logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kapsaicyna – działanie. Jak wpływa na odchudzanie?

Kapsaicyna – działanie. Jak wpływa na odchudzanie?

kapsaicyna działanie na odchudzanie na raka
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Codziennie w wyszukiwarkę internetową wpisywane jest tysiące haseł dotyczących substancji, które mogłyby przyspieszać odchudzanie albo wspomagać leczenie różnych chorób. Jedną z najczęściej proponowanych naturalnych substancji wspomagających redukcję masy ciała  jest kapsaicyna. Substancja ta znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznych ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kapsaicyna
  • Działanie kapsaicyny
  • Kapsaicyna na odchudzanie

Kapsaicyna

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny zaliczany do alkaloidów, który produkowany jest przez rośliny z rodziny Capsicum. Odpowiada ona za ostry i piekący smak papryki. Ze względu na różny stopień intensywności smaku papryk utworzona została skala  Scoville’a (SHU) szeregująca papryki od najmniej ostrych do tych najbardziej intensywnych. Im wyższy stopień SHU tym substancja jest pikantniejsza. W celu uświadomienia sobie jak ostrym związkiem jest czysta kapsaicyna należy porównać ją do jednej z najostrzejszych papryk na świecie. Papryka habanero oceniana jest na 100 tys. SHU, natomiast czysta kapsaicyna na około 10 milionów SHU! Co interesujące 2006 roku rekord Guinnessa w skali ostrości pobiła papryka z gatunku Naga chili, która zawiera jedynie 2–4% kapsaicyny! Standardowe papryki chili posiadają w swoim składzie tylko od 0,1–1% tego związku, a mimo to uważane są za bardzo ostre produkty. Zawartość kapsaicyny w paprykach stanowi skuteczną obronę rośliny przed spożyciem jej przez zwierzynę. Tę zależność wykorzystywali rdzenni Amerykanie, którzy stosowali ostre papryki do oślepienia przeciwnika na polu bitwy oraz wykorzystywali jej przeciwbólowe właściwości szczególnie w leczeniu bólu zębów. Historia odkrycia tego związku sięga XIX wieku, kiedy to John Clough Tresh po raz pierwszy wyizolował krystaliczną kapsaicynę oraz nadał jej obowiązującą do dnia dzisiejszego nazwę. Ponad czterdzieści lat później E. K. Nelson i L. E. Dawson przedstawili strukturę chemiczną kapsaicyny co było ogromnym przełomem w historii tego związku i umożliwiło przeprowadzenie badań mających na celu poznanie właściwości i zastosowania substancji [1].

Działanie kapsaicyny

Kapsaicyna wykazuje szerokie działanie na ludzki organizm, a wynika ono z wpływu tego związku na działanie receptorów czuciowych. Kapsaicyna wiąże się w organizmie z przystosowanymi do niej receptorami bólowymi TRPV1, które wrażliwe są również na inne bodźce tj. allicyna pochodząca z czosnku, piperyna z pieprzu, kamfora czy etanol. Receptory te potocznie zwane są „kapsaicynowymi” i występują w największej ilości w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego. W wyniku połączenia kapsaicyny z receptorem dochodzi do  wyrzutu z zakończeń nerwowych czynników prozapalnych tj. substancja P czy CGRP wywołujących uczucie bólu oraz pieczenia. Jeśli jednak stan ten będzie utrzymywał się wystarczająco długo to dojdzie do inaktywacji receptorów dla kapsaicyny czego wynikiem będzie zmniejszenie odczucia bólu, mimo dalszego działania bodźca. Mechanizm ten nieświadomie wykorzystywany był kiedyś przez plemiona zamieszkujące Amerykę, które stosowały ostre papryki jako środek przeciwbólowy. Dzisiaj maści z kapsaicyną w składzie stosuje się miejscowo w celu uśmierzenia bólu przy występowaniu nerwobólu, neuropatii cukrzycowej, reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy czy zaburzeń pracy pęcherza moczowego. Na skalę światową produkuje się leki przeciwbólowe dla pacjentów po operacji stawu kolanowego oparte o mechanizm inaktywacji receptorów dla kapsaicyny redukujący poziom bólu. Należy jednak pamiętać, że efektem ubocznych odwrażliwienia receptorów TRPV1 jest przemijający wzrost temperatury ciała, który może być niebezpieczny dla pacjentów z gorączką. Co ciekawe kapsaicyna zaliczana jest do substancji zakazanych w jeździectwie, gdzie stosowano ją w celu zwiększenia wydolności koni. Ze względu na obecność tego związku w moczu koni na Olimpiadzie w Pekinie zdyskwalifikowano czterech jeźdźców. Cały mechanizm działania kapsaicyny nie jest do końca znany, dlatego nie należy eksperymentować z suplementacją tego związku.

