Zaburzenia hormonalne – leczenie naturalne, zioła, dieta
Aktualizacja: 24 listopada, 2020
Hormony regulują prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów naszego organizmu. Jeżeli hormonu jest za dużo lub zbyt mało dochodzi do zaburzeń hormonalnych, których objawy znacząco pogarszają jakość naszego życia. Sprawdź jak zapobiegać zaburzeniom hormonalnym!
Szybkie tempo życia, wysokoprzetworzona dieta uboga w składniki odżywcze oraz brak odpowiedniej regeneracji przyczyniają się do coraz gorszego stanu naszego zdrowia. Układ dokrewny odpowiada za regulację niemal wszystkich funkcji życiowych. Liczne czynniki zewnętrzne mogą prowadzić do zaburzeń prawidłowego wydzielania hormonów. Powikłań tego stanu może być wiele i w głównej mierze zależą one od rodzaju gruczołu, którego funkcja jest nieprawidłowa. Co ciekawe na zaburzenia homeostazy hormonalnej może mieć wpływ dieta i styl życia – czynniki które są w pełni modyfikowalne. Sprawdźmy co sprzyja naszemu układowi dokrewnemu.
Zaburzenia hormonalne
Hormony stanowią związki chemiczne, które posiadają różnorodny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, fizyczne i emocjonalne. Miejscem wydzielania hormonów są gruczoły lub tkanki układu dokrewnego. Te chemiczne przekaźniki odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu apetytu, masy ciała i nastroju.
Zwykle gruczoły dokrewne wytwarzają dokładną ilość każdego hormonu potrzebnego do przebiegu różnych procesów w naszym ciele. Jednak niekiedy proporcje te zostają zaburzone. Przyczyn może być wiele. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim zaburzenia hormonalne związane z danymi jednostkami chorobowymi. Głównym elementem terapii jest tutaj leczenie farmakologiczne lub chirurgiczne. Należy jednak zauważyć, że niektóre niekorzystne dla naszego zdrowia zachowania mogą także prowadzić do zaburzeń w prawidłowym wydzielaniu hormonów. Zaburzenia hormonalne stają się coraz częściej spotykanym problemem wśród osób prowadzących szybki i wymagający styl życia. Poziom niektórych hormonów zależny jest też od wieku i wraz z upływem lat ilość wydzielanego hormonu ulega zmianie, co także może być przyczyną uciążliwych objawów.
Zaburzenia hormonalne – leczenie naturalne
Jeżeli chcesz zadbać o swój układ dokrewny zwróć szczególną uwagę na dietę i styl życia. Niekiedy koniecznością jest diametralna zmiana naszego podejścia do sytuacji stresujących. Przewlekły stres może siać spustoszenie w całym organizmie. Dwoma głównymi hormonami dotkniętymi przez stres są kortyzol i adrenalina, nazywana również epinefryną. Niestety przewlekły stres powoduje, że poziom kortyzolu pozostaje podwyższony, co może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii i otyłości. Z kolei podwyższony poziom adrenaliny może być przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, szybkiego tętna i lęku.
Stosowanie praktyk zmniejszających odczucie stresu, takich jak medytacja, joga, masaż i słuchanie kojącej muzyki, może pomóc w normalizacji poziomu hormonu stresu – kortyzolu.
Pamiętajmy też o regeneracji. Większość z nas niestety śpi za mało. Badania wskazują, że nieodpowiedni lub niskiej jakości sen zmniejsza poziom hormonu sytości, równocześnie zwiększając poziom hormonów stresu i głodu. Zmniejsza także poziom hormon wzrostu i zwiększa oporność na insulinę. Cały ten cykl zaburzeń może stanowić przyczynę wahań masy ciała i złego samopoczucia.
Zioła na zaburzenia hormonalne
Rośliną, o której warto wspomnieć w aspekcie zaburzeń hormonalnych jest z pewnością zielona herbata. Napar powstający na bazie liści zielonej herbaty znany jest już od tysięcy lat! Liście zielonej herbaty to bogactwo antyoksydantów. Oprócz znanej wszystkim kofeiny wspomagającej metabolizm, zawiera antyutleniacz – galusan epigalokatechiny (EGCG), stanowiący jednym z najsilniejszych antyoksydantów zielonej herbaty.
