Arbuz
Arbuz jest zaliczany do warzyw dyniowatych. Spożywany jest chętnie ze względu na walory smakowe. Posiada twardą, niejadalną, zieloną z zewnątrz a białą wewnątrz skórę, która otacza słodki i soczysty miąższ w kolorze czerwonym, różowym lub żółtym, pełen drobnych, czarnych pestek. Kawon jest uprawiany w Polsce w szklarniach jedynie amatorsko, a wywodzi się z Afryki.
Właściwości arbuza – witaminy i składniki mineralne
Częścią jadalną arbuza jest soczysty i słodki miąższ, zasobny w węglowodany proste (glukozę, fruktozę i sacharozę) oraz wodę. Miąższ charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, który jest bardzo ważnym elektrolitem w organizmie człowieka, bowiem wspiera on pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto zawiera niewielką ilość wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Niepozorny owoc stanowi cenne źródło istotnych związków przeciwutleniających dla organizmu człowieka: karotenoidy (likopen, beta-karoten), witamina C i A, które opóźniają procesy starzenia się komórek i skóry, neutralizują wolne rodniki oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu LDL. Arbuz będzie dobrym składnikiem posiłków dla sportowców oraz osób z nadciśnieniem tętniczym krwi, gdyż zawiera cytrulinę, czyli aminokwas niebiałkowy, który przekształca się w organizmie w L-argininę, aminokwas podnoszący stężenie tlenku azotu we krwi. Tlenek azotu ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośnie, dzięki czemu wspiera regenerację organizmu oraz obniża wartość ciśnienia krwi. Arbuz ma również właściwości moczopędne, zatem jest polecanym owocem dla osób z chorobami nerek oraz infekcjami układu moczowego i obrzękami.
Kalorie – ile kalorii ma arbuz?
100g arbuza dostarcza 36 kcal, z czego 8,1 g węglowodanów i znikome ilości białka oraz tłuszczu.
Arbuz – zastosowanie
Arbuza można wykorzystać do potraw nie tylko deserowych takich jak:
- sałatki owocowe,
- domowa granita (po zamrożeniu owocu i zblendowaniu z miętą i sokiem cytrynowym),
- świetnie komponuje się z serem feta i oliwkami.
Arbuz najczęściej jednak spożywany jest w jako samodzielna przekąska.