Jesteś na:

Herbata żółta – właściwości, sposób parzenia, cena

16 18 20

Historia cesarskiego napoju rozpoczyna się w chińskiej prowincji Anhui w XVII wieku, gdzie na cesarskim dworze panował zwyczaj picia tego cudownego naparu. Jednakże po jakimś czasie słuch o niej zaginął, z uwagi na surowy zakaz wywozu żółtej herbaty poza obręb kraju pochodzenia.

Herbata żółta

Herbata żółta nazywana jest również herbatą cesarską, bowiem w pierwszym okresie jej świetności zaszczyt picia tego cudownego napoju przypadał wyłącznie cesarzowi Chin oraz osobom z jego najbliższego otoczenia. Herbaty te pochodzą z chińskich prowincji Anhui, Syczuanu i Hunan, gdzie są wytwarzane w bardzo małej ilości. Najcenniejszą odmianą herbaty cesarskiej jest Chu Shan Yin Chin [1].Wspólnie z herbatą czerwoną zaliczana jest do herbat lekko fermentowanych. Zebrane wczesną wiosną najmłodsze pędy liściowe poddawane są więdnięciu w promieniach słońca, a następnie nieenzymatycznej fermentacji we własnych sokach, w praktyce przypominającej proces kiszenia (men dui, men huan). Przeznaczony do zaparzania susz liści herbacianych charakteryzuje się ciemnozieloną barwą z lekkim odcieniem żółci, szczególnie widocznym po wewnętrznej stronie liścia.

Właściwości herbaty żółtej

Bogactwo związków polifenolowych (flawonoidów) sprawia, iż napary herbaciane uzyskane z liści cesarskiej herbaty odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób o podłożu rodnikowym, takich jak choroby nowotworowe, choroby układu krążenia oraz schorzenia związane z procesami starzenia się organizmu [2]. Herbata żółta jest herbatą o niezwykle niskiej zawartości kofeiny (0,35 %), alkaloidu znanego w herbacie jako teina. W związku z powyższym zalecana jest nie tylko osobom z nadciśnieniem czy problemami trawiennymi, ale również osobom mającym problemy ze snem. Spośród wszystkich rodzajów herbat niewątpliwie posiada największe właściwości oczyszczające, ponieważ wykazuje zdolność do wiązania toksyn, ułatwiając ich usuwanie z organizmu.

Jak parzyć żółtą herbatę

Żółta herbata ma przyjemny, można powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o ledwo wyczuwalnej cierpkości i zadziwiająco subtelny, najbardziej delikatny aromat. Pod względem miękkości, aksamitności, delikatności i aromatyczności herbata żółta nie ma sobie równej. *

Herbaty żółte podobnie jak zielone czy białe należy parzyć w niższych temperaturach w granicach 70–85 °C, wówczas można uzyskać napar o najlepszej jakości. Zalecany sposób przygotowywania naparu z żółtej herbaty polega na zalaniu suszu herbacianego wodą o temperaturze 80°C i zaparzaniu przez okres 3 do 5 minut. Otrzymany napój z liści herbaty cesarskiej charakteryzuje się delikatną, bursztynową barwą oraz subtelnym, lekko cierpkawym aromatem z wyraźną nutą odczuwalnej słodyczy. Jej niepowtarzalny smak znacznie różni się od smaku innych herbat. Większość gatunków herbat żółtych zaparza się tylko raz, choć spotykane są też takie, które nadają się do kilkukrotnego parzenia.

Herbata żółta – cena

Z uwagi na sposób wytwarzania oraz pozyskania najmłodszych pędów, wszystkie odmiany herbaty żółtej zaliczane są do najlepszej klasy gatunku botanicznego Camellia. Niejednokrotnie bywa przedmiotem poszukiwań koneserów z całego świata, gdyż stanowi swego rodzaju unikat wśród rozmaitych rodzajów herbat. Specyfika produkcji herbaty żółtej ma wpływ na jej niejednokrotnie niemałą cenę na rynku.

Koszt zakupu cesarskiego suszu uzależniony jest w głównej mierze od jej odmiany, stopnia dojrzałości liści oraz regionu, z którego pochodzi. Zakres cenowy jest dosyć zróżnicowany, bowiem mieści się w przedziale 33–146 złotych za 100 g produktu [4]. Odmiana Junshan Yin Zhen (Srebrne igły z Góry Jun) jest jedną z najdroższych spośród żółtych herbat, bowiem do jej produkcji wykorzystywane są wyłącznie ręcznie zebrane, nierozwinięte pąki liściowe. Podczas parzenia można zaobserwować dostojny taniec cesarskich liści, które tworzą niesamowity spektakl [3,4].

Pomimo że w naszym kraju cesarski napój jest mało znany, warto go włączyć do codziennej diety nie tylko z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne, lecz również ze względu na niepowtarzalny, unikatowy aromat żółtej herbaty, który z pewnością zachwyci niejednego poszukiwacza wykwintnych i eleganckich smaków.

Literatura:

  1. Stańczyk A. 2010. Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 498-504.
  2. Świderski F., Waszkiewicz – Robak B. (red.) 2010. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  3. Herbata żółta. Czar żółtej herbaty. czajnikowy.pl
  4. eherbata.pl
  5. *[ W.W. Pochlebkin, 1974]

Oceń
Herbata żółta – właściwości, sposób parzenia, cena - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?