bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Przeciwutleniacze w żywności. Ich źródło, działanie i skutki uboczne

Przeciwutleniacze w żywności. Ich źródło, działanie i skutki uboczne

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Przeciwutleniacze są jednymi ze składników żywności, dlatego powinniśmy się dowiedzieć, jakie mają działanie i czy należy ich unikać.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to są przeciwutleniacze?            
  • Przeciwutleniacze w żywności
  • Przeciwutleniacze – działanie        
  • Najlepsze źródła naturalnych przeciwutleniaczy
  • Przeciwutleniacze syntetyczne – skutki uboczne

Co to są przeciwutleniacze?            

Przeciwutleniacze zwane są również antyoksydantami. To związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wyłapują wolne rodniki i przekształcają je w inne mniej aktywne związki.

Dzięki nim szkodliwość wolnych rodników zostaje zatrzymana, czyli nie dochodzi do uszkodzeń komórek, które prowadzą w konsekwencji do przyspieszenia procesów starzenia się i wielu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a nawet nowotwory.

Pamiętajmy jednak, że niekorzystny dla naszego organizmu jest jedynie nadmiar wolnych rodników. Jeśli między nimi, a antyoksydantami zachowana jest równowaga to nie mamy się czego obawiać, wręcz przeciwnie spełniają one wówczas pozytywne funkcje.

Przeciwutleniacze w żywności

Antyoksydanty w żywności występują naturalnie lub dodawane są do niej w procesie produkcji.

Naturalnym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność pochodzenia roślinnego. Znajdują się w niej antyoksydanty takie jak polifenole, witaminy A, C, E, karotenoidy, tiocyjaniany i inne.

Przeciwutleniacze dodawane do żywności to zarówno związki naturalne jak kwas askorbinowy – witamina C, ale również syntetyczne jak BHA czy BHT. Producenci wzbogacają nimi takie artykuły jak: słodycze, oleje, wędliny, dżemy, zupy instant.

Przeciwutleniacze – działanie        

Przeciwutleniacze jako dodatki do żywności zapobiegają procesom utleniania się składników produktu oraz przedłużają ich trwałość.

Działanie przeciwutleniaczy na nasz organizm jest związane z usuwaniem i wychwytywaniem znajdujących się w ciele człowieka wolnych rodników. Antyoksydanty:

  • są niezbędne dla prawidłowej pracy układu naczyniowego,
  • spowalniają starzenie się przez spowalnianie stresu oksydacyjnego
  • zapobiegają przed miażdżycą, nowotworami, chorobą niedokrwienną serca,
  • wzmacniają nasz układ immunologiczny,
  • zmniejszają szkody wywołane przez palenie czy zanieczyszczenie środowiska.

Najlepsze źródła naturalnych przeciwutleniaczy

Jak już wiemy antyoksydanty są dla naszego zdrowia bardzo ważne. Najlepiej dostarczać je wraz z pożywieniem. Najlepszym ich źródłem są:

  • warzywa: pomidory, jarmuż, szpinak, papryka, czerwona kapusta,
  • owoce: jagody, wiśnie, śliwki, morele,
  • zielona herbata, oprócz antyoksydantów zielona herbata posiada wiele cennych składników ważnych dla zachowania zdrowia i młodego wyglądu,
  • wino – najlepiej czerwone i wytrawne.

Przeciwutleniacze syntetyczne – skutki uboczne

Skutki uboczne są spowodowane stosowaniem chemicznych, syntetycznych przeciwutleniaczy dodawanych w procesie produkcji. Głównie zaliczamy do nich:

  • E310-E312 galusany
  • E320 BHA
  • E321 BHT

Niestety mogą powodować one alergie, problemy żołądkowe, zwiększać stężenie cholesterolu we krwi oraz zaburzać wchłanianie żelaza. Zamiast zmniejszać szkodliwość wolnych rodników, często przyczyniają się do ich powstawania i większej aktywności.

Przeciwutleniacze są związkami pozytywnie działającymi na nasz organizm. Należy wzbogacać swoją dietę w produkty, które są ich źródłem. Naturalne przeciwutleniacze są najlepszym wyborem.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
wino

Prywatne: Wino –właściwości antyoksydacyjne i…

Wino do obiadu lub kolacji, najlepiej czerwone i wytrawne. Uchroni Cię od wielu chorób w tym raka. Jednak pamiętaj: wszystko z umiarem! Czytaj dalej...
Antyoksydanty

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz…

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości znalazły zastosowanie w takich produktach jak soki, tłuszcze czy słodycze. Przyjrzyjmy się uważniej ich wpływie na zdrowie. Czytaj dalej...
Antyoksydanty

Antyoksydanty – występują w żywności…

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne w naszym życiu? Jakie mają właściwości i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Antyoksydanty

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.