bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miedź – działanie, zapotrzebowanie i źródła

Miedź – działanie, zapotrzebowanie i źródła

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu jest dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów. Jednym z nich jest miedź – składnik potrzebny do prawidłowej budowy krwinek czerwonych i tkanki nerwowej. Jakie są  więc jej źródła w żywności? Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie i jak objawia się niedobór miedzi w organizmie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Miedź – działanie
  • Miedź – zapotrzebowanie 
  • Miedź – źródła
  • Miedź – nadmiar
  • Miedź – niedobór

Miedź – działanie

Miedź jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w przemianach tlenu. Jako jeden z elementów enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) – bierze udział w dekompozycji wolnych rodników w organizmie. Wraz z żelazem wchodzi w skład enzymów wpływających na przekazywanie tlenu do tkanek. Odpowiada również za uruchamianie rezerw żelaza i syntezy hemoglobiny, a więc i krwinek czerwonych. Bierze udział w tworzeniu wiązań krzyżowych w kolagenie i elastynie, warunkując prawidłową strukturę tkanki łącznej i kostnej. Uczestniczy w syntezie melaniny – barwnika skóry i włosów – oraz utrzymaniu struktury keratyny – wpływając tym samym na ich kondycję. Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Miedź – zapotrzebowanie 

Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,9 mg na dobę i rośnie podczas ciąży i laktacji odpowiednio do 1 mg i 1,3 mg dziennie. Wzrost zapotrzebowania u kobiet ciężarnych i karmiących spowodowany jest koniecznością pokrycia potrzeb rosnącego płodu oraz gromadzeniem tego składnika w płynie owodniowym, jak również uzupełnieniem strat związanych z sekrecją mleka.

Miedź wchłaniana jest w postaci związków nieorganicznych i w połączeniu z białkami w górnych odcinkach jelita cienkiego. Przyswajalność waha się od 35–70% i hamowana jest przez kwas askorbinowy, cynk, molibden, kadm czy siarczki. Również kwas fitynowy obecny w wielu produktach będących bogatym źródłem miedzi może znacząco obniżyć stopień jej wchłaniania.

Miedź lepiej przyswaja się z diety bogatej w białka zwierzęce, niż tej z przewagą białek roślinnych.

Miedź – źródła

Bogate w miedź produkty to wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, ostrygi i nasiona roślin strączkowych są jej rezerwuarem. Zawartość miedzi w produktach spożywczych zależy również od obecności tego składnika w glebie.

Miedź – nadmiar

Ostre zatrucia wynikające z nadmiaru spożywanej miedzi są rzadko spotykane i występują raczej u populacji spożywających duże ilości miedzi pochodzącej z naczyń, w których przechowywano żywość lub z innych źródeł nieżywieniowych. Objawami nadmiaru miedzi są podrażnienia przewodu pokarmowego, biegunka, bóle brzucha, nudności, skurcze żołądka, wymioty i metaliczny posmak w ustach. Nadmiar tego pierwiastka gromadzony jest w wątrobie, mózgu i rogówce oka, co skutkuje jej uszkodzeniem – jest to rzadko spotykana choroba Wilsona.

Miedź – niedobór

Niedobór miedzi występuje rzadko i jest mało charakterystyczny. Najczęściej spowodowany jest niedożywieniem i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Poważny deficyt może powodować zmiany w tkance łącznej, przekładające się na nieprawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Istnieje również ryzyko wystąpienia anemii związanej z wadliwym wykorzystaniem żelaza oraz nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego. Rzadziej spotyka się obniżoną pigmentację włosów, opóźniony wzrost i osłabioną odporność.

Miedź pełni w organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Odpowiada za prawidłową strukturę tkanki łącznej i włosów, uczestniczy w ważnych dla organizmu przemianach tlenu i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Aby zapobiec niedoborom, choć rzadko występującym, ale poważnych w skutkach, pamiętaj o spożywaniu takich produktów jak podroby, orzechy czy zboża, tym samym zapewniając sobie odpowiednią podaż tego niezwykle istotnego mikroelementu.

Literatura:

DIETETYKA. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska H., Rudnicka A. PZWL 2014

Normy żywienia dla populacji polskiej – Nowelizacja 2012; Jarosz M.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
żelazo

Żelazo – zapotrzebowanie i wchłanianie…

Żelazo jako niezbędny transporter tlenu o utrudnionym wchłanianiu. Czytaj dalej...
składniki mineralne

Składniki mineralne niezbędne w pielęgnacji…

Wypadają Ci włosy? Sprawdź, jakiego składnika mineralnego brakuje w Twojej diecie. Czytaj dalej...
składniki mineralne

Składniki mineralne na zdrową, piękną…

Brak składników mineralnych w codziennym odżywianiu wpływa niekorzystnie na nasze paznokcie i skórę. Sprawdź czego potrzebujesz. Czytaj dalej...
składniki mineralne

Cynk i jego właściwości, objawy…

Zpobiega chorobom, poprawia urodę, zwiększa sprawność umysłową. To tylko nieliczne zalety cynku. Zobaczmy zatem, na co jeszcze ma dobroczynny wpływ. Czytaj dalej...

Wapń w organizmie – jego…

Dlaczego wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym naszej diety? Co jeść, aby nie dopuścić do niedoborów oraz jakie konsekwencje zdrowotne niesie zbyt mała podaż tego składnika w diecie? Na te… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    składniki mineralne
    magnez w ciąży zapotrzebowanie jaki magnez w ciąży
    magnez

    Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

    jak uzupełnić krzem w organizmie
    3

    Jak uzupełnić krzem w organizmie? Woda krzemowa, balsam krzemowy, krzem w pożywieniu

    chlor norma źródła właściwości
    2

    Chlor – właściwości. Chlorki we krwi, norma

    krzem organiczny na włosy źródła
    składniki mineralne

    Krzem organiczny – właściwości, źródła. Krzem na włosy

    niedobór magnezu skutki
    1
    magnez

    Niedobór magnezu – objawy, skutki. Jak uzupełnić niedobór magnezu?

    niedobór sodu skutki jak uzupełnić niedobór sodu?
    2
    składniki mineralne

    Niedobór sodu – objawy. Jak uzupełnić niedobór sodu w organizmie?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.