bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jaskra – rodzaje, przyczyny, leczenie i zapobieganie

Jaskra – rodzaje, przyczyny, leczenie i zapobieganie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 lutego, 2024

Jaskra to termin swoją definicją obejmujący nie jedno, a grupę schorzeń, które łączy wspólna cecha – postępujące uszkodzenie nerwu wzrokowego, powodujące ograniczenie pola widzenia, a w końcowej fazie ślepotę. Wzrok to stawiany ponad wszystkie inne zmysł, którego utrata powoduje znaczne kalectwo, dlatego dbałość o niego jest koniecznym warunkiem zachowania sprawności. Poniżej o tym jak ważne są badania profilaktyczne i co stanowi największą pułapkę w przypadku jaskry.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jaskra – rodzaje
  • Jaskra – przyczyny
  • Jaskra – leczenie
  • Jaskra – zapobieganie

Jaskra – rodzaje

Możemy wyróżnić dwa główne podtypy jaskry – jaskra otwartego lub zamykającego się kąta przesączania. W zależności od postaci, można mówić o różnych objawach. Kiedy mamy do czynienia z ostrym atakiem jaskry (zamkniętego kąta) symptomy są zauważalne – silny ból oka, głowy w okolicy czoła i skroni, czasem nudności, rogówka ulega zmętnieniu, gałka oczna staje się przekrwiona. W sytuacji wystąpienia wyżej wymienionych objawów niezwłocznie należy skontaktować się z lekarzem. Taki typ jaskry stanowi jednak niewielki odsetek wśród tych występujących wśród mieszkańców Europy. Najczęściej, bo w około 90%, występuje jaskra otwartego kąta niedająca wyraźnych objawów, a doprowadzająca stopniowo do nieodwracanego uszkodzenia nerwu wzrokowego. Stąd zaleca się osobom po 40 roku życia oraz wszystkim dotkniętym krótkowzrocznością wykonywanie profilaktycznych badań, zwłaszcza, jeśli z chorobą borykali się członkowie rodziny.

Jaskra – przyczyny

Oko nieustannie produkuje ciecz wodnistą, której głównym celem jest odżywienie rogówki i soczewki, a także pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii. Dostaje się do komory przedniej oka skąd jest odprowadzana do żyły poprzez kąt rogówkowo-tęczówkowy, czyli kąt przesączania. U podłoża jaskry leży ograniczenie lub zupełne zamknięcie przepływu cieczy wodnistej przez kąt przesączania (ciecz nie znajduje wystarczającego ujścia). Taka sytuacja prowadzi do wzrostu ciśnienia wewnątrzgałkowego do wartości przekraczających normę, a w konsekwencji do uszkodzenia nerwu wzrokowego. W jaskrze z otwartym kątem rogówkowo-tęczkówkowym zmiany następują powoli, co nie daje objawów. Choć przyczyny choroby nie zostały dotąd poznane, można wymienić kilka czynników zwiększających ryzyko jej wystąpienia:

  • cukrzyca,
  • predyspozycje genetyczne,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • występowanie migreny,
  • podeszły wiek,
  • krótkowzroczność.

Bez względu na ich obecność wskazane jest regularne profilaktyczne badanie okulistyczne. Niestety wizyta u specjalisty wymaga skierowania od lekarza POZ. Warto skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym i wyrazić chęć wykonania takiego badania. Wczesne rozpoczęcie leczenia przy wykrytej w porę jaskrze może zapobiec utracie wzroku.

Jaskra – leczenie

Jaskra to choroba przewlekła, w swoim naturalnym przebiegu postępująca. Leczenie ma na celu zapobieżenie utracie wzroku poprzez obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego, co zahamuje dalsze uszkadzanie nerwu wzrokowego. Konieczne jest rozpoczęcie terapii już w momencie rozpoznania i stwierdzenia zmian anatomicznych. Najczęściej stosuje się leczenie farmakologiczne, miejscowo w postaci kropli beta-blokery. O tym jak istotna jest prawidłowa aplikacja świadczy chociażby fakt, że najczęściej brak efektów leczenia wynika z błędów pacjenta podczas zakraplania. Jeżeli podany sposób nie przyniesie oczekiwanego efektu, bądź istnieją przeciwwskazania do stosowania leków wykonuje się zabiegi laserowe (tylko przy niewielkich uszkodzeniach) lub chirurgiczne (przy szybko postępujących i znacznych zmianach). Choć dieta nie ma w tym przypadku właściwości hamujących postępu choroby, może w pewnym stopniu zapobiec jej wystąpieniu.

