Rokitnik – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Rośnie w pobliżu mórz i rzek, jego owoce utrzymują się przez całą zimę, aż do wiosny, często jest sadzony jako roślina ozdobna, a jego pomarańczowe małe kuleczki uważane są za jeden z najzdrowszych owoców świata. Mowa oczywiście o rokitniku zwyczajnym. Co sprawia, że jest tak wyjątkową rośliną, a mimo to rzadko uprawianą?
Rokitnik – właściwości
Rokitnik zwyczajny należy do roślin z rodziny oliwnikowatych, nazywany bywa również rosyjskim ananasem. Pomarańczowe owoce rokitnika mają nie tylko sporo właściwości zdrowotnych, ale również mogą stanowić ozdobę naszych ogrodów.
W Polsce rokitnik naturalnie występuje u wybrzeża Bałtyku oraz nad ujściem Wisły.
Owoce rokitnika są bardzo soczyste i aromatyczne oraz mają specyficzny cierpko-kwaśny smak. Roślina zawiera duże ilości witaminy C, tak że śmiało może konkurować z dziką różą czy aronią, które są jednymi z najlepszych jej źródeł.
Rokitnik w przeciwieństwie do większości owoców czy warzyw, nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Dzięki temu witamina odporna jest nawet na długą obróbkę termiczną, a jak wiadomo jej właściwości przeciwutleniające są niezwykle pożądane w profilaktyce nowotworów. Można więc śmiało gotować przeciery czy soki z rokitnika nie zważając na utratę cennej witaminy.
Oprócz tego, rokitnik jest znakomitym źródłem witaminy P, A, E, K i witamin z grupy B. W jego składzie znajdziemy rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega 7, który jest świetnym przeciwutleniaczem i odpowiada również za piękny wygląd naszej cery. Rokitnik jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu Omega 7, co sprawia, że jest niezwykle cenną rośliną.
Co ciekawe, ważne składniki odżywcze rośliny znajdziemy nie tylko w owocach rokitnika, ale również w jego liściach czy nasionach. Rokitnik zwyczajny dzięki swoim wyjątkowym składnikom pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, wspomaga układ trawienny, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.
Rokitnik – zastosowanie
Rokitnik może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Można z niego przygotować między innymi herbatę, soki, dżemy, nalewki, maseczki czy olej. Każdy z tych przetworów zachowuje pierwotne właściwości owocu, dlatego można śmiało gotować, prażyć, suszyć rokitnik bez obaw o „wyparowanie” cennych składników.
Olej z rokitnika to jeden z najbardziej cenionych, naturalnych preparatów zdrowotnych. Jego wyciąg działa leczniczo na skórę z przebarwieniami czy uciążliwymi bliznami oraz wspomaga gojenie ran. Dzięki zawartości kwasu omega 7 działa odmładzająco, dlatego wykorzystywany jest w kremach, odżywkach i innych kosmetykach.
Olej ten jest jak najbardziej jadalny i można go wykorzystywać zarówno w kuchni jak i w łazience. Wyciąg z oleju zaleca się w chorobach wrzodowych żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych układu pokarmowego, biegunkach, czy chorobach układu krążenia.
Rokitnik – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do spożywania rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz kamica żółciowa.
Rokitnik to mało znana, lecz jak się okazuje, bardzo cenna roślina. Jest największym naturalnym źródłem kwasu omega 7, który dba o prawidłową pracę mózgu, jak również witaminy C, która chroni organizm przed patogenami.
Dzięki tym małym owocom, nasz jadłospis wzbogaci się o cenne składniki odżywcze, a my będziemy młodsi i zdrowsi.
Literatura:
- Christaki E., Hippophae rhamnoides L. (Sea Buckthorn): a potential source of nutraceuticals, „Food and Public Health.” 2012, nr 2(3), s. 69-72, http://article.sapub.org/10.5923.j.fph.20120203.02.html [dostęp 19.07.2018].
- Hsu Y.-W., Tsai C.-F., Chen W.-K., Fung-Jou Lu F.J., Protective effects of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil against carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in mice, „Food and Chemical Toxicology” 2009, nr 47, s. 2281-2288, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524009 [dostęp 19.07.2018].
- 5. Leja M., Mareczek A., Nanaszko B. 2007. Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu CCCLXXXIII, Ogrodn. 41: 327-331.
- 11. Seglina D., Karklina D., Ruisa S., Krasnova I., The effect of processing on the composition of sea buckthorn juice, „Journal of Fruit and Ornamental Plant Research.” 2006, nr 14(2), s. 257-264, http://www.insad.pl/files/journal_pdf/Suppl_2_2006/Suppl_2_full_26_2006.pdf [dostęp 19.07.2018]