Jesteś na:

Dieta dr Dąbrowskiej – efekty uboczne, opinie lekarzy. Dieta Dąbrowskiej a Hashimoto

16 18 20

Obecnie coraz większą uwagę poświęca się żywieniu i jego wpływowi na stan zdrowia. Systematycznie powstają nowe, często dziwne diety. Niekiedy wraca się do tych, które powstały jakiś czas temu. Nadal szukamy idealnego sposobu, aby zredukować masę ciała i poprawić swój stan zdrowia. Wiele osób w tym celu stosuje dietę dr Dąbrowskiej. Kuracja ta ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.

Pani doktor Ewa Dąbrowska swój tytuł naukowy uzyskała dzięki badaniom z zakresu immunologii. Potem skupiła się na roli żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Opracowała dietę, dzięki której organizm po usunięciu czynników blokujących ulega samoleczeniu. Przyjrzyjmy się bliżej celom oraz założeniom tej diety [1, 2].

Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa to nowatorska metoda opracowana przez dr Ewę Dąbrowską. Ma ona charakter głodówki leczniczej. Pomaga w odzyskaniu równowagi w organizmie, aby aktywować proces samoleczenia. Dieta działa odtruwająco, alkalizująco, wzmacniająco. Polega na zmianie odżywiania zewnętrznego (tradycyjnego) na wewnętrzne – czerpanie energii z własnych złogów – uszkodzonych, martwych komórek i tkanek.

W zależności od chorego i wskazań kuracja może trwać od kilku dni do kilku tygodniu. Jednak najlepsze wyniki uzyskuje się po 6 tygodniach. Są ośrodki, w których przeprowadza się kurację, ale można ją zastosować również w domu. Na czym polega ta dieta?

  1. Na spożywaniu warzyw niskoskrobiowych:
    • korzeniowych – marchwi, buraka, rzodkwi, pietruszki,
    • kapustnych – brokuła, kalafiora, kapusty,
    • cebulowych – cebuli, czosnku,
    • dyniowatych – ogórka, dyni,
    • psiankowatych – pomidora, papryki,
    • liściastych – sałaty, natki pietruszki, ziół.
  2. Na spożywaniu owoców o niskiej zawartości cukrów prostych – takich jak cytryny, grejpfruty i jabłka. Warzywa i owoce najlepiej jeść w postaci surówek i soków, ponieważ zawierają więcej polifenoli, likopenu, witamin C, E, β-karotenu, mikroelementów i błonnika niż po poddaniu ich obróbce termicznej. Oczywiście produkty duszone, pieczone i gotowane (w zupach) także mogą znaleźć się w diecie, szczególnie u osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym.
  3. Na przyjmowaniu płynów w postaci wody, wspomnianych soków, kompotów, herbat ziołowych lub owocowych.
  4. Na wykluczeniu pokarmów takich jak zboża i jego przetwory (pieczywo, makaron, ciasta, kasza, ryż, płatki, otręby), oleju, cukru, mleka i jego przetworów (sera, jogurtu, kefiru, maślanki) oraz napojów takich jak herbata, kawa czy alkohol. Należy zaprzestać również palenia tytoniu.
  5. Na wyeliminowaniu soli i ogórków kiszonych u osób z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami oraz gotowanej dyni, buraków i marchwi u osób z cukrzycą.
  6. Na regularnej, umiarkowanej aktywności fizycznej, takiej jak spacery, pływanie, gimnastyka.

Co z osobami, które przyjmują leki? Organizmowi jest dostarczana bardzo mała ilość energii (do 800 kcal dziennie) i składników odżywczych. W związku z tym ulega zmianie metabolizm, a tym samym działanie leków. Dlatego osoby chorujące przewlekle i przyjmujące różne preparaty (m.in. z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzonej glikemii, profilu lipidowego), powinny być pod opieką lekarza. Dzięki temu można dostosować dawki leków do aktualnego stanu chorego.

Czy każdy może stosować taką dietę? Przeciwwskazaniem są m.in. leki hamujące układ immunologiczny (hormony sterydowe, cytostatyki), choroba Adisona, niewydolność narządów, nadczynność tarczycy, ciąża, karmienie piersią. Unikać jej powinny również dzieci, chorzy w zaawansowanym stadium nowotworu, osoby po transplantacji narządów.

Dzięki diecie dr Dąbrowskiej – w zależności od jednostki chorobowej – powinny poprawić się wyniki laboratoryjne krwi (m.in. profilu lipidowego, poziomu glikemii, przeciwciał), uregulować się ma ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszyć bądź ustąpić mają też niektóre zaburzenia neurologiczne [1, 2].

Dieta dr Dąbrowskiej a Hashimoto

Kuracja może mieć również zastosowanie przy Hashimoto – chorobie autoimmunologicznej. Schorzenia tego typu powstają w wyniku nietolerancji pokarmowej. Niestrawione białka przedostają się ze ściany jelita do krwi i są niszczone przez organizm. W wyniku podobieństwa tych białek do tkanki tarczycy organizm niszczy również tarczycę. Dieta warzywno-owocowa przywraca równowagę w organizmie, a przestrzeganie zaleceń po jej zakończeniu, np. unikanie produktów, na które ma się nietolerancję pokarmową, ma pomóc w zachowaniu zdrowia.

