Jesteś na:

Kuchnia angielska – charakterystyka, tradycje i przepisy

16 18 20

Kuchnia angielska nie cieszy się zbyt wielką popularnością oraz uznaniem. Kojarzy się z tłustymi potrawami, często bez wyraźnego smaku i zapachu. Najczęściej na myśl nasuwa się potrawa „fish and chips”, która po prostu oznacza ziemniaki z rybą. Jednak powierzchowne traktowanie kuchni angielskiej jest przejawem pewnej ignorancji. Obecnie jej smaki zmieniają się pod wpływem kuchni orientu i szerokiej gamy przypraw, jakie stosuje.

Kuchnia angielska

Pomimo że kuchnia angielska nie obfituje w wyraziste smaki i popularne na całym świecie potrawy, to jednak znajdzie się wielu jej amatorów. Odłam kuchni angielskiej zalicza się do większego zbioru – kuchni brytyjskiej (szkocka, walijska, Irlandii Północnej). Kuchnia angielska kojarzona jest z małą ilością przypraw i dość mdłym smakiem, jednak posiada swe cechy charakterystyczne. W Anglii popularne są wszelkiego rodzaju mięsa, które pojawiają się na stołach podczas tzw. „Sunday roast”, czyli niedzielna pieczeń. Ponadto popularne są puddingi, placki, angielskie śniadanie czy pora na herbatę.

Kuchnia angielska kojarzy się z dużą  ilością smażonych potraw, pieczeni, mięs, chleba (szczególnie tostowego), jajek, ziemniaków, najczęściej w postaci frytek. Co za tym idzie uznawana jest za niezdrową i obfitującą w tłuszcze. Jak wcześniej wspomnieliśmy, obecnie trendy się zmieniają. Duży wpływ ma tu kuchnia orientalna – indyjska, która staje coraz bardziej popularna i wywiera silny nacisk na zmianę dotychczasowej kuchni angielskiej.

Kuchnia angielska – tradycje

W Anglii nie przywiązuje się tak dużej wagi do spożywania posiłków, ich celebrowania, jak na przykład we Włoszech czy Hiszpanii. Tam, spożywanie posiłku jest pretekstem do wspólnych rozmów, spotkań z rodziną, przyjaciółmi, a sam moment jedzenia nie jest chwilą zaspokojenia głodu, lecz ważnym punktem dnia, który kultywowany jest do dzisiaj. W Anglii panuje przekonanie, że posiłki mają służyć zaspokajaniu potrzeb fizjologicznych człowieka, a samo jedzenie na prędce, gdzieś w barach czy restauracjach, wymusza styl życia i ciągły pośpiech.

„Full English Breakfast” to jeden z najbardziej znanych posiłków kuchni angielskiej. Śniadanie często składa się z plasterków smażonego boczku, jajek, tostów, fasolki i pomidorów, czasami pojawia się także kiełbaska – parówka. Niekiedy rano na stole można zobaczyć płatki zbożowe czy owsiane, a do picia zwykle sok czy herbatę, nierzadko z mlekiem. Podawane są dość często różnego rodzaju puddingi mięsne czy kiełbaski wieprzowe. Jak widać angielskie śniadanie jest obfite, kaloryczne i ciężkie. Po tak dużym śniadaniu około godziny 11.00 jest czas na herbatę oraz niewielkie, słodkie ciasteczko czy herbatnik. Czasami w godzinach 13.00–14.00 zjada się lunch, ale nie zawsze.

Godzina 16.0017.00 jest szczególną porą dnia tzw. Five o’clock.  Wówczas pije się tradycyjną popołudniową herbatę. Tradycję celebrowania parzenia i picia herbaty zapoczątkowano w dawnych czasach, jednak obecnie upada i nie jest już tak szeroko kultywowana.

Wieczorem przychodzi pora na lekką przekąskę – podwieczorek oraz większy posiłek, którym jest kolacja. Jest to dla wielu najbardziej obfity, główny posiłek w ciągu dnia, który często składa się z dwóch dań.

Znanym daniem jest ryba z frytkami (Fish&chips), która jest bardzo popularna wśród turystów. Ponadto Anglia słynie z przepysznego ciasta „apple pie” z jabłkami, a także deseru, na który serwowany jest zapiekany chleb z masłem i rodzynkami („Bread and butter pudding”).

Kuchnia angielska – przepisy

Przepis na fish&chips

Składniki:

  • ziemniaki
  • ryba (wg uznania)
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • zioła
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: ziemniaki umyć i pokroić na ćwiartki, posmarować oliwą z oliwek i opruszyć przyprawami oraz ziołami. Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika na blaszce i piec około 25 minut, aż będą miękkie. Filety z ryby należy doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron. Podawać razem.

rozwiń
Przepis na bread and butter pudding

Składniki:

  • chałka
  • masło
  • 2 łyżki cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • mleko
  • 1 jajko
  • rodzynki

Przygotowanie: chałkę pokroić na kromki, a foremkę i kromeczki wysmarować masłem. Ułożyć je tak, by na siebie zachodziły. Następnie jajko rozbić mikserem z mlekiem, śmietanką i cukrem. Kromki następnie zalać masą i posypać rodzynkami oraz cukrem. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 minut.

rozwiń

Kuchnia angielska choć niezbyt popularna, jednak znana jest na całym świecie. Obecnie trend ciężkich i tłustych dań, zmienia się na bardziej zdrowe i lekkie. Wciąż jednak tradycyjne potrawy, jak smażone jajka na boczku na śniadanie czy popularne Fish&chips, są atrakcją dla turystów, a angielska, popołudniowa herbata, nosi znamię dawnej tradycji.

 

Oceń
Kuchnia angielska – charakterystyka, tradycje i przepisy - 6.5/10. Oddano 14 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?