Jaskra – zapobieganie

Jaskra może być powikłaniem niewyrównanej cukrzycy lub nieleczonego nadciśnienia tętniczego. Jak wiadomo w obu tych schorzeniach znaczną rolę odgrywa właściwe żywienie. W jednym jak i drugim przypadku dieta powinna być zgodna z zaleceniami właściwego odżywiania. Dbałość o prawidłowy poziom glukozy we krwi wymaga ograniczenia konsumpcji cukrów prostych w postaci słodyczy, wyrobów cukierniczych, wysokoprzetworzonych produktów. Kontrola glikemii to podstawa zapobiegania powikłaniom, z których jedno stanowi neuropatia – uszkodzenie nerwów. Z kolei nadmierna podaż sodu stanowi prawdopodobnie czynnik ryzyka wystąpienia choroby nadciśnieniowej. Dosalanie gotowych potraw nie jest zatem wskazane. Sól lepiej zastąpić przyprawami – papryką czy ziołami. Bądźmy czujni i weryfikujmy informacje na etykietach – unikajmy tych o wysokiej zawartości sodu i zawierających glutaminian sodu, któremu przypisano symbol E621. Ponad przetwory marynowane, konserwowe, wędzone stawiajmy świeże ryby, mięso, warzywa, zamiast słodyczy – zdrowe przekąski – orzechy, nasiona, owoce (ze względu na obecność fruktozy, lepiej aby nie przekraczać jednej porcji owoców dziennie). Zasady właściwego odżywiania nie są trudne. Co prawda współcześnie przyzwyczajamy nasze organizmy do smaków słodkiego i słonego, ale własne preferencje, nie bez wysiłku, lecz z powodzeniem można zmienić w zaledwie kilka tygodni.

W zapobieganiu jaskry z pewnością pomogą regularne badania profilaktyczne. Im wcześniej wykryjemy zmiany zachodzące obrębie oka, prowadzące do jaskry, tym szybciej możemy powrócić do pełni zdrowia i zapobiec dalszej degradacji nerwów. Jeśli jesteśmy zdrowi badanie ciśnienia wewnątrzgałkowego i dna oka, możemy wykonywać co 2–3 lata. Jeśli jednak należymy do grupy ryzyka badanie takie należy wykonywać co roku.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – jaskra może dotknąć każdego. Warto starać się jej zapobiec, w szczególności, kiedy świadomi jesteśmy obciążających nas czynników ryzyka. Choroby cywilizacyjne wynikające w dużej mierze z niewłaściwego żywienia mogą przyczynić się pośrednio do uszkodzenia nerwu wzrokowego. Kolejny dowód potwierdzający jak istotnym elementem życia jest żywienie. Nieocenionym dobrodziejstwem są współczesne możliwości farmakologii i chirurgii, które w przypadku jaskry pozwalają ustrzec przed ślepotą. Koniecznym warunkiem jest jednak wczesne wykrycie, które zapewniają regularne badania okulistyczne. Układ wzrokowy jest najdoskonalszym łącznikiem człowieka z Wszechświatem (M.H. Niżanowska).

Literatura:

  • Jarosz Mirosław; Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja; Instytut Żywności i Żywienia 2012
  • Niżanowska M. H.; Podstawy okulistyki; Wrocław 2000; wyd. 2

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jaskra – objawy, przyczyny, leczenie…

Przez wiele lat przebiega praktycznie bezobjawowo, choć stale i w sposób postępujący niszczy nerw wzrokowy, prowadząc do nieodwracalnej ślepoty. Mowa o jaskrze – jednej z najczęstszych na świecie przyczyn utraty… Czytaj dalej...
choroby oczu

Luteina i zeaksantyna – źródła…

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku. Czytaj dalej...
choroby oczu

Zobacz więcej, patrz szerzej –…

Warto wiedzieć, jakie witaminy i substancje odpowiadają za prawidłową pracę naszych oczu i wprowadzić je do codziennej diety, aby móc w pełni korzystać z tego, jakże ważnego, zmysłu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    choroby oczu
    luteina działanie źródła

    Luteina – działanie, źródła. Luteina na oczy

    rumianek na włosy trądzik gardło włosy

    Rumianek na oczy, włosy, gardło, trądzik. Działanie rumianku pospolitego

    czarna porzeczka olej liście z czarnej porzeczki
    1
    owoce jagodowe

    Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

    szpinak a ochrona wzroku

    Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

    Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

    1

    Domowe sposoby leczenia jaskry – poznaj zalety medycyny naturalnej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.