bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rokitnik – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Rokitnik – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Rośnie w pobliżu mórz i rzek, jego owoce utrzymują się przez całą zimę, aż do wiosny, często jest sadzony jako roślina ozdobna, a jego pomarańczowe małe kuleczki uważane są za jeden z najzdrowszych owoców świata. Mowa oczywiście o rokitniku zwyczajnym. Co sprawia, że jest tak wyjątkową rośliną, a mimo to rzadko uprawianą?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rokitnik – właściwości
  • Rokitnik – zastosowanie
  • Rokitnik – przeciwwskazania

Rokitnik – właściwości

Rokitnik zwyczajny należy do roślin z rodziny oliwnikowatych, nazywany bywa również rosyjskim ananasem. Pomarańczowe owoce rokitnika mają nie tylko sporo właściwości zdrowotnych, ale również mogą stanowić ozdobę naszych ogrodów.

W Polsce rokitnik naturalnie występuje u wybrzeża Bałtyku oraz nad ujściem Wisły.

Owoce rokitnika są bardzo soczyste i aromatyczne oraz mają specyficzny cierpko-kwaśny smak. Roślina zawiera duże ilości witaminy C, tak że śmiało może konkurować z dziką różą czy aronią, które są jednymi z najlepszych jej źródeł.

Rokitnik w przeciwieństwie do większości owoców czy warzyw, nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Dzięki temu witamina odporna jest nawet na długą obróbkę termiczną, a jak wiadomo jej właściwości przeciwutleniające są niezwykle pożądane w profilaktyce nowotworów. Można więc śmiało gotować przeciery czy soki z rokitnika nie zważając na utratę cennej witaminy.

Oprócz tego, rokitnik jest znakomitym źródłem witaminy P, A, E, K i witamin z grupy B. W jego składzie znajdziemy rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega 7, który jest świetnym przeciwutleniaczem i odpowiada również za piękny wygląd naszej cery. Rokitnik jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu Omega 7, co sprawia, że jest niezwykle cenną rośliną.

Co ciekawe, ważne składniki odżywcze rośliny znajdziemy nie tylko w owocach rokitnika, ale również w jego liściach czy nasionach. Rokitnik zwyczajny dzięki swoim wyjątkowym składnikom pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, wspomaga układ trawienny,  usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.

Rokitnik – zastosowanie

Rokitnik może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Można z niego przygotować między innymi herbatę, soki, dżemy, nalewki, maseczki czy olej. Każdy z tych przetworów zachowuje pierwotne właściwości owocu, dlatego można śmiało gotować, prażyć, suszyć rokitnik bez obaw o „wyparowanie” cennych składników.

Olej z rokitnika to jeden z najbardziej cenionych, naturalnych preparatów zdrowotnych. Jego wyciąg działa leczniczo na skórę z przebarwieniami czy uciążliwymi bliznami oraz wspomaga gojenie ran. Dzięki zawartości kwasu omega 7 działa odmładzająco, dlatego wykorzystywany jest w kremach, odżywkach i innych kosmetykach.

Olej ten jest jak najbardziej jadalny i można go wykorzystywać zarówno w kuchni jak i w łazience. Wyciąg z oleju zaleca się w chorobach wrzodowych żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych układu pokarmowego, biegunkach, czy chorobach układu krążenia.

Rokitnik – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do spożywania rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz kamica żółciowa.

Rokitnik to mało znana, lecz jak się okazuje, bardzo cenna roślina. Jest największym naturalnym źródłem kwasu omega 7, który dba o prawidłową pracę mózgu, jak również witaminy C, która chroni organizm przed patogenami. 

Dzięki tym małym owocom, nasz jadłospis wzbogaci się o cenne składniki odżywcze, a my będziemy młodsi i zdrowsi.

Literatura:

  1. Christaki E., Hippophae rhamnoides L. (Sea Buckthorn): a potential source of nutraceuticals, „Food and Public Health.” 2012, nr 2(3), s. 69-72, http://article.sapub.org/10.5923.j.fph.20120203.02.html [dostęp 19.07.2018].
  2. Hsu Y.-W., Tsai C.-F., Chen W.-K., Fung-Jou Lu F.J., Protective effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil against carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in mice, „Food and Chemical Toxicology” 2009, nr 47, s. 2281-2288, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524009 [dostęp 19.07.2018].
  3. 5. Leja M., Mareczek A., Nanaszko B. 2007. Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu CCCLXXXIII, Ogrodn. 41: 327-331.
  4. 11. Seglina D., Karklina D., Ruisa S., Krasnova I., The effect of processing on the composition of sea buckthorn juice, „Journal of Fruit and Ornamental Plant Research.” 2006, nr 14(2), s. 257-264, http://www.insad.pl/files/journal_pdf/Suppl_2_2006/Suppl_2_full_26_2006.pdf [dostęp 19.07.2018]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
sok z rokitnika właściwości zastosowanie jak zrobić sok z rokitnika?
sok

Sok z rokitnika – właściwości,…

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to liściasty i dwupienny krzew o oleistym miąższu z rodziny oliwkowatych (Eleaegnaceae). Roślina ta występuje w prawie całej Europie i Azji. Rokitnik ma zastosowanie w fitoterapii… Czytaj dalej...

Olej z rokitnika – właściwości…

Rokitnik jest znany od lat jako źródło wielu cennych substancji. Owoce tego krzewu są wykorzystywane w kuchni, medycynie oraz w kosmetyce. Podstawowym  produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy. Wykazuje… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.