Badania sugerują, że spożywanie zielonej herbaty może zwiększać wrażliwość na insulinę i obniżać poziom insuliny zarówno u osób zdrowych, jak i u osób z insulinoopornością.
Dieta hormonalna
To co każdego dnia wkładamy na talerz ma ogromny wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze może uchronić nas przed uciążliwymi objawami wynikającymi z nieprawidłowego wydzielania hormonów w naszym organizmie.
Jednym z istotnych makroskładników naszej diety jest białko. Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest niezwykle ważne dla funkcjonowania wszystkich układów organizmu.
Dobrej jakości białko dostarcza niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć i które muszą być spożywane codziennie w celu utrzymania zdrowia mięśni, kości i skóry. Ponadto białko wpływa na uwalnianie hormonów, które kontrolują apetyt i przyjmowanie pokarmu. Badania wykazały, że spożywanie białka obniża poziom „hormonu głodu”– greliny i stymuluje wytwarzanie hormonów, które odpowiadają za uczucie sytości, w tym PYY i GLP-1.
Kolejnym makroskładnikiem naszej diety, który należy wziąć pod uwagę są węglowodany, a dokładnie cukier, którego nadmierne spożycie jest powiązane z szeregiem problemów zdrowotnych. Rzeczywiście, unikanie lub minimalizowanie produktów bogatych w węglowodany proste może być pomocne w optymalizacji działania hormonów i zapobieganiu otyłości i cukrzycy. Badania wskazują, że jeden z cukrów prostych – fruktoza może zwiększać poziom insuliny i promować insulinooporność, szczególnie u osób z nadwagą, otyłością i cukrzycą. Z kolei stosowanie diety o niskiej lub umiarkowanej zawartości węglowodanów w oparciu o pełnowartościowe i nieprzetworzone produkty może obniżać poziom insuliny u osób z nadwagą i otyłością oraz innymi chorobami związanymi z insulinoopornością, takimi jak zespół policystycznych jajników (PCOS).
Nie zapominajmy też o tłuszczach. W świetle badań długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc obniżyć poziom kortyzolu i epinefryny, zwiększyć wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom insuliny u osób otyłych. Produkty bogate w kwasy omega-3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, sardynki, szprotki, sardele, śledzie). Możemy skorzystać też z roślinnych źródeł tłuszczów, takich jak nasiona lnu, olej lniany, algi, pestki dyni.
Chcąc zachować jak najwyższą jakość życia, zapamiętajmy, że pożywna dieta i inne zachowania zdrowego stylu życia, mogą pomóc poprawić zdrowie hormonalne i pozwolić poczuć się jak najlepiej. Zadbajmy o to co znajduje się na naszym talerzu, wysypiajmy się i pomimo szybkiego tempa życia, postarajmy się znaleźć moment na chwilę relaksu.
Literatura:
- Blom WA, Lluch A, Stafleu A, et al. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
- Bowen J, Noakes M, Clifton PM. Appetite regulatory hormone responses to various dietary proteins differ by body mass index status despite similar reductions in ad libitum energy intake. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Aug;91(8):2913-9.
- Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition & Metabolism. 2005;2:5. doi:10.1186/1743-7075-2-5.
- Volek JS, Feinman RD. Carbohydrate restriction improves the features of Metabolic Syndrome. Metabolic Syndrome may be defined by the response to carbohydrate restriction. Nutrition & Metabolism. 2005;2:31.
- Gower BA, Chandler-Laney PC. Favourable metabolic effects of a eucaloric lower-carbohydrate diet in women with PCOS. Clinical endocrinology. 2013;79(4):550-557.
- Epel E, Lapidus R, McEwen B, et al. Stress may add bite to appetite in women: a laboratory study of stress-induced cortisol and eating behavior. Psychoneuroendocrinology. 2001 Jan;26(1):37-49.
- Serafini M , Ghiselli A , Ferro-Luzzi A, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European Journal of Clinical Nutrition. 1996, 50(1):28-32.
- Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70.
- Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.