Jesteś na:

Cudowne siemię lniane. Zastosowanie i właściwości zdrowotne

16 18 20

Jego niesamowite właściwości mają pozytywny wpływ  na strukturę naszego przewodu pokarmowego, działa osłaniająco na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Dodatkowo ma pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz regulują hormony. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia i obniża poziom złego cholesterolu. W naturalny sposób poprawia samopoczucie.



Siemię lniane     

Możemy wyróżnić dwa rodzaje siemienia dostępne w aptece lub sklepach zielarskich: brązowe i złociste. To drugie jest trudniej dostępne i droższe, jednak ma lepszy smak i więcej substancji odżywczych. Siemię brązowe mona nabyć za ok. 5 zł za 400 g ziaren.  Na rynku istnieje również siemię mielone, jednak w tej postaci po jakimś czasie jełczeje i mogą uwalniać się substancje toksyczne. Czasami można zauważyć również wytrącony olej. Najbardziej wartościowe jest nieprzetworzone w naturalnej postaci niewielkich ziaren. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym, suchym i ciemnym pojemniku,a mielić je na świeżo przed spożyciem. Dzięki temu będzie łatwiej przyswajany przez organizm i nie będzie tracił swoich cennych właściwości.

Dla osób, które w żaden sposób nie mogą się przekonać do spożywania siemienia w galaretowatej konsystencji istnieje alternatywa w postaci tabletek. Jednak jest to rozwiązanie pośrednie ponieważ siemienie lniane mielone mechanicznie również traci swoje cenne właściwości. Dlatego zachęcam do mielenia na siemienia na bieżąco, aby zachować wszystkie jego właściwości. Dobrym sposobem jest również dodawanie go do potraw. Bez obaw, nie zmieni ich smaku, bowiem jest bezwonne i praktycznie bez smaku, dlatego można je dodawać do wszystkiego jako przyprawę uzupełniającą składniki takie jak: witamina B1, B6, kwas foliowy, kwasy Omega-3, magnez , żelazo i błonnik.

Siemię lniane – właściwości   

Siemię działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego, oraz poprawia perystaltykę  jelit. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i wspomaga odporność. Obniża również poziom lipidów i cukru we krwi.

Ze względu na fitoskładniki, czyli naturalne witaminy i minerały, pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną u kobiet. Zwiększa płodność i łagodzi objawy menopauzy. U mężczyzn pozwala zahamować rozwój raka prostaty.

Siemienie zawiera dużą ilość błonnika naturalnego, co w znaczącym stopniu obniża stężenie cholesterolu oraz wspomaga naturalną pracę jelit. Jest  znakomitym składnikiem zbilansowanej diety dla osób walczących z otyłością lub chcących utrzymać prawidłową masę ciała. Siemię jest dobrym suplementem diety redukcyjnej, jednak nie należy zapominać o aktywności fizycznej, która wspomaga wszystkie procesy metaboliczne. Siemienie jest również źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 i E. Dzięki tym składnikom poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Niezwykle cennym produktem jest olej lniany, który jest bogatym źródłem zdrowia i urody. Rewelacyjnie wpływa na układ krwionośny regulując poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, zmniejszając tym samym  ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca. Wspomaga leczenie kaszlu lub stanów zapalnych układu oddechowego np. oskrzeli.

Siemię lniane – zastosowanie

Olej lniany tłoczony jest na zimno i nie nadaje się do smażenia. Najlepiej sprawdza się jako składnik sałatek. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz pomaga w wyrównaniu ich różnic w naszym organizmie. Oprócz zastosowań w kuchni, olej lniany świetnie nadaje się jako składnik kosmetyków naturalnych. Może być używany jako serum do włosów, dzięki niemu będą elastyczne i zdrowe. Właściwości lecznicze siemienia pozwalają, stosować go na oparzenia, odparzenia lub inne zmiany skórne jako środek kojący.

