpływający na poprawne funkcjonowanie każdej komórki naszego ciała. Bierze czynny udział w procesie wytwarzania energii w komórkach, dotlenia oraz chroni je przed niszczejącym wpływem wolnych rodników. Jego niedobór można uzupełnić poprzez wprowadzenie odpowiednich produktów do codziennej diety.