Miedź – działanie, zapotrzebowanie i źródła

Warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu jest dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów. Jednym z nich jest miedź – składnik potrzebny do prawidłowej budowy krwinek czerwonych i tkanki nerwowej. Jakie są więc jej źródła w żywności? Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie i jak objawia się niedobór miedzi w organizmie?
Miedź – działanie
Miedź jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w przemianach tlenu. Jako jeden z elementów enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) – bierze udział w dekompozycji wolnych rodników w organizmie. Wraz z żelazem wchodzi w skład enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek. Odpowiada również za uruchamianie rezerw żelaza i syntezy hemoglobiny, a więc i krwinek czerwonych. Bierze udział w tworzeniu wiązań krzyżowych w kolagenie i elastynie, warunkując prawidłową strukturę tkanki łącznej i kostnej. Uczestniczy w syntezie melaniny – barwnika skóry i włosów – oraz utrzymaniu struktury keratyny – wpływając tym samym na ich kondycję. Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Miedź – zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,9 mg na dobę i rośnie podczas ciąży i laktacji odpowiednio do 1 mg i 1,3 mg dziennie. Wzrost zapotrzebowania u kobiet ciężarnych i karmiących spowodowany jest koniecznością pokrycia potrzeb rosnącego płodu oraz gromadzeniem tego składnika w płynie owodniowym, jak również uzupełnieniem strat związanych z sekrecją mleka.
Miedź wchłaniana jest w postaci związków nieorganicznych i w połączeniu z białkami w górnych odcinkach jelita cienkiego. Przyswajalność waha się od 35–70% i hamowana jest przez kwas askorbinowy, cynk, molibden, kadm czy siarczki. Również kwas fitynowy obecny w wielu produktach będących bogatym źródłem miedzi może znacząco obniżyć stopień jej wchłaniania.
Miedź lepiej przyswaja się z diety bogatej w białka zwierzęce, niż tej z przewagą białek roślinnych.
Miedź – źródła
Bogate w miedź produkty to wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, ostrygi i nasiona roślin strączkowych są jej rezerwuarem. Zawartość miedzi w produktach spożywczych zależy również od obecności tego składnika w glebie.
Miedź – nadmiar
Ostre zatrucia wynikające z nadmiaru spożywanej miedzi są rzadko spotykane i występują raczej u populacji spożywających duże ilości miedzi pochodzącej z naczyń, w których przechowywano żywość lub z innych źródeł nieżywieniowych. Objawami nadmiaru miedzi są podrażnienia przewodu pokarmowego, biegunka, bóle brzucha, nudności, skurcze żołądka, wymioty i metaliczny posmak w ustach. Nadmiar tego pierwiastka gromadzony jest w wątrobie, mózgu i rogówce oka, co skutkuje jej uszkodzeniem – jest to rzadko spotykana choroba Wilsona.
Miedź – niedobór
Niedobór miedzi występuje rzadko i jest mało charakterystyczny. Najczęściej spowodowany jest niedożywieniem i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Poważny deficyt może powodować zmiany w tkance łącznej, przekładające się na nieprawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Istnieje również ryzyko wystąpienia anemii związanej z wadliwym wykorzystaniem żelaza oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego. Rzadziej spotyka się obniżoną pigmentację włosów, opóźniony wzrost i osłabioną odporność.
Miedź pełni w organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Odpowiada za prawidłową strukturę tkanki łącznej i włosów, uczestniczy w ważnych dla organizmu przemianach tlenu i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Aby zapobiec niedoborom, choć rzadko występującym, ale poważnych w skutkach, pamiętaj o spożywaniu takich produktów jak podroby, orzechy czy zboża, tym samym zapewniając sobie odpowiednią podaż tego niezwykle istotnego mikroelementu.
Literatura:
DIETETYKA. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska H., Rudnicka A. PZWL 2014
Normy żywienia dla populacji polskiej – Nowelizacja 2012; Jarosz M.
Dlaczego wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym naszej diety? Co jeść, aby nie dopuścić do niedoborów oraz jakie konsekwencje zdrowotne niesie zbyt mała podaż tego składnika w diecie? Na te pytania i wiele innych odpowiem w artykule, zapraszam. czytaj więcej
Żelazo jako niezbędny transporter tlenu o utrudnionym wchłanianiu. czytaj więcej
Brak składników mineralnych w codziennym odżywianiu wpływa niekorzystnie na nasze paznokcie i skórę. Sprawdź czego potrzebujesz. czytaj więcej
Wypadają Ci włosy? Sprawdź, jakiego składnika mineralnego brakuje w Twojej diecie. czytaj więcej
Zpobiega chorobom, poprawia urodę, zwiększa sprawność umysłową. To tylko nieliczne zalety cynku. Zobaczmy zatem, na co jeszcze ma dobroczynny wpływ. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !