Jesteś na:

Sok grejpfrutowy. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki

16 18 20

Wśród korzyści jakie niesie sok z grejpfruta możemy wymienić m.in. wspomaganie odchudzania, działanie przeciwutleniające, zwiększenie odporności organizmu czy też ochrona serca. Musimy jednak pamiętać o jednej zasadzie. Jeśli przyjmujemy jakikolwiek lek, przez około 4 godziny nie powinniśmy spożywać tego cytrusa, bo może to drastycznie odbić się na naszym zdrowiu.



Sok grejpfrutowy        

Sok wyciśnięty z Citrus paradis (rajskiego owocu) jest źródłem wielu dobroczynnych związków. Jednakże jego gorzki smak ma tylu zwolenników co i przeciwników. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest oczywiście picie soku świeżo wyciśniętego bądź kupienie jednodniowego bez żadnych dodatków. Do tej grupy nie włączają się soki w kartonikach, gdyż często posiadają dodatek cukru bądź innych substancji słodzących, czy też konserwantów mających wydłużyć czas przydatności do spożycia.  W ostatnich latach obserwuje się pozytywny trend jakim jest zainteresowanie sokami owocowymi bez dodatków. Wynika to ze wzrostu świadomości społeczeństwa i chęci spożywania produktów o wysokiej wartości odżywczej i przeciwutleniającej, jakimi są świeże owoce i warzywa oraz ich przetwory.

Kup sok grejpfrutowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Sok grejpfrutowy – właściwości  i witaminy

Grejpfrut jak i sok z niego wyciśnięty posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Błonnik pokarmowy i potas zawarty w grejpfrucie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi dzięki czemu cytrus ten  przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Natomiast zawartość m.in. witaminy C i beta-karotenu pozwala pijącym sok grejpfrutowy cieszyć się dobrą odpornością organizmu. Wiele mówi się o korzystnym działaniu wspomagającym odchudzanie. Zawarte w grejpfrucie substancje przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej oraz oczyszczają organizm. Dzięki temu nie tylko będziemy lżejsi i młodsi, ale także pozbędziemy się uporczywego cellulitu.

Wyróżniamy kilka odmian grejpfrutów ze względu na ich smak i barwę: białe, różowe i czerwone. Naukowcy dowiedli, iż jedzenie czerwonego grejpfruta najkorzystniej wpływa na poziom lipidów w surowicy krwi. Właśnie przy wysokim poziomie cholesterolu korzystniejsze jest jedzenie całego owocu, a nie picie soku ze względu na cenny błonnik pokarmowy.

Dzięki zawartości likopenu i karotenoidów, grejpfrut jak i jego sok posiada właściwości silnie przeciwutleniające chroniące organizm nie tylko przed wcześniej wymienioną miażdżycą, ale i nowotworami.

Tab. Wartość odżywcza szklanki soku (250 ml) z grejpfruta

Kaloryczność 96 kcal
Białko 1,2g
Tłuszcz 0,2g
Węglowodany 22,1g
Błonnik pokarmowy 0,2g
Witamina C 91,2mg
Potas 245 mg

Sok grejpfrutowy a leki

Temat interakcji leków ze składnikami soku grejpfrutowego jest coraz bardziej znany. Każdy kto regularnie zażywa leki wie bądź powinien o fakcie takim wiedzieć. Sok z tego cytrusa może nawet 15-krotnie zwiększyć bądź też osłabić działanie konkretnego farmaceutyku.

W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80-tych odkryto, iż sok grejpfrutowy spowodował podwyższenie poziomu zażywanego przez pacjentów leku jakim była felodypina. W ten sposób zapoczątkowano badania nad potencjalnym wpływem substancji zawartych w soku grejpfrutowym na inne leki. Wykazano, iż posiada on substancje ingerujące w absorpcję około dwóch tysięcy leków, wśród których wymienić możemy leki obniżające poziom cholesterolu. A wszystko to spowodowane jest przez zawarte w cytrusach furanokumaryny ( głównie: 6,7-dihydroksyberagamottyna(DHB) i bergamottyna). Dochodzi do utraty enzymu CYP3A4, który uczestniczy w metabolizowaniu leków w organizmie. Już jedna szklanka soku powoduje spadek zawartości enzymu CYP3A4 w organizmie nawet o 50 %. Najgroźniejszy czas oddziaływania DHB na leki obserwuje się 2 godziny od wypicia soku. W związku z tym lekarze zalecają jego spożywanie i jedzenie owoców grejpfruta w odstępie co najmniej 4 godzin od zażycia leku.

DHB w różnym stopniu działa na metabolizm leków, ze względu na poziom ich przyswajalności. Można kierować się zasadą, że im mniejsza przyswajalność tym większy jej wzrost w połączeniu z sokiem grejpfrutowym. Natomiast poziom 6,7-dihydroksyberagamottyny zależny jest od odmiany, dojrzałości i postaci w jakiej spożywa się owoc.

Interakcja konkretnego leku z substancjami zawartymi w grejpfrucie zależy zarówno od samego owocu jak i koncentracji enzymu CYP3A4 w organizmie. Niestety mimo informacji na opakowaniach większości leków, dochodzi do lekceważenia ze strony pacjentów potencjalnego zagrożenia, co pociągnęło za sobą nawet przypadki śmiertelne.

Znów nasuwa się banalne, a jednak nieocenione rozwiązanie, aby świadomie sięgać po grejpfruty i pić ich sok. Wdrażając w życie zasadę nie łączenia grejpfrutów z lekami, możemy czerpać garściami z jego dobroczynnych i nieocenionych właściwości na ludzki organizm. Jedzmy grejpfruty i pijmy ich sok na zdrowie!

Kup sok grejpfrutowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Sok grejpfrutowy. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki - 7.1/10. Oddano 166 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Chudy 02.02.2016, 9:32

    Przydatny artykuł :) Pozdro 600 v 😀

    Odpowiedz
    • Dominika Jurkowska 03.02.2016, 9:39

      Bardzo miło nam to słyszeć 😉

      Odpowiedz
  • tolerancyjna 17.05.2016, 3:37

    uwazam ze lepiej pic soki ktore zbijaja cholesterol a nie zazywac leki

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?