bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lukrecja – właściwości, działanie, herbata. Lukrecja w ciąży

Lukrecja – właściwości, działanie, herbata. Lukrecja w ciąży

lukrecja właściwości lukrecja w ciąży
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 11 marca, 2025

Nazwa lukrecji wywodzi się od dwóch greckich słów „glykos” oznaczającego „słodki” oraz „rhiza” – korzeń. Z uwagi na bogactwo naturalnych związków o korzystnych właściwościach prozdrowotnych, lukrecja chętnie wykorzystywana jest w medycynie już od czasów starożytnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Lukrecja
  • Właściwości i działanie lukrecji
  • Herbata z lukrecji
  • Lukrecja w ciąży

Lukrecja

Lukrecja gładka jest rośliną występującą na terenach Azji Mniejszej oraz Europy Południowej. Z botanicznego punktu widzenia jest zaliczana do rodziny roślin motylkowych, podobnie jak łubin. To roślina wieloletnia, która charakteryzuje się rozgałęzionym i grubym korzeniem z wieloma rozłogami. Okres kwitnienia przypada na miesiące letnie – czerwiec oraz lipiec.

Właściwości i działanie lukrecji

Lukrecja ze względu na obecność licznych naturalnych związków, takich jak aminokwasy, sole mineralne, olejki eteryczne, polisacharydy, flawonoidy, triterpeny, saponiny triterpenowe jest cennym surowcem roślinnym wykorzystywanym od czasów starożytnych w medycynie. Lukrecja zawiera szereg związków, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Przez wiele stuleci w Japonii była wykorzystywana do obniżania ryzyka rozwoju raka wątroby oraz leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby typu C. Zawarte w niej flawonoidy mają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, również w stosunku do Helicobacter pylori. Z kolei zasobność lukrecji we flawonoidy oraz antocyjany, sprawia że jest to roślina o silnym potencjale antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Wolne rodniki nadtlenkowe każdego dnia atakują nasz organizm, dlatego bardzo istotnym elementem naszej codziennej diety powinny być produkty o właściwościach przeciwutleniających, które niwelują wolne rodniki lub hamują ich namnażanie w organizmie. Nadmiar wolnych rodników jest przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób neurodegeneracyjnych.

Ograniczeniem w stosowaniu lukrecji jest obecność w jej składzie kwasu glicyryzynowego, którego metabolit — kwas glicyretynowy — posiada właściwości podobne do mineralokortykoidów, dlatego spożywana w nadmiernej ilości sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, ponieważ ma działanie podwyższające ciśnienie krwi.

Herbata z lukrecji

Korzeń lukrecji ma słodki smak, dlatego często stanowi składnik owocowych herbatek. Posiada silne działanie, jednak nie należy spożywać naparów z lukrecji przez dłuższy okres w większej ilości, ponieważ mogą powodować obrzęki, zaburzenia rytmu serca oraz zwiększyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Aby przygotować odwar z korzenia lukrecji należy 30 g suszonego korzenia lukrecji zalać 250 ml wody i całość gotować ok. 3–4 minuty. Należy go spożywać maksymalnie przez 4 tygodnie (połowa szklanki 3 razy na dobę).  

Lukrecja w ciąży

Lukrecja oraz jej przetwory nie powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej, ze względu na jej działanie podwyższające ciśnienie tętnicze krwi. Częste spożywanie lukrecji wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze w okresie ciąży ma poważne konsekwencje zdrowotne dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu, które mogą zakończyć się nawet poronieniem lub śmiercią.

Lukrecja jest bogactwem składników odżywczych. Ceniona jest nie tylko w medycynie, ale chętnie korzysta się z niej w przemyśle kosmetycznym. Lukrecja posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, ale brak umiaru w jej spożywaniu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem obrzęków, zaburzeń rytmu serca oraz rozwoju nadciśnienia tętniczego.

 

Literatura:

Bartmańska M., Adamczak A., Więcek A.: Wybrane produkty spożywcze, które mogą powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze 2013, 17, 5, str. 384-392.

Ratz-Łyko A., Arct A., Pytkowska K.: Kosmetyczne właściwości lukrecji gładkiej. Świat Przemysłu Kosmetycznego 2013, 3, str. 58-61.

Adamczak A., Forycka A., Buchwald W.: Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych. Postępy Fitoterapii 2015, 16, 4, str. 212-222.

Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M.: Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2010, XLIII, 1, str. 9-14.

Tomas M., Pietrzak W., Nowak R.: Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniem Helicobacter pylori. Postępy Fitoterapii 2012, 1, str. 22-27.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Naturalne zamienniki cukru stewia, lukrecja, ksylitol
Substancje słodzące

Naturalne zamienniki cukru – stewia,…

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne. Czytaj dalej...
Helicobacter pylori

Dieta przy zakażeniu Helicobacter Pylori…

Helicobacter Pylori to bakteria powodująca zapalenia żołądka i wrzody. Poznaj wskazówki dietetyczne, które pomogą złagodzić objawy i wspomóc leczenie dolegliwośc Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Cukier
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
    Cukier

    Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

    malitiol właściwości zastosowanie
    1
    Substancje słodzące

    Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.