Na stronie poświęconej omawianej diecie jest przytoczony przykład pacjentki, która cierpiała na wiele chorób, w tym Hashimoto. Była to niedoczynność tarczycy z zanikiem gruczołu tarczowego. Dodatkowo testy wykazały u niej nietolerancję na gluten i mleko. Po zastosowaniu diety warzywno-owocowej zniknęły przeciwciała przeciwtarczycowe oraz odtworzyła się tarczyca. Pacjentka po zakończeniu kuracji zastosowała dietę eliminacyjną i co jakiś czas powtarza kurację [1, 2].

Może być wiele powodów powstania chorób na tle autoagresji, ale nadal nie wskazano ich głównej przyczyny. Niektórzy sugerują, że choroba powstaje przez nietolerancję pokarmową i zalecają wykonanie specjalnych testów w klasie IgG. Oznaczanie miana przeciwciał w tej klasie jest dyskusyjne. Podwyższone miano przeciwciał jest fizjologiczną reakcją na kontakt organizmu z żywnością. W wyniku dużego spożycia danego produktu, np. pszenicy, testy mogą wskazywać na przekroczenie normy, jednak nie jest to równoznaczne z chorobą. Zastosowanie testów pokarmowych wśród specjalistów jest więc nadal kwestią sporną.

Dieta dr Dąbrowskiej – efekty uboczne

Autorka diety mówi o krótkotrwałych „kryzysach ozdrowieńczych” ze strony przewodu pokarmowego – chodzi o nudności, wymioty, biegunki, osłabienie, bóle głowy i stawów, stany podgorączkowe, bezsenność, zawroty głowy. Przyczyną tego ma być uwalnianie toksyn z tkanek do krwi. Zazwyczaj objawy te doskwierają osobom, które pierwszy raz podchodzą do kuracji. Dolegliwości powinny minąć po kilku dniach [1, 2].

Dieta ma na celu przywrócenie równowagi w organizmie. Wiele osób sięga po nią ze względu na zredukowanie masy ciała i rzeczywiście zmiany są zauważalne. Czy jest to więc efekt uboczny? Spadek masy ciała jest często o wiele wyższy niż przy klasycznych dietach redukcyjnych. Odbywa się to kosztem nie tkanki tłuszczowej, tylko mięśniowej i poprzez zmniejszenie wody w organizmie. Organizm szybko wyczerpuje zmagazynowane zapasy glikogenu w wątrobie. Następnie zaczyna czerpać energię z białek, czyli głównie z mięśni. Przy redukcji masy ciała chodzi zawsze o zmniejszenie tkanki tłuszczowej, która jest źródłem m.in. markerów prozapalnych, a nie mięśni.

Dieta może przyczynić się do niedoborów witamin, szczególnie z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak m.in. żelazo. Skutkować to może powstaniem anemii z powodu niedoboru żelaza. Efektem bardzo niskoenergetycznej diety jest spowolnienie metabolizmu. Organizm przystosowuje się w ten sposób do zmniejszenia tempa wykorzystania zapasów energetycznych.

Dieta dr Dąbrowskiej – opinie lekarzy

Opinie odnośnie do omawianej diety są różne. Ostatnio coraz częściej mówi się o potrzebie oczyszczania organizmu, o „detoksach”. Nasz organizm jest przystosowany do usuwania szkodliwych substancji m.in. dzięki pracy nerek, jelit czy wątroby. Jeżeli ktoś nie choruje przewlekle i prowadzi zdrowy styl życia – m.in. racjonalnie się odżywiając – nie ma się czym martwić. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu choroba już się rozwinie, to organizm nie jest w stanie sam sobie z tym poradzić. Dlatego wprowadza się leczenie farmakologiczne i wspiera się chorego leczeniem żywieniowym. Już samo schorzenie zaburza funkcjonowanie organizmu i powoduje „stres”, a stosowanie restrykcyjnej diety jeszcze bardziej pogłębia ten stan.

Omawiana dieta dostarcza za małą ilość energii i składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Przyczynia się w ten sposób do niedoboru tych elementów. Warzywa i owoce stosowane w tej diecie nie są dobrym źródłem białka i tłuszczu. Skutkuje to wykorzystaniem rezerw z własnego organizmu – mięśni. Brak tłuszczu oraz witamin z grupy B negatywnie wpływa m.in. na układ nerwowy.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na spożywaniu warzyw i owoców, które zawierają dużo witamin i błonnika, lecz dostarczają niewiele energii i białka. Stosowanie kuracji przez krótki czas może przynieść korzyści, m.in. odciążyć układ pokarmowy, pod warunkiem, że pacjent nie ma poważniejszych schorzeń. ale stosowanie jej przez dłuższy czas może negatywnie oddziaływać na nasz organizm. Są osoby, które mówią, że kuracja przynosi pożądane efekty. Pamiętajmy jednak, że jeżeli coś pozytywnie działa na jedną osobę, to nie znaczy że zadziała na każdego. Dieta zawsze powinna być dobierana indywidualnie.

 

Literatura:

  • Dąbrowska E., Ciało i ducha ratować żywieniem, Wydawnictwo Michalineum, Warszawa 2003,
  • https://ewadabrowska.pl/index.php?lang=pl, dostęp 13.04.2018 r.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta dr Dąbrowskiej – efekty uboczne, opinie lekarzy. Dieta Dąbrowskiej a Hashimoto - 7.6/10. Oddano 5 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?