Amarantus to bardzo cenne pseudozboże nazywane często zbożem XXI wieku. Od koloru jego kwiatów powstała nazwa koloru amarantowego. Jego liczne właściwości prozdrowotne, wysoka zawartość cennych składników odżywczych, witamin i komplet aminokwasów egzogennych sprawia, że jego popularność rośnie wśród wegetarian, ale nie tylko. Zaliczany jest również do żywności funkcjonalnej. Regularne spożywanie amarantusa pomaga w leczeniu wielu chorób, w tym anemii czy cukrzycy. Jako pseudozboże może być wykorzystywane w rozmaity sposób. Na pewno w zdrowy sposób urozmaici waszą kuchnię. Więcej o tej cudownej roślinie dowiecie się w artykułach poniżej. Wśród nich znajdziecie również przepisy oraz sposób przygotowania amarantusa. Zapraszamy do lektury.
Z amarantusa wytwarzana jest mąka, która z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną do wszelkiego rodzaju wypieków. W Polsce można zakupić również popping, czyli prażone ziarna amarantusa.