W związku z tym, że receptory kapsaicynowe aktywowane są również przez wysoką temperaturę powyżej 42oC, działanie kapsaicyny objawia się nie tylko jako ból, ale i ciepło. Z tego powodu można wnioskować, że związek ten ma wpływ na termogenezę organizmu, którego intensywność zależy od dawki, częstotliwości i czasu od podania substancji. Po jednokrotnym podaniu małej ilości związku dochodzi do aktywacji substancji P i CGRP, które to powodują rozszerzenie obwodowych naczyń krwionośnych zwiększając utratę ciepła i prowadząc do obniżenia temperatury ciała (hipotermia) oraz zwolnienia przemiany materii. Z kolei po wielokrotnym podaniu dużych stężeń kapsaicyny zachodzi zupełnie odwrotna reakcja związana z inaktywacją receptorów dla kapsaicyny po długotrwałym działaniu bodźca, czego wynikiem jest wzrost ciepłoty ciała (hipertermia) i przyśpieszenie podstawowej przemiany materii. Ze względu na tę zależność naukowcy badają powiązanie między częstym spożyciem ostrych papryk, a klimatem środowiska, w którym się ją spożywa.

Kolejną właściwością kapsaicny jest jej działanie przeciwdrobnoustrojowe hamujące wzrost bakterii typu Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Helicobacter pylori czy w wysokich dawkach Escherichia coli. Mechanizm ten związany jest z niszczeniem błony komórkowej oraz  hamowaniem ekspresji genów związanych ze wzrostem bakterii.

Co ciekawe pojawiają się doniesienia wskazujące na hipotensyjne działanie kapsaicyny, co mogłoby być wykorzystane w produkcji leków dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Badania te obecnie są jednak na poziomie eksperymentów na szczurach i wymagają dalszej pracy. Ponadto kapsaicyna wykazuje działanie antyoksydacyjne hamujące procesy utleniania w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Należy pamiętać, że kapsaicyna stosowana w nadmiarze może być toksyczna, a nawet śmiertelna. Zgon następuje po spożyciu 56–512 mg produktu/kg masy ciała w wyniku zaburzeń oddychania. Przewlekłe stosowanie związku w efekcie jego reakcji z enzymami wątrobowymi początkuje proces promowania kancerogenezy. Należy o tym pamiętać rozważając suplementację organizmu kapsaicyną, ponieważ jest ona powszechnie stosowana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, dlatego ciężko określić jaką jej dawkę spożywamy każdego dnia [2].

Kapsaicyna na odchudzanie

Popularność środków wspomagających odchudzanie napędza przemysł do szukania kolejnych związków roślinnych, które mógłby stać się jednym ze składników suplementów w terapii odchudzającej. Z tego powodu przeprowadzono szereg badań na ludziach i zwierzętach określających wpływ przyjmowania kapsaicyny na metabolizm tłuszczów. Potwierdzono odchudzające właściwości tego związku, które wynikają ze wzrostu utleniania tłuszczów, zużycia energii oraz zmniejszenia apetytu. Należy jednak podkreślić, że badania te były prowadzone przez krótki czas, dlatego nie wiadomo jaki wpływ na utratę masy ciała ma kapsaicyna przy jej dłuższym przyjmowaniu oraz czy po odstawieniu związku spadek masy ciała się utrzyma. Co ciekawe przeprowadzono badanie na Uniwersytecie w Maastricht mające na celu określenie wpływu długotrwałego stosowania kapsaicyny na efekty odchudzania osób z nadmierną masą ciała. Wyniki badania wykazały, że efekty kuracji były podobne zarówno w grupie dodatkowo suplementującej kapsaicynę, jak i tej stosującej jedynie zdrową dietę. Z tego względu należy wyciągnąć wnioski, że skuteczność stosowania preparatów kapsaicyny w celu redukcji masy ciała jest dyskusyjna i wymaga dalszych badań [1].

Literatura:

  1. Pieńko T., „Kapsaicyna- właściwości, zastosowanie i perspektywy”. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 2, 11-17
  2. Olszewska J., „Kapsaicyna – lek czy trucizna?”. Kosmos. Problemy Nauk Biologcznych, 2010, tom 59, nr 1-2,133-139
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kapsaicyna i piperyna: właściwości, wady…

Kapsaicyna i piperyna to związki, które odpowiadają za ostry i piekący smak. Naturalnie występują w roślinach i bardzo często wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Czytaj dalej...
dieta przyspieszająca metabolizm

Dieta przyspieszająca metabolizm. Produkty przyspieszające…

Presja posiadania idealnego ciała jest w obecnych czasach bardzo duża. Większość z nas niejednokrotnie natknęła się na reklamy cudownych środków, których spożycie ma gwarantować przyspieszenie metabolizmu. Często słyszymy, że jakiś… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?