Powidła

Kalorie: 214 kcal Białko: 1 kcal Tłuszcze: 0.2 kcal Węglowodany: 53 kcal

Słodko-kwaśne w smaku, z wyczuwalną karmelową nutą powidła śliwkowe, wykorzystuje się popularnie do przekładania piernika i słodkich ciast czekoladowych oraz ciasteczek. Nawet niewielki ich dodatek do potraw, dodaje im charakteru, a lekka kwaśność przełamuje i podkreśla słodki smak.

Proces technologiczny wytwarzania powideł nie jest skomplikowany. Rozpoczyna się od śliwek węgierek, które rozdrabnia się i poddaje procesowi rozparzania. Powidła otrzymuje się w wyniku kilkugodzinnego gotowania owoców z dodatkiem cukru, do momentu uzyskania w masie 50% pierwotnej zawartości wody. Powidła mają gęstą, mazistą konsystencję oraz ciemny i głęboki kolor, a dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych, cukru oraz pasteryzacji, nie wymagają dodatku substancji konserwujących.

Właściwości powideł śliwkowych – witaminy i składniki mineralne

Powidła śliwkowe przygotowywane są z wartościowych oraz zasobnych w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy śliwek. Śliwki oraz powidła śliwkowe dostarczają sporej ilości węglowodanów prostych w postaci sacharozy i glukozy. Zawierają mało fruktozy, dlatego są odpowiednimi owocami dla osób z nietolerancją tego cukru. Z kwasów organicznych zawartych w powidłach dominuje jabłkowy oraz cytrynowy. Kwas jabłkowy nadaje kwasowości powidłom, natomiast cytrynowy pełni rolę w metabolizmie węglowodanów.

Powidła śliwkowe są polecane osobom z zaparciami stolca, ponieważ zawierają pektyny oraz błonnik pokarmowy. Pomagają regulować prawidłową perystaltykę jelit i uregulować częstość wypróżnień. W powidłach śliwkowych znajdują się beta-karoten, czyli substancja przeciwutleniająca, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zabezpiecza przed promieniami ultrafioletowymi. Zawarte w nich witaminy z grupy B działają wzmacniająco na układ nerwowy oraz wspomagają prawidłowy metabolizm składników odżywczych. Powidła są szczególnie bogate w potas, który jest cennym składnikiem w profilaktyce chorób dotykających układ sercowo-naczyniowy. Potas jest elektrolitem komórkowym, który współdziała z sodem oraz chlorem. Jego odpowiednia podaż wraz z dietą chroni przed nadciśnieniem, zatrzymywaniem wody w organizmie i warunkuje odpowiednią pobudliwość mięśni.

Kalorie – ile kalorii mają powidła śliwkowe?

100 g powideł śliwkowych dostarcza ok. 214 kcal, z czego 53 g węglowodanów oraz 1 g białka i 1.8 g błonnika pokarmowego.

Powidła śliwkowe – zastosowanie

Powidła śliwkowe wykorzystuje się do przekładania ciasteczek, nadziewania pączków, drożdżówek oraz smarowania blatów do ciasta. Wykorzystuje się je do przekładania ciasta czekoladowego oraz piernika i nadziewania małych pierniczków. Sprawdzają się również jako baza do przygotowania słodko-kwaśnych sosów do mięs.

Spożywanie powideł jest korzystne dla organizmu, ale nie w nadmiernej ilości. Powidła są przetworem owocowym, zasobnym w cukry proste naturalnie występujące w owocach oraz dodaną w procesach technologicznych sacharozę. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzienna podaż energii pochodząca z cukrów prostych nie powinna przekraczać 10% energetyczności diety, co oznacza, że osoba spożywająca dziennie ok. 2000 kcal, może spożyć maksymalnie 50 g cukrów prostych bez uszczerbku na zdrowiu. Przewlekły nadmiar cukru prostego w diecie sprzyja rozwojowi, cukrzycy typu 2, nadwadze, otyłości oraz chorobom metabolicznym (hiperlipidemia, insulinooporność).

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł