Jesteś na:

10 zalet spożywania miodu manuka

16 18 20

Miód jest wykorzystywany przez ludzi od zarania dziejów. Wszyscy znają i korzystają z jego drogocennych właściwości. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się nowozelandzkie miody manuka, sprawdźmy dlaczego!

Spis treści:

  1. Miód manuka
  2. Właściwości miodu manuka
  3. Zastosowanie miodu manuka
  4. Miód manuka na trądzik
  5. Miód manuka a cukrzyca
  6. Miód manuka dla dzieci
  7. Miód manuka – opinie

Miód manuka

Miód manuka wytwarzany jest przez owady z rodzaju Apis z nektaru nowozelandzkiego krzewu manuka. Termin „manuka” pochodzi z języka maori i oznacza drzewo herbaciane. Ciekawostką jest, iż angielski żeglarz, a zarazem odkrywca kontynentu australijskiego kapitan James Cook, prawdopodobnie pijał napar z liści wiecznie zielonych krzewów manuki. Skład chemiczny owego miodu jest bardzo zbliżony do składu polskich miodów odmianowych takich jak miód gryczany, miód wrzosowy, miód spadziowy, z jednym wyjątkiem. Mianowicie miody nowozelandzkie zawierają w swoim składzie związek o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i przeciwzapalnych – metyloglioksal.

Właściwości miodu manuka

Głównym komponentem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze miodu manuka jest metyloglioksal. Związek ten występuje w nektarze drzewa herbacianego (Leptospermum scopanum). Za unikalne właściwości tego miodu odpowiedzialne są także inne biologicznie aktywne związki, zwane polifenolami. Dzięki obecności flawonoidów i kwasów fenolowych miody, zwłaszcza ciemne w tym miód manuka, charakteryzują się zdolnością do zmiatania wolnych rodników, w efekcie zmniejszając ryzyko występowania poważnych schorzeń o podłożu rodnikowym (neurodegeneracyjne: choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, zakażenia wirusowe, miażdżyca, zaćma starcza).

Zastosowanie miodu manuka

Nowozelandzki miód manuka wykazuje silne działanie antybakteryjne względem m. in. pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), a także na wielu innych bakterii atakujących organizm człowieka. Miód manuka jest doskonałym antyseptykiem, bowiem przyspiesza proces gojenia się ran (tab. 1), nawet tych najtrudniejszych do wyleczenia. Opatrunki z dodatkiem miodu manuka wydają się być bardziej skuteczne aniżeli tradycyjne opatrunki z hydrożelu. Ponadto ten pszczeli specyfik wykazuje właściwości antywirusowe względem wirusa grypy oraz półpaśca. Jest pomocny podczas zmagań z chorobami przewodu pokarmowego, problemami trawiennymi (zgaga, refluks, niestrawność). Wykazuje dużą skuteczność w leczeniu biegunek bakteryjnych. Można go również stosować z powodzeniem podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Dzięki obecności związków antyoksydacyjnych stanowi potencjalny czynnik przeciwnowotworowy. Współcześnie rozważa się wykorzystanie cennych właściwości miodu manuka jako środka wspomagającego leczenie nowotworów różnych narządów. Miód, szczególnie ten o wysokiej zawartości metyloglioksalu (400–550 mg MGO) może znaleźć zastosowanie w praktyce klinicznej, w leczeniu poważnych schorzeń „przewodu pokarmowego, układu oddechowego i jamy ustnej, chorób wirusowych i nowotworowych oraz do higienizacji cewników dializacyjnych”.

Tabela 1. Miód manuka jako element profilaktyki i leczenia chorób człowieka

Zawartość metyloglikosalu [mg] w 1 kg produktu Zastosowanie miodu
30 + słodki dodatek do codziennej diety
100 – 250 + wzmocnienie odporności, profilaktyka i leczenie przeziębień
400 – 550 + leczenie chorób przewodu pokarmowego, problemów skórnych (trądzik, egzema, trudno gojące się rany, odleżyny), przewlekłych infekcji dróg oddechowych

Miód manuka na trądzik

Miód manuka można bez obaw stosować na zmiany trądzikowe. Metyloglioksal obecny w miodzie manuka ma silne właściwości antybakteryjne. Jak w każdej terapii trądzikowej ważna jest systematyczność. Tak jak przed nałożeniem każdej maseczki, tutaj także należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu skóry. Miód powinno się nakładać na twarz w postaci cienkiej warstwy. Można również komponować domowe maseczki dodając do niego np. płatki owsiane lub sok z cytryny.

