Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Margaryna
Margaryna z definicji jest stałą, miękką emulsją, otrzymywaną z rafinowanych, jadalnych, ciekłych tłuszczów roślinnych (zwykle olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy), utwardzonych tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, palmowy) z wody lub mleka. Dodatkowo dodaje się związki polepszające cechy sensoryczne produktu, wartość odżywczą oraz trwałość. Zazwyczaj margaryna zawiera do 3% tłuszczu mlecznego. Emulsja składa się z dwóch faz: tłuszczowej i rozproszonej w niej wodzie, w stosunku 4:1 (woda w oleju). Trwałe połączenie faz umożliwiają emulgatory (np. lecytyna sojowa).
Margaryna – substancje dodatkowe
- emulgatory – umożliwiają połączenie faz tłuszczowej i wodnej;
- stabilizatory – utrzymują stałe połączenie fazy tłuszczowej i wodnej, co zapobiega ich rozwarstwieniu;
- barwniki – nadają żółty kolor produktowi ostatecznemu. Stosowane są zazwyczaj naturalne np. kurkumina będąca składnikiem kurkumy, beta-karoten otrzymywany z marchwi lub lucerny;
- aromaty – np. sztuczne aromaty mające nadać margarynie zapach świeżego pieczywa;
- konserwanty – substancje zapobiegające niekorzystnym zmianom mikrobiologicznym produktu oraz wydłużenie jego terminu przydatności do spożycia. Stosowane są zazwyczaj kwas benzoesowy lub sorbowy;
- witaminy A, D, E – wzbogacenie margaryny mające na celu upodobnić produkt do prawdziwego masła. Witaminy A, D, E są rozpuszczalne w tłuszczach i dodawane w celu poprawy wzrostu wartości odżywczej;
- sól, cukier, kwas cytrynowy – składniki polepszające smak aromat oraz gwarantujące dłuższą trwałość mikrobiologiczną.
Margaryna – rodzaje
Rodzaje margaryn występujących w Polsce:
- tradycyjne o twardej konsystencji w formie kostki – przeznaczone do wypieków;
- cukiernicze – cechujące się dobrą plastycznością, zdolnością kremowania;
- margaryny do produkcji ciasta typu francuskiego – w oryginalnym przepisie stosowane jest najwyższej jakości masło (min. 82% tłuszczu mlecznego);
- margaryny do produkcji kremów cukierniczych – używanych do przekładania ciasta;
- margaryna płynna – stosowana przez kucharzy do smażenia na patelni;
- miękkie margaryny tzw. kubkowe – do smarowania pieczywa. Zawierają ok. 80 % olejów ciekłych, dlatego charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega 3, 6 i 9) i małą zawartością izomerów trans;
- niskokaloryczne tzw. półtłuszczowe – 40% tłuszczu + 60% wody, sporo substancji dodatkowych (żelatyna, skrobia modyfikowana – stosowane w celu zgęstnienia konsystencji spowodowanej małą ilością tłuszczu);
- tradycyjne i miękkie o obniżonej zawartości soli – z przeznaczeniem dla osób z nadciśnieniem i na diecie niskosodowej;
- tradycyjne wzbogacane – oleje rybie, sterole i stanole, olej z wiesiołka. Świetna alternatywa dla osób z wysokim poziomem ogólnym cholesterolu, zawyżoną frakcją LDL i niską HDL. Spożywanie produktu zgodnie z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniu np. margaryny Benecol, pozwala podwyższyć frakcję HDL i obniżyć ogólny poziom cholesterolu i szczególnie frakcję LDL.
Wysokiej jakości margaryna stanowi dobre źródło nienasycownych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie. Wzbogacenie margaryny o ważne dla zachowania prawidłowego zdrowia witaminy A, D3 i E, obniża ryzyko ich niedoborów i zaburzeń fizjologicznych organizmu wynikających z nieodpowiedniej podaży z żywnością. Specjalistyczne margaryny o obniżonej zawartości sodu, wzbogacane w stanole i sterole roślinne mogą poprawić stan organizmu i spowodować obniżenie ryzyka hipercholesterolemii lub zapobiegać jej powstawaniu. Warto zwrócić uwagę na skład produktu by wybrać ten, którego lista składników jest możliwie najkrótsza, a zastosowane substancje naturalne.

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym ułatwisz sobie pracę w kuchni. czytaj więcej
Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła? czytaj więcej
Wybór jest szeroki, ale co należy wiedzieć, aby wybrać odpowiedni produkt? Przekonajmy się, co jest najlepsze dla naszego zdrowia. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !