Jesteś na:

Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża

16 18 20

Kolendra choć jest powszechna w naszym kraju, to jednak wciąż mało popularna. To niezwykła roślina, która jako przyprawa sprawdza się w wielu daniach. Warto zasiać ją w doniczce i cieszyć się jej świeżym smakiem.

Kolendra zamiast pieprzu i pietruszki

Liście kolendry z wyglądu przypominają nać pietruszki. Obie przyprawy najlepiej dodać pod koniec gotowania bądź posypać nimi już gotowe danie. Pietruszka to najbogatsze źródło witaminy C, ale czasami można zastąpić ją kolendrą, która również wzbogaci nasze dania o liczne składniki odżywcze.

Jako przyprawę używa się również nasion kolendry. Nadają one daniom lekko słodkiego smaku o cytrusowej nucie. Przed rozdrobnieniem ich w moździerzu warto lekko podgrzać nasiona, aby wydobyć z nich intensywny zapach i smak.

Kolendra jako przyprawa najbardziej znana jest ze swoich właściwości łagodzących problemy trawienne. Z tego powodu najlepiej dodawać ją do dań ciężkostrawnych takich jak zupy z roślin strączkowych, wędlin, pasztetów, dań mięsnych, kiszonek, ale także do dań rybnych, warzyw i owoców. Dzięki niej unikniemy przykrych wzdęć i gazów po spożyciu ciężkostrawnej potrawy.

Kup kolendrę z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża - 6.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?