Miód manuka a cukrzyca

Miód manuka, jak każdy inny rodzaj miodu składa się z węglowodanów. Po jego spożyciu wzrasta poziom glukozy we krwi, dlatego osoby borykające się z cukrzycą powinny uważać na spożywaną ilość miodu manuka, a najlepiej skonsultować ją z lekarzem. W bardziej zaawansowanych przypadkach, gdy występuje stopa cukrzycowa za zgodą lekarza prowadzącego mogą być stosowane okłady z tego miodu, w celu wspomagania leczenia się ran.

Miód manuka dla dzieci

Miód w diecie dziecka należy używać bardzo ostrożnie. Jak powszechnie wiadomo wszystkie miody mają sile właściwości uczulające i nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Jeśli wiadomo, że dziecko nie ma alergii na produkty pochodzenia pszczelego, nie ma przeciwwskazań do podawania miodu manuka. Jednakże należy pamiętać o rozsądnym dawkowaniu, chociażby ze względu na kaloryczność, która kształtuje się na poziomie 334 kcal/100 g produktu. Jeśli chcemy zadbać o odporność dzieci, warto podawać chociaż jedną łyżeczkę miodu rano przed posiłkiem lub wieczorem.

Miód manuka – opinie

Miód manuka jako naturalny wytwór pracy pszczoły miodnej jest produktem całkowicie bezpiecznym i stosunkowo skutecznym zarówno w walce, jak i w profilaktyce wielu chorób, z którymi zmaga się ludzki organizm. Miód manuka podobnie jak inne miody odmianowe należy spożywać na czczo, najlepiej z samego rana 20–30 minut, przed posiłkiem w ilości 2–3 łyżeczki do herbaty (1 łyżeczka zawiera 7 g miodu). Stosowanie miodu przez osoby chore na cukrzycę jest kontrowersyjne. Bowiem ten pszczeli specyfik stanowi stężony roztwór cukrów, zwłaszcza łatwo przyswajalnych cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza, które w efekcie powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Jednakże, osobom z wyrównaną glikemią można pozwolić na odrobinę naturalnej słodyczy w ilości 1–2 łyżeczek miodu dziennie. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia niemowlęta do 12. miesiąca życia nie powinny spożywać miodów pszczelich, z uwagi na możliwość zatrucia jadem kiełbasianym. Po skończonym roku można podawać maluchom łyżeczkę miodu do herbaty lub ciepłego płynu (temperatura < 40 ◦C), a także jako smakowity dodatek do sałatki owocowej czy naleśników.

Nowozelandzki miód manuka smakiem przypomina miód wrzosowy. Często opisywany jest jako przyjemny, lekko gorzkawy, ostry i mało słodki. Należy do miodów ciemnych, które cechuje żółtopomarańczowe, czasem brunatne zabarwienie. Z uwagi na unikalne właściwości możemy być pewni, iż ten nowozelandzki specyfik z pewnością wzmocni odporność naszego organizmu, jak również będzie urozmaiceniem codziennej diety.

Literatura:

Basista K. 2013. Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. Gazeta Farmaceutyczna, marzec, 26-28.

Hołderna – Kędzia E., Kędzia B. 2006. Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego.  Acta Agrobotanica, 59, 265-269.

Kędzia B., Hołderna – Kędzia E. 2016. Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych. Postępy Fitoterapii, 1, 55-58.

Wilczyńska A. 2013. Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(4), 873-875.

Wojtacki M. 1988. Produkty pszczele i przetwory miodowe. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa

Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia.(2015), Aktywność antybiotyczna miodu manuka i jego działanie na drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka. Post Fitoter; (16)4: s. 258-262

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
10 zalet spożywania miodu manuka - 4.3/5. Oddano 22 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Michalina 28.02.2018, 4:01

    Jak najbardziej tak coraz częściej medycyna dokumentuje więcej pozytywnych działań manuki na nasz organizm. Powinniśmy tylko podkreślić, że w zależności od składu poszczególnego miodu Manuka i zawartości UMF, poszczególny miód lepiej poradzi sobie z daną dolegliwością. Dla przykładu:
    UMF 5+ – wzmacnia odporność oraz poprawia samopoczucie, UMF 10+ – wzmacnia odporność oraz pomaga przy problemach żołądkowych, UMF 15+ – wzmacnia odporność, pomaga przy leczeniu poważniejszych przeziębień bądź dolegliwości żołądkowych oraz problemów skórnych, UMF 18+ – wspomaga leczenie ciężkich infekcji, zmian skórnych, leczenie kardiologiczne.

    Odpowiedz
  • AniaC 29.05.2018, 1:43

    Zalety miodów manuka są znane, dlatego trzeba wybierać te oryginalne, których autentyczność potwierdzi certyfikat.

    Odpowiedz
    • Zofia 25.09.2018, 12:47

      Dlatego ja sobie przywożę miód gdy jestem w Nowej Zelandii i kupuję bezpośrednio u producenta który ma certyfikat 🙂 wiem co jem 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone