Jesteś na:

Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy

16 18 20

Seler naciowy to dobroczynny składnik diet odchudzających. Jest coraz popularniejszy w polskiej kuchni. Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek, staje się charakterystycznym dodatkiem, który dostarcza wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów, wzmacniając tym samym zdrowie.



Seler naciowy

Seler naciowy (Apium graveolens) znany był już w starożytności, a dzięki swym właściwościom, jego uprawa przetrwała do dzisiaj. Większą popularność zdobyła znana nam wszystkim bulwa selera, powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się zielona odmiana selera, z długą, chrupką łodygą o ciekawym, lekko pikantnym smaku. Koniec łodygi zakończony jest drobnymi listkami, które nadają selerowi interesującego wyglądu.

Seler naciowy przybył do nas z rejonów pogranicza Europy i Azji, a w naturalnych warunkach występuje w rejonach nadmorskich. Obecnie jest powszechnie uprawiany jako warzywo w strefie klimatu umiarkowanego. Dzięki wielu cennym składnikom oraz prozdrowotnym właściwościom seler naciowy od czasów starożytnych znów powraca do łask, coraz częściej goszcząc w potrawach lub spożywany jako zdrowa przekąska.

Seler naciowy – właściwości

Seler naciowy nie bez powodu polecany jest dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Nie tylko stanowi niskokaloryczny produkt zawierając około 57 kcal w 100 g, ale także posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu zaparć, czemu sprzyja zawartość włókna pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany jest tu sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.

Ponadto dowiedziono, że regularne spożywanie selera naciowego, szczególnie w postaci soku, minimalizuje obrzęki, a także działa łagodząco w bólach spowodowanych artretyzmem.

Seler naciowy – witaminy

Seler naciowy pełen jest witamin i składników mineralnych. Nie tylko sama łodyga, którą najczęściej spożywamy zawiera cenne składniki, lecz także liście nie są pozbawione witamin. Miedzy innymi w ich skład wchodzi ważna w działaniu systemu antyoksydacyjnego naszego organizmu witamina E oraz kontrolujące procesy komórkowe witaminy z grupy B. Zielona nać kumuluje w sobie przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które szkodliwe działają na komórki organizmu. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C oraz E, a także niewielkie pokłady kwasu foliowego.

Seler naciowy – przepisy

Istnieje cała gama przepisów uwzględniających dobroczynne warzywo, jakim jest seler naciowy. Polecany jest jako przekąska, ale równie dobrze sprawdza się w zupach, sosach czy sałatkach. Zobaczmy, jakie dania możemy przygotować na bazie selera naciowego.

Przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • parę łodyg selera naciowego
  • mały ogórek (gruntowy)
  • kiwi
  • parę plasterków świeżego ananasa
  • pół banana
  • sok z cytryny

Przygotowanie: selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Resztę składników, jeśli jest to konieczne obieramy ze skórki i również kroimy. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy.

rozwiń
Przepis na zupę z selerem naciowym

Składniki:

  • 500 g selera naciowego
  • marchewka
  • połowa pora
  • mała pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • łyżeczka masła
  • dodatek węglowodanowy wedle uznania (np. makaron)

Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Pora należy pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Następnie wrzucamy do garnka z gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy resztę warzyw z patelni. Po ugotowaniu (gdy warzywa będą miękkie), możemy ujednolicić konsystencję zupy przy pomocy blendera. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami wedle uznania.

rozwiń
Przepis na sałatkę z selerem naciowym

Składniki:

  • łodyga selera naciowego
  • kilka listków sałaty lodowej
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • pierś z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: kurczaka po doprawieniu podsmażamy na patelni. Selera naciowego po umyciu, kroimy na małe kawałki, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Oliwki i pomidorki kroimy na pół. Warzywa wrzucamy do miseczki. Kładziemy na nich pokrojonego fileta z indyka, a całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

rozwiń

Seler naciowy to zielone warzywo pełne zdrowia. Przez długi czas niedoceniane, jednak od pewnego czasu stosowane coraz częściej nie tylko na dietach z ograniczoną podażą energii. Dzięki swym bogatym właściwościom oraz składnikom odżywczym, zyskuje na znaczeniu w polskiej kuchni.

Oceń
Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy - 6.9/10. Oddano 254 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Stanisława 24.04.2016, 12:51

    Podpisuję się pod powyższym artykułem, seler naciowy stosuję 2 x dziennie – do śniadania i do kolacji – w postaci sałatki. do pokrojonego drobno selera dodaję liście z mniszka lek. tzw. mlecz, cebulkę /może być ze szczypiorkiem, i inne będące na czasie warzywa jak rzodkiewka, ogórek, sałata , itp. skrapiam octem jabłkowym i odrobiną soli , oleju lnianego /lub inny wg uznania/ podpieczony słonecznik. Na kolację taka sałatka jest daniem podstawowym gdy dodam rybę lub biały ser. Pycha!!…

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 25.04.2016, 9:59

      Dziękujemy za przepis na pyszną sałatkę! Dzięki niej być może więcej osób zechce spróbować selera naciowego :)

      Odpowiedz
  • kel 08.11.2016, 11:24

    a ja polecam sok z sokowirówki wypróbowany na sobie dający zauważalne efekty juz po tygodniu w postaci rozświetlonej twarzy bez przebarwień wygładzajacy twarz oraz działajacy przeciwzmęczeniowo
    około 1,5 kg jabłka jonagold
    1 seler naciowy we woreczku łodygi jasne
    1 szt imbir
    wychodzi około 1Litr doskonałego soku który szczególnie pijemy na czczo i w ciagu dnia wystarcza na 2 dni
    do tego płatki owsiane górskie w papierze śniadaniowe na mleku na sniadanie z bakaliami
    i w ciągu dnia po kilka pestek migdałów i kilka plastrów awokada
    i wazelina na twarz i ręce i rzęsy na noc
    nie trzeba drogich kremów cud ani kosmetyczek ani nic drogiego aby wygladac i czuc sie wspaniale i młodo i byc pełnym energii

    Odpowiedz
  • Bronek 12.11.2016, 6:44

    A ja proponuję prostą sałatkę: drobno pokrojony seler naciowy, do tego jablko starte na wiórki, sól, cukier do smaku i oliwa z oliwek. Kilka minut pracy i mamy pyszną i zdrową sałatkę do dania obiadowego. Smacznego.

    Odpowiedz
    • Jerzy 06.12.2016, 10:17

      Ten przepis jest dobry dla mnie – prosty, tani i łatwy do zrobiennia.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?