Należy przechowywać go w lodówce. Olej lninany ma krótki termin ważności, później jełczeje, robi się kwaśny i nie nadaje się do spożycia. Wówczas możemy go jeszcze wykorzystać do konserwacji drewna lub oliwienia trzeszczących zawiasów.

Ziarna lnu mają dużą zawartość błonnika, dlatego należy stopniowo przyzwyczajać organizm do jego spożywania. Najlepiej zacząć od mniejszej dawki np. 1 łyżeczka i stopniowo ją zwiększać. Należy jednak uważać, aby nie spożywać więcej jak 3 łyżeczki. Siemię przed spożyciem należy zmielić, gdyż surowe ziarna zawierają znikome substancje szkodliwe, które organizm może mieć problem usunąć. W większych ilościach siemię stosowane jest również jako naturalny środek przeczyszczający np. przy zaparciach. Co jakiś czas np. raz na dwa m-ce dobrze jest zrobić dwutygodniową przerwę, aby organizm zanadto nie przyzwyczaił się do tak dużej ilości spożywanego błonnika.

Kup siemię lniane z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

W zależności od dolegliwości, na które siemię ma pomóc, stosuje się je w różny sposób.

  • na odchudzanie: łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Taki napar należy pić rano i wieczorem.
  • na infekcję dróg oddechowych: do naparu (przygotowanego jak wyżej) dodać trochę miodu Tak przygotowane siemię nawilży śluzówki i wzmocni układ immunologiczny, ułatwiając szybki powrót do zdrowia.
  • dla zachowania zbilansowanej diety: siemię przygotowane jak wyżej można spożywać nie tylko z miodem, ale również z owocami np. truskawkami lub malinami. Staną się wówczas rewelacyjnym rozwiązaniem zapewniającym smak i dodatkowe witaminy, które przy spożyciu będą lepiej przyswajane przez nasz organizm.
  • na podrażniony żołądek: najlepszy jest odwar z nasion lnu. Przygotowujemy go nieco inaczej. Łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy  pod przykryciem przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i cedzimy. Jest to rewelacyjny środek łagodzący podrażnienia żołądka. Skoncentrowana maź ma jednolitą konsystencję, która nie zmienia się podczas jej spożycia i jest również rewelacyjną osłoną żołądka i jelit przed szkodliwymi kwasami oraz wydzielinami układu trawiennego w naszym organizmie.
  • na biegunkę: robimy napar z siemienia czyli odstawiamy zalany gorącą wodą na godzinkę, a następnie odcedzamy ziarenka, pijemy sam wywar trzy razy dziennie aż biegunka ustąpi.

Naparem z siemienia można też przemywać skórę w przypadku półpaśca, łuszczycy, czyraków. Pomoże także rewelacyjnie na zaparcia.

Zmielone siemię lniane można dodać do każdej potrawy, nawet do ciast i bułeczek. Bywa również używane jako substytut jajka w wypiekach dla osób nie mogących ich spożywać.

Będzie rewelacyjnym dodatkiem to sosów, zup lub ryb. W niewielkiej ilości dostarcza organizmowi niezbędnych składników do procesów trawienia i oczyszczania. Wzmocnia włosy i paznokcie oraz pomoże skórze w utrzymaniu zdrowego wyglądu. Poprawi samopoczucie regulując w naszym organizmie pracę komórek, układu pokarmowego i krążenia. A to wszystko w niewielkich ziarenkach siemienia.

Kup siemię lniane z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Cudowne siemię lniane. Zastosowanie i właściwości zdrowotne - 6.7/10. Oddano 1422 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Gosia K 14.07.2016, 11:43

    Zalewamy siemię wrzątkiem??? Dlaczego?
    Przecież cenne kwasy tłuszczowe są niezwykle wrażliwe na temperaturę (dlatego też olej musi być przechowywany w lodówce i spożywany na zimno…).

    Odpowiedz
    • Łukasz 26.11.2016, 12:30

      Tez mnie to zastanawia. Moze olej tylko wyizolowany utlenia sie, a taki zawarty w czyms juz mniej albo wcale.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?