Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie. Jak zrobić sok z żurawiny?
Zdrowe zęby, zdrowe serce – korzyści jakie daje nam sok z żurawiny.
Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena
Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?
Płukanie ust olejem kokosowym, czyli naturalna metoda higieny jamy ustnej
Okazuje się jednak, że istnieją alternatywne sposoby higieny jamy ustnej – jednym z nich jest płukanie ust olejem kokosowym. Czy taka metoda jest skuteczna i przynosi efekt porównywalny do konwencjonalnego mycia zębów? Czy warto zamienić pastę na olej kokosowy i w ten sposób dbać o piękny uśmiech?
Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego
Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.
Nic tak nie oczyszcza jak napar z tymianku!
Zapewne wielu z Was widziało doniczki świeżego tymianku w supermarketach, może niektórzy z Was sami go uprawiają. Tymianek, choć mało popularny, skrywa w sobie tak wiele cennych właściwości, że nie sposób przejść obok niego obojętnie!
Domowe sposoby na wybielenie zębów
Nie musisz iść do dentysty, aby odzyskać swój naturalny kolor zębów. Żółty osad z łatwością można usunąć naturalnymi sposobami w zaciszu domowym.
Negatywne oddziaływanie soków i napojów słodzonych
Wszystkie napoje gazowane typu coca-cola są jasno określane jako szkodliwe dla zdrowia z powodu ogromnej ilości cukru. Ten sam cukier można jednak znaleźć także w licznych sokach owocowych. Jak się okazuje, ich picie nie tylko zaburza dzienny bilans kaloryczny, ale także przyprawia konsumentów o próchnicę.
Herbata jako główne źródło fluoru
W zależności od gatunku herbata zawiera wiele cennych składników, które w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, iż herbata zawiera sporą dawkę fluoru, czy warto pić ją z dotychczasową częstotliwością?
Choroby jamy ustnej – przegląd, objawy, przyczyny, zapobieganie w tym postępowanie dietetyczne
Jama ustna narażona jest na wiele schorzeń. Próchnica jest tylko jednym z nich. W wielu może pomóc dieta i podaż odpowiednich składników mineralnych i witamin.
Próchnica zębów – przyczyny, przebieg, leczenie
Dowiedz się, co wywołuje tę niebezpieczną chorobę i ustrzeż przed nią swoje zęby!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !