Jesteś na:

Olej z rokitnika – właściwości i zastosowanie

16 18 20

Rokitnik jest znany od lat jako źródło wielu cennych substancji. Owoce tego krzewu są wykorzystywane w kuchni, medycynie oraz w kosmetyce. Podstawowym  produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy. Wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych, odżywia, ochrania i zabezpiecza organizm.

Olej z rokitnika

Rokitnik zwyczajny należy do grupy roślin rodziny oliwnikowatych. Występuje w różnych częściach świata. To niewielki krzew osiągający ok. 5–8 m. Charakteryzuje się wyjątkowym składem chemicznym liści oraz owoców, więc często jest wykorzystywany do wytwarzania różnych produktów takich jak: sok, herbaty, suszone owoce oraz najważniejszy produkt, czyli olej. Olej z rokitnika jest pozyskiwany zarówno z nasion, jak i z pulpy owocowej. Oba oleje różnią się od siebie składem chemicznym.

Olej z rokitnika – substancje czynne

Olej z rokitinika cechuje się dużą zawartością witamin przede wszystkim A, C i E, składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, fosfor), związków fenolowych, flawonoidów, garbników, cukrów, kwasów organicznych (szczawiowy, maleinowy, jabłkowy, winowy), nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy, linolenowy), fitosteroli (β-sitosterol, ergosterol), aminokwasów. Skład oleju jest uzależniony od wielu czynników m.in. od stopnia dojrzałości owoców, ich wielkości, technik przetwarzania, klimatu, w którym rósł rokitnik oraz czasu zbioru jego owoców. W oleju z nasion dominuje przede wszystkim kwas linolowy i kwas α-linolenowy, a w oleju z pulpy kwas palmitooleinowy.

Olej z rokitnika – właściwości

Olej z rokitnika posiada pomarańczowo-czerwoną, dość intensywną barwę oraz owocowy zapach. Wykazuje wiele cennych właściwości. Działa ochronnie na cały organizm oraz wspomaga leczenie różnych schorzeń i dolegliwości. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Jest bogaty w związki, które wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu, glukozy, agregacji płytek oraz ciśnienia krwi. Stosowanie oleju sprzyja profilaktyce rozwojowi choroby niedokrwiennej serca. Olej z rokitnika wykazuje działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne. Pomaga np. w leczeniu aft,  stanów zapalnych różnego pochodzenia m.in. w obrębie jamy ustnej, zapaleniu spojówek czy zapaleniu pochwy. Ułatwia leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego. Może być wykorzystywany przy leczeniu hemoroidów. Działa łagodząco oraz regeneracyjnie, więc może być stosowany w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, bliznach, trudno gojących się ranach oraz innych podrażnieniach i uszkodzeniach naskórka. Oprócz tego wygładza skórę, wyrównuje koloryt oraz zmniejsza zmarszczki. Dobrze sprawdza się również w pielęgnacji włosów, zapobiega wypadaniu, rozdwajaniu się końcówek, nadaje połysk oraz działa przeciwłupieżowo.

Olej z rokitnika – zastosowanie

Olej może być stosowany na różne sposoby, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Można go spożywać pijąc odpowiednią ilość (w zależności od schorzenia) przed posiłkiem. Popularne są również płukanki np. jamy ustnej oraz okłady z gazy lub waty nasączonej olejem. Na podrażnioną skórę można również nakładać go bezpośrednio – wchłania się szybko i nie pozostawia tłustej warstwy lub mieszać z kremem czy balsamem do ciała. Olej można wcierać w końcówki włosów lub dodawać kilka kropel do ulubionej odżywki. Na rynku dostępne są również gotowe produkty na bazie oleju z rokitnika takie jak czopki, kosmetyki do pielęgnacji skóry (kremy, balsamy) oraz włosów (szampony, odżywki).

Olej z rokitnika jest skarbnicą wielu składników, które wpływają na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Można go stosować w  problemach zdrowotnych i kosmetycznych, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie

Kup olej z rokitnika z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Literatura:

Malinowska P., Olas B. (2016) rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia. Kosmos problemy nauk biologicznych. 65(2), s. 285-292

Cybula M., Wszelaki M. (2001). Lecznicze zastosowanie oleju rokitnikowego. Borgis – Postępy Fitoterapii 2-3/2001, s. 24

 

Oceń
Olej z rokitnika – właściwości i zastosowanie - 5.8/10. Oddano 41 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?