bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Margaryna
  • Margaryna – substancje dodatkowe
  • Margaryna – rodzaje

Margaryna

Margaryna z definicji jest stałą, miękką emulsją, otrzymywaną z rafinowanych, jadalnych, ciekłych tłuszczów roślinnych (zwykle olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy), utwardzonych tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, palmowy) z wody lub mleka. Dodatkowo dodaje się związki polepszające cechy sensoryczne produktu, wartość odżywczą oraz trwałość. Zazwyczaj margaryna zawiera do 3% tłuszczu mlecznego. Emulsja składa się z dwóch faz: tłuszczowej i rozproszonej w niej wodzie, w stosunku 4:1 (woda w oleju). Trwałe połączenie faz umożliwiają emulgatory (np. lecytyna sojowa).

Margaryna – substancje dodatkowe

  • emulgatory – umożliwiają połączenie faz tłuszczowej i wodnej;
  • stabilizatory – utrzymują stałe połączenie fazy tłuszczowej i wodnej, co zapobiega ich rozwarstwieniu;
  • barwniki –  nadają żółty kolor produktowi ostatecznemu. Stosowane są zazwyczaj naturalne np. kurkumina będąca składnikiem kurkumy, beta-karoten otrzymywany z marchwi lub lucerny;
  • aromaty – np. sztuczne aromaty mające nadać margarynie zapach świeżego pieczywa;
  • konserwanty – substancje zapobiegające niekorzystnym zmianom mikrobiologicznym produktu oraz wydłużenie jego terminu przydatności do spożycia. Stosowane są zazwyczaj kwas benzoesowy lub sorbowy;
  • witaminy A, D, E – wzbogacenie margaryny mające na celu upodobnić produkt do prawdziwego masła. Witaminy A, D, E są rozpuszczalne w tłuszczach i dodawane w celu poprawy wzrostu wartości odżywczej;
  • sól, cukier, kwas cytrynowy – składniki polepszające smak aromat oraz gwarantujące dłuższą trwałość mikrobiologiczną.

Margaryna – rodzaje

Rodzaje margaryn występujących w Polsce:

 

  • tradycyjne o twardej konsystencji w formie kostki –  przeznaczone do wypieków;
  • cukiernicze – cechujące się dobrą plastycznością, zdolnością kremowania;
  • margaryny do produkcji ciasta typu francuskiego – w oryginalnym przepisie stosowane jest najwyższej jakości masło (min. 82% tłuszczu mlecznego);
  • margaryny do produkcji kremów cukierniczych – używanych do przekładania ciasta;
  • margaryna płynna – stosowana przez kucharzy do smażenia na patelni;
  • miękkie margaryny tzw. kubkowe – do smarowania pieczywa. Zawierają ok. 80 % olejów ciekłych, dlatego charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega 3, 6 i 9) i małą zawartością izomerów trans;
  • niskokaloryczne tzw. półtłuszczowe – 40% tłuszczu + 60% wody, sporo substancji dodatkowych (żelatyna, skrobia modyfikowana – stosowane w celu zgęstnienia konsystencji spowodowanej małą ilością tłuszczu);
  • tradycyjne i miękkie o obniżonej zawartości soli – z przeznaczeniem dla osób z nadciśnieniem i na diecie niskosodowej;
  • tradycyjne wzbogacane – oleje rybie, sterole i stanole, olej z wiesiołka. Świetna alternatywa dla osób z wysokim poziomem ogólnym cholesterolu, zawyżoną frakcją LDL i niską HDL. Spożywanie produktu zgodnie z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniu np. margaryny Benecol, pozwala podwyższyć  frakcję HDL i obniżyć ogólny poziom cholesterolu i szczególnie frakcję LDL.

Wysokiej jakości margaryna stanowi dobre źródło nienasycownych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie. Wzbogacenie margaryny o ważne dla zachowania prawidłowego zdrowia witaminy A, D3 i E, obniża ryzyko ich niedoborów i zaburzeń fizjologicznych organizmu wynikających z nieodpowiedniej podaży z żywnością. Specjalistyczne margaryny o obniżonej zawartości sodu, wzbogacane w stanole i sterole roślinne mogą poprawić stan organizmu i spowodować obniżenie ryzyka hipercholesterolemii lub zapobiegać jej powstawaniu. Warto zwrócić uwagę na skład produktu by wybrać ten, którego lista składników jest możliwie najkrótsza, a zastosowane substancje naturalne.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Oleje i tłuszcze

Masło czy margaryna? Co ma…

Wybór jest szeroki, ale co należy wiedzieć, aby wybrać odpowiedni produkt? Przekonajmy się, co jest najlepsze dla naszego zdrowia. Czytaj dalej...

30 trików kulinarnych, które musisz…

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym ułatwisz sobie pracę w kuchni. Czytaj dalej...

Masło klarowane – właściwości, zastosowanie,…

Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.