goździki

Kwiaty na talerzu – rodzaje jadalnych kwiatów

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Choć obecnie kwiatami jadalnymi posypujemy sałatki lub ozdabiamy potrawy, w kuchni stosowano je już w starożytności. Często spotykane są w restauracjach jako elegancki dodatek do przystawek. Decydując się na ich spożycie, należy upewnić się, że dane kwiaty można jeść. Które więc rodzaje znajdują się na liście kwiatów jadalnych?

Właściwości lecznicze goździków – na ból zęba, gardła, na pasożyty. Jak stosować goździki?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Goździki stosowane są w Chinach od około 2000 lat. Atutem tej przyprawy jest nie tylko smak, ale również wiele właściwości prozdrowotnych.

Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jakość żywności oraz rodzaj jadłospisu może wspomóc walkę ze stanem zapalnym bądź doprowadzić do jego nasilenia, przyczyniając się do rozwoju wielu dolegliwości. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu – rozważnie dobieraj produkty i staraj się unikać pokarmów i składników działających proinflamacyjnie.

Piwo ziołowe. Rodzaje i właściwości zdrowotne

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ostatnie lata rynek piwowarski podbijają piwa smakowe. Wśród nich są także te z dodatkiem popularnych ziół.

Naturalne konserwanty dodawane do żywności

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

Nie wszystkie konserwanty są niezdrowe. Niektóre z nich posiadają nawet właściwości